Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Xaverianum

Prin zăpada înaltă, doi bărbați își croiau drum cu picioarele goale în sandalele lor japoneze. Unul dintre ei se opri o clipă din urcuș și prinse să arunce cu bulgări de zăpadă, spre cer. Iar cerul se însenină deodată, fiindcă bărbatul râdea, cu toată ființa lui. Era Francisc Xaveriu, misionarul iezuit, care mergea cu prietenul lui japonez să evanghelizeze o comunitate mică și săracă, aflată undeva, în munții Japoniei. Și toată ființa lui era căldură și bucurie și lumină, fiindcă nici nu poți fi altfel când în inima și în ființa ta este Dumnezeu și tot ceea ce faci este "Ad maiorem Dei gloriam"1. Și filmul se desfășura mai departe, sub ochii noștri uimiți, la Centrul Xaverianum. Era 3 decembrie, ziua nașterii la cer a sfântului Francisc Xaveriu și în sala de festivități a Centrului veniseră iezuiții din Iași, București și Cluj, seminariști, copiii de la Centrul Caritas (care aveau să prezinte o scenetă) și mulți, mulți ieșeni care știau (sau măcar doreau să afle) cine anume sunt iezuiții și ce au făcut pentru istoria și cultura noastră.

Dar mai întâi, cine este sfântul Francisc Xaveriu? El, Francisc Xaveriu (1506-1552), era un nobil spaniol, se născuse în castelul familiei din Xavier2; la 19 ani familia l-a trimis la Universitate, la Paris, și, convins de colegul său mai vârstnic, Ignatius de Loyola, a devenit, în 1534, unul din cei șapte fondatori ai Societății lui Isus. Hirotonit în 1537 la Veneția, a ajuns la Roma un an mai târziu și în 1540, când papa Paul al III-lea a recunoscut formal Societatea, a fost desemnat împreună cu pr. Simon Rodriguez ca misionar pentru Orientul Îndepărtat. Regele Ioan al III-lea l-a oprit pe pr. Simon la Lisabona; Francisc Xaveriu a ajuns în Mozambic, unde a început misiunea de evanghelizare, ajutând în același timp până la epuizare pe cei bolnavi și săraci. După șase luni, a ajuns în Goa, India (în 1542), unde a început să predice populației locale, trăind în mijlocul ei, adoptând obiceiurile lor și învățând limba și dialectele locale. În următorii zece ani a botezat peste 30.000 de persoane, fără ajutor din partea confraților europeni "care au mai multă știință decât iubire"3, fără susținere materială și fără măcar să i se răspundă la scrisori. A parcurs distanțe incredibile, pe jos sau cu mijloacele rudimentare disponibile, uneori riscându-și viața, trecând prin Paravas (India), Tuticorin (lângă Capul Comorin), Malacca (1545), insulele Molucce lângă Noua Guinee și Morotai, lângă Filipine (1546-47), ajungând în Japonia (1549-1551), evanghelizând și înfăptuind miracole. În 1552 a plecat spre China. Dar a murit de frig și epuizare fizică pe pământul umed și rece, într-o colibă pe malul mării de pe insula Sancian, cu ochii întorși spre țărmul Chinei, unde nu avea să mai ajungă niciodată. Era 3 decembrie 1552. A fost canonizat zece ani mai târziu, în 1662 și proclamat patronul tuturor misiunilor străine, de papa Pius al X-lea4.

Era nobil, născut în castelul familiei sale, în Xavier. Ar fi putut duce o viață fericită, după criteriile lumii de atunci și de acum - dar "ce-i folosește omului să câștige lumea întreagă dacă își pierde sufletul?" (Mc 8,36)5. Acolo, în capela castelului, este un crucifix romanic, din piatră, care îl prezintă pe Isus, purtând rănile aducătoare de moarte, cu ochii închiși și capul întors spre dreapta, ca și cum ar privi ceva, surâzând cu o bucurie aparent inexplicabilă. Dar acolo, în dreapta, pe peretele capelei, este moartea desfășurându-și dansul macabru. Isus surâde, fiindcă a învins pentru noi toți spectrul morții. În fața acestui crucifix s-a rugat Francisc. Iar acum, cu ochii întorși înspre China, învinsese moartea pentru zeci de mii de semeni - evanghelizându-i. Și surâde în moarte, și peste moarte. Corpul său este incoruptibil, iar minunile sale continuă. O dată la zece ani, corpul său este expus venerației publice: anul acesta, între 22 noiembrie 2014 și 4 ianuarie 2015, la catedrala din Goa.

*

Două misiuni au iezuiții: educația spre excelență având la bază trăirea adecvată și deplină a comuniunii cu Dumnezeu și evanghelizarea. În cei 474 de ani de la înființarea Societății lui Isus, Ordinul Iezuit a oferit lui Dumnezeu peste 50 de sfinți, 150 de fericiți și venerabili, iar societății un mare număr de oameni de cultură, de artă și știință, de valoare deosebită, din toate domeniile. Prezența iezuiților într-o comunitate - și cu atât mai mult, într-un oraș universitar, este girul calității învățământului și al calității omului. Cu bucurie amintim că primii iezuiți au sosit în Moldova în anii 1588-89 (la 48 de ani de la înființarea Societății)6 și, cu întreruperi generate de vicisitudinile vremii, dăinuie până în prezent.

Primul sosit în Iași după Revoluție, în 1992 (după un an petrecut la Cluj) este pr. prof. univ. dr. Tadeusz Rostworowski, SJ, care a construit și întemeiat Centrul Xaverianum. A petrecut 16 ani ca pelerin misionar în țara noastră - dar oare, dragi părinți și frați iezuiți, oriunde v-ați afla acum, mai sunteți "pelerini" în țara noastră? Cei care îți dăruiesc sufletul lor și deschid pentru tine porțile cerului sunt deopotrivă frați, părinți și îngerii buni ai acestui cer, al cerului nostru românesc. Acum, Centrul Xaverianum și-a suspendat temporar activitatea. Dar iubirea naște răbdare. Fiindcă "noi suntem împreună nu fiindcă stăm împreună, ci fiindcă suntem împreună în Dumnezeu" - spunea pr. Henryk Urban, SJ, superiorul Centrului Xaverianum. Iar pr. Marius Taloș SJ, părintele Provinciei Române, vine în Iași, de oriunde s-ar afla (fiindcă toate drumurile duc... la Iași, trecând prin inimă) și nici pentru fratele Traian "drumul Clujului nu-i chiar așa de lung - mai lung e al dorului". Am putea încheia spunându-vă că vă așteptăm să veniți, deși dvs. sunteți mereu aici, cu noi, în mintea și inima noastră. Așadar,

La mulți ani, Xaverianum!

*

În seara aceea, aniversam întemeierea Centrului Cultural "Xaverianum", din Iași. Era, ca și acum, 3 decembrie - și zăpada se așternea blând pe clădirea purtând solemn crucea pe fațadă.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 "Spre mai marea glorie a lui Dumnezeu" - deviza iezuiților ("Instaurare Omnia Ad Maiorem Dei gloriam").
2 Castelul Xavier, lângă Pamplona, se află în zona bască a Navarrei, Spania.
3 Fragment dintr-o scrisoare a sfântului Francisc Xaveriu.
4 Cf. http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=423.
5 Cuvinte citate adesea de Ignațiu de Loyola în discuțiile cu Francisc Xaveriu.
6 A se vedea excelentul volum Iezuiții în Moldova, de pr. Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", Iași, 2011, ISBN 978-606-8116-5-0.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat