Traian: Alături de "familia rănită"
Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, la Centrul social pentru promovarea valorilor "Gaudium et Spes", a avut loc o zi specială, dedicată în exclusivitate acelei părți din familie care suferă. A fost greu să se delimiteze care parte anume, pentru că suferința nu alege, ci, așa cum spunea cineva, mai întâi "îți dă examenul", apoi îți explică de ce. Nu voi preciza nici numărul și nu voi anexa nicio fotografie. Se înțelege de ce! Important e că Dieceza de Iași, prin Oficiul pentru familii, s-a deschis și spre acest segment pe care papa Francisc nu contenește să-l susțină.
Pornind de la atitudinea lui Isus față de "femeia adulteră" (In 8,1-11), s-a subliniat atitudinea Bisericii față de cei "răniți", cu voia sau fără voia lor; toți sunt oameni, cei care au rănit, are cine să-i judece (cf. Mt 7,1), iar cei răniți sunt invitați să ierte (cf. Lc 6,27). Pare ilogic, dar credința creștină vindecă rănile, nu ascunzându-le, ci tratându-le.
Am învățat că viața, mai ales cea de familie, este o continuă provocare și că frumusețea ei vine tocmai din diversitate. "Rănile" pe care unii soți înțeleg să și le facă, în lumina evangheliei devin rănile lui Isus.
Mi-ar fi plăcut să fie mai mulți, dar știu din experiență că suferința nu e atât de ușor de împărtășit. I-ar fi ajutat și filmul pe care l-am privit împreună.
O participantă
lecturi: 8.