Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Crăciunul și Anul Nou

24 decembrie 2014

În ajunul Crăciunului a fost o zi liniștită. Toată ziua cerul a strălucit reflectând un albastru strălucitor, lăsând soarele să privească pământul acoperit ici-colo de plapuma rece a iernii. Spre seară crivățul aprig se juca prin văzduh cu norii, conturându-le forme năstrușnice. Ușor, încetișor, noaptea s-a lăsat peste satul meu drag.

Deodată se aude un clinchet de clopoțel și glasuri vesele de copii. Sunt colindătorii care vin în fiecare an pe la casele creștinilor, pentru a vesti nașterea Mântuitorului. Au poposit și la casa noastră, purtând costume populare specifice zonei satului Ciugheș, cântând la fereastra casei colinde minunate.

Iată câteva strofe din minunatele lor cântări:

În Betleem colo-n oraș

Dormeau visând locuitorii,

Iar lângă turmă, pe imaș

Stăteau de pază treji, păstorii.

Și-n miez de noapte dulce cânt

Din cer, cu stele-a răsunat

Se rumenise cerul sfânt,

Păstorii s-au cutremurat.

Din slăvi un înger coborî:

"Fiți veseli!"- îngerul le-a spus.

"Plecați, și-n staul veți găsi

Pe craiul stelelor de sus!"

După această forfotă de glasuri zglobii de copii, peste sat s-a așternut liniștea. Dar nu pentru mult timp. Parcă după semnalul colindătorilor, creștinii satului în grupuri mai mari sau mai mici, merg la sfântul lăcaș. Din turnul bisericii, stația de amplificare răspândește în văzduh colinde acoperind tot satul:

Păstorii veseli, în oraș

Spre grajd cu pașii iuți porniră

Și-un prunc atât de drăgălaș

Acolo-n paie ei găsiră.

Nici leagăn moale, nici vreun pat

Doar fân mirositor pe jos,

Pe paie-n iesle stă culcat,

Micuțul prunc: Isus Cristos.

De sfânta sărbătoare, biserica a fost ornată cu brazi, cu tot felul de ghirlande și globulețe care mai de care mai colorate și mai aranjate cu diferite modele. Pe sfântul altar tronează pruncul Isus în ieslea lui simplă pe un maldăr de paie. Lângă iesle mama lui, Sfânta Maria și ocrotitorul Sfântul Iosif. Tot acest sacru peisaj este înconjurat de o rază aurie sclipitoare.

A urmat Liturghia din noaptea Nașterii Mântuitorului. Preotul și ministranții purtau veșminte de culoarea celor ce poartă Moș Crăciun. Ministranții poartă fesuri împrumutate de la moșul cel darnic, sigur scoase din sacul acestuia înaintea venirii la sfânta Liturghie. Procesiunea a fost oficiată de parohul comunității Anton Egner și călugărul capucin Flavian Fărăoan. Colindul cel mai vibrant al acestei sfinte și mult așteptate nopți, a fost ca în fiecare an "O, ce veste minunată". Este cântarea de Crăciun, cea mai cunoscută și cântată de tot românul oriunde s-ar afla.

Îmi amintesc noaptea de Crăciun a anului 2013, când pe altar se aflau doi frați, fii ai satului Ciugheș. Preoții Pavel și Alexandru Gabor plecați pe alte meridiane ale pământului pentru a sluji în numele Mântuitorului. Când creștinii aflați în biserică, au cântat la unison colindul "O, ce veste minunată" de sub ochelarii părintelui Sandu - așa cum îl numesc oamenii din sat - se strecura discret o lacrimă. De ce oare? Pentru că...

În satu-n care m-am născut

Acolo unde am crescut,

Jos la vatra părintească

Duceam viață boierească.

Munți frumoși mă înconjurau,

Mierle, presuri îmi cântau,

Auzeam doina de jale

Tremura frunza pe cale.

Dar satul s-a pierdut în vale.

Cu ocazia acestei sfintei Liturghii din noaptea Crăciunului 2014, creștinii comunității au adoptat o nouă formă de salut și respect reciproc. Cristos s-a născut! Adevărat s-a născut! Salut rostit cu încredere, sinceritate și bucurie de fiecare dintre noi până la Botezul Domnului.

25 decembrie 2014

Sfânta Liturghie de Crăciun. Lăcașul sfânt era plin de credincioșii veniți la Nașterea Domnului. La altar s-a aflat părintele Flavian Faraoanu. Parohul Anton Egner a stat la pupitrul corului de unde răsunau minunatele cântece de Crăciun. Din predica părintelui Flavian creștinii au învățat să fie mai buni față de aproapele lor, să lase trufia și mândria, virtuți ce nu fac cinste unui creștin adevărat. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu un cântec "Crăciun fericit", pe acorduri moderne, mult gustate de tineri. La încheierea cântecului glasurile zglobii ale celor doisprezece ministranți au strigat cu vocile lor "Crăciun fericit", urare ce s-a înălțat până-n turnul înalt al bisericii.

26 decembrie 2014

Sărbătoarea Sfântul Ștefan. Primul creștin martir al sfintei Biserici Catolice. Peste sat a nins. Este un peisaj mirific. Covorul moale și pufos de zăpadă domină comunitatea. E un ger năprasnic. Copii zglobii de pe uliță, oamenii ce merg la Liturghie, fumul care se ridică deasupra caselor dă semne că satul totuși trăiește. Zăpada simbolizează sărbătorile de iarnă care aduc bucuria și iubirea în sufletele noastre. Pe ciugheșeni zăpada și frigul nu-i sperie. Că doar hramul sfântului lor lăcaș este Sfânta Maria a Zăpezii.

Sfântul lăcaș este aproape neîncăpător. Credincioșii vin la chemarea Domnului. La sfântul altar, părintele Flavian oficiază sfânta Liturghie. Din predica Sfinției sale creștinii au desprins învățăminte prețioase, din pilda și sacrificiul sfântului Ștefan.

La Liturghia de seară copiii comunității au ținut neapărat să arate creștinilor ce au învățat ei pentru a-l întâmpina pe micuțul prunc Isus și, de ce nu, și pe Moș Crăciun. Au fost răsplătiți cu ropote de aplauze și daruri din partea parohiei.

28 decembrie 2014

Ultima duminică a anului. Sărbătoarea Sfânta Familie din Nazaret. Biserica, neîncăpătoare de credincioși, chiar și de alte confesiuni, veniți din satele comunei Palanca. Cu acest prilej se aniversează familiile ce au împlinit cincizeci de ani de căsnicie. Șapte familii din toată comuna Palanca. Părintele Flavian a dat exemplu de urmat pentru tinerele familii și cele ce vor urma pilda celor șapte familii sărbătorite, care timp de cinci decenii au parcurs drumul vieții cu bune și rele. Din corul bisericii și vocea baritonală a părintelui paroh Egner a răsunat minunatul imn: "La mulți ani, dragi familii". Copiii, nepoții și cei dragi aveau lacrimi în priviri. Din partea parohului fiecare familie a primit ca amintire simbolul creștinătății, crucifixul mântuitorului. La festivitate a participat primarul comunei, Adrian Paliștan, și viceprimarul, Constantin Maxim, oferind celor sărbătoriți diplome și un cadou simbolic.

31 decembrie 2014, ora 16.00

Ultima Liturghie a anului. În sfântul lăcaș au venit cei care au dorit ca și în ultimele ceasuri să fie în casa Domnului. Parohul Anton Egner a făcut un bilanț sumar a celor realizate de comunitate. A îndemnat creștinii la cumpătare în ultimele ceasuri ale anului, dorind la toți sănătate și gânduri bune în noul an. Corul a cântat colindul "O ce veste minunată", acompaniat la unison de toți cei aflați la Liturghie. După binecuvântarea parohului, în liniște creștinii s-au îndreptat spre casele lor, așteptând noul an.

Familia Baltă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-31 decembrie: Ciugheș: Crăciunul și Anul Nou


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat