Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Petru Solomon
Pr. Petru Solomon, trecut la Domnul joi, 20 noiembrie 2014, a fost înmormântat sâmbătă, 22 noiembrie 2014, în cimitirul din Osebiți - Luizi-Călugăra.
Liturghia de înmormântare a început la ora 10.30, fiind prezidată de PS Aurel Percă. Sicriul cu trupul neînsuflețit a fost adus în capela din cimitir de dimineață. Credincioșii s-au rugat și au cântat, așa cum au făcut și în biserica mare din Luizi-Călugăra de când sicriul a venit de la Traian în prima parte a zilei de vineri, 21 noiembrie.
La altar, alături de PS Aurel Percă, au stat pr. Ioan Solomon, frate al părintelui răposat, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, și mai mulți colegi din seria 1979. L-au însoțit pe preotul răposat pe ultimul drum aproape 100 de preoți și foarte mulți credincioși, printre care se aflau și unii păstoriți de Sfinția sa din Traian, Răducăneni și Mărgineni. În apropierea catafalcului au stat rudele apropiate, frați și nepoți, părintele făcând parte dintr-o familie numeroasă: nouă frați.
La începutul sfintei Liturghii, PS Aurel i-a salutat pe toți, a transmis gândul de compasiune al PS Petru Gherghel și a redat câteva date din biografia pr. Petru Solomon, invitându-i pe toți la rugăciune. A vorbit și de testamentul părintelui în care acesta cere iertare pentru greșelile făcute, se încredințează în mâinile lui Dumnezeu, subliniind că a căutat să-și împlinească misiunea pe unde a fost numit și precizând că, dacă ar mai fi să aleagă o dată, tot drumul preoției l-ar alege.
Pr. Petru Beșleagă, coleg cu părintele Solomon, a ținut cuvântul de învățătură. Cu voce calmă, părintele predicator i-a invitat pe toți la a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul preoției și la rugăciune. Presărând cuvântul său cu multe exemple și cu texte din Sfânta Scriptură, predicatorul a subliniat în mod deosebit câteva cuvinte: datoria, mâinile, indicatorul, acasă, legându-le și de sărbătorile din aceste zile. Pornind de la aceste cuvinte, pr. Beșleagă a vorbit despre datoria preotului care constituie pentru fiecare ghidul recomandat de părinți și de Biserică, despre mâini, care asemenea mâinilor Mântuitorului ridică, binecuvântează, încurajează, oferă dezlegarea, împart tainele lui Dumnezeu. Preotul devine indicator când arată spre Dumnezeu, spre cer, spre Liturghie, spre confesional și cheamă la întoarcere. Acasă se întoarce fiecare înțelegând prin aceasta parohia pe care o păstorește sau satul natal. A arătat că preotul răposat a venit acasă în satul natal, dar s-a dus acasă, o casă pregătită și construită de Dumnezeu cu materialul faptelor bune săvârșite în viață. La final toți au rămas cu imaginea morții asemănătoare unei ambarcațiuni care merge dintr-un port în altul. Pleacă dintr-un loc unde sunt lăsați unii și este întâmpinată în cealaltă parte de alții cu bucurie. Trecerea dincolo înseamnă portul în care suntem întâmpinați de cel pe care l-am slujit, de îngeri, de sfinți, de cei dragi.
Jertfa sfintei Liturghii a fost adusă pe altar. Cântarea, psalmii de înmormântare și rugăciunea au răsunat în capela ticsită de preoți și credincioși. La final au vorbit o credincioasă din Traian, fratele părintelui și parohul comunității.
Tineri în costume populare l-au purtat pe preotul răposat din capelă la mormântul care se află în apropierea bisericii în partea de sud. Coroanele cu mesaje din parte celor care l-au cunoscut au fost duse după cruce înaintea prapurilor.
Conform dorinței exprimate în testament, pr. Petru Solomon a fost înmormântat alături de părinții săi. Aici așteaptă ceasul învierii.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 22 noiembrie: Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Petru Solomon
- 22 noiembrie: Luizi-Călugăra: Funeraliile părintelui Petru Solomon. Foto: Emilian Lupu
lecturi: 87.