Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat seminariștilor francezi cu ocazia adunării lor la sanctuarul marian din Lourdes (8-10 noiembrie 2014)

Publicăm în continuare mesajul pe care Sfântul Părinte Francisc l-a trimis seminariștilor francezi cu ocazia adunării lor la sanctuarul marian din Lourdes (8-10 noiembrie 2014), la sfârșitul lucrărilor Adunării Plenare a Conferinței Episcopale Franceze:

Dragi prieteni seminariști,

Salut cordial pe fiecare dintre voi, precum și pe formatorii voștri și pe episcopii voștri pe care i-ați întâlnit când ei au încheiat lucrările Adunării Plenare a Conferinței Episcopale. Mă bucur mult să știu că sunteți toți adunați în jurul Mariei, Mama Domnului, în acest sanctuar de la Lourdes, așa de iubit în toată lumea.

Gândindu-mă la adunarea voastră în acest important loc marian, îmi vine imediat în spirit și în inimă ceea ce Cuvântul lui Dumnezeu spune despre discipoli după ce Domnul înviat le-a cerut să-l aștepte pe Duhul Sfânt: "Au urcat în încăperea de sus, unde obișnuiau să se adune (...). Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Isus, și cu frații lui" (Fap 1,13-14).

Contemplând acest eveniment, eu aș vrea ca voi să rețineți trei cuvinte esențiale pentru viața voastră de seminariști: fraternitate, rugăciune, misiune.

Cartea Faptele Apostolilor ne spune că discipolii aveau un singur cuget. Adunarea voastră este o manifestare a acestui lucru. Timpul seminarului corespunde acestei experiențe de bază pe care apostolii au avut-o în timpul lunilor luni, în care Isus i-a constituit "ca să fie cu el, să-i trimită să predice" (Mc 3,14). Fraternitatea discipolilor, aceea care exprimă unitatea inimilor, face parte integrantă din apelul pe care voi l-ați primit. Slujirea preoțească nu poate să fie individuală în niciun caz, cu atât mai puțin individualistă.

La seminar, voi trăiți împreună pentru a învăța să vă cunoașteți, să vă apreciați, să vă susțineți, uneori chiar să vă suportați, cu scopul de a trăi împreună misiunea și de a da această mărturie a iubirii, grație căreia sunt recunoscuți discipolii lui Isus. Este important să faceți această alegere personală și definitivă a unei adevărate dăruiri de voi înșivă lui Dumnezeu și celorlalți. Eu vă invit deci să acceptați această ucenicie a fraternității și punând în ea toată ardoarea voastră; veți crește în caritate și veți construi unitatea luând inițiativele pe care Duhul Sfânt vi le inspiră. Veți putea de asemenea să inventați mijloacele cele mai adecvate pentru a trăi în adevăr fraternitatea sacerdotală când veți fi hirotoniți. Fraternitate, este primul cuvânt.

Rugăciune. Împreună, discipolii sunt în rugăciune cu Maria, așteptându-l pe Duhul Sfânt. Voi ați fost chemați de Isus care vrea să vă facă părtași de preoția sa pentru viața lumii. La baza formării voastre se află Cuvântul lui Dumnezeu, care vă pătrunde, vă hrănește, vă luminează. Rugându-vă cu ea, tot ceea ce voi învățați ia viață în rugăciune.

Pentru această eu vă îndemn să luați în fiecare zi momente lungi de rugăciune, amintindu-vă cum Isus însuși se retrăgea în tăcere sau singurătate pentru a plonja în misterul Tatălui său. Și voi, în rugăciune veți regăsi prezența iubitoare a Domnului și vă veți lăsa transformați de el, fără a vă fi frică de uscăciunile pe care ea le comportă, de noaptea care o constituie în mod obișnuit. Moise însuși intra în întunericul norului pentru a vorbi cu Dumnezeu în umilință, așa cum un prieten vorbește cu prietenul său.

Rugăciunea voastră să fie un apel adresat Duhului, el este cel care construiește Biserica, îi conduce pe discipoli și revarsă caritatea pastorală. În puterea Duhului voi îi veți îmbucura pe cei la care veți fi trimiși, având conștiința că ei așteaptă de la voi ca să fiți martori ai lui Isus, "oameni ai lui Dumnezeu", pentru ca voi să-i conduceți la Tatăl.

Astfel ajung la al treilea cuvânt: misiune. Prin botezul vostru, voi sunteți rânduiți pentru vestirea Evangheliei. Cu hirotonirea prezbiterală, voi veți primi rolul proclamării Cuvântului, sub responsabilitatea episcopilor voștri. Pregătindu-vă pentru această misiune voi vă veți aminti de ultima poruncă a Domnului: "Așadar, mergând, faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit" (Mt 28,19-20). Toți ceea ce faceți în timpul formării voastre nu are decât un scop: să deveniți umili discipoli-misionari pentru a face ucenici.

Eu vă încurajez să învățați să cunoașteți lumea la care veți fi trimiși și să înscrieți în voi reflexia venirii voastre, a întâlnirii celuilalt. preferința față de persoanele mai îndepărtate este un răspuns la invitația Celui Înviat care vă precedă și vă așteaptă în Galileea națiunilor. Mergând la periferii, se atinge de asemenea centrul.

Misiunea este inseparabilă de rugăciune, căci rugăciunea vă deschide la Duhul Sfânt și Duhul vă conduce în misiune. Și misiunea, a cărei suflet este caritatea, constă în a-i conduce pe cei pe care îi întâlniți să perceapă duioșia pe care Domnul le-o acordă, să primească botezul, să-l laude pe Dumnezeu, să trăiască din Euharistie, pentru a participa la rândul lor la misiunea Bisericii.

Maria l-a însoțit pe Isus în misiunea sa. Ea era prezentă la Rusalii când discipolii l-au primit pe Duhul Sfânt. În mod matern ea a însoțit primii pași ai Bisericii. În aceste zile la Lourdes, încredințați-vă ei, puneți chemarea voastră în mâinile ei, cerându-i să facă din voi păstori după inima lui Dumnezeu. Fie ca ea să vă statornicească pe aceste trei puncte esențiale pe care le-au abordat: fraternitate, rugăciune, misiune.

Vă dau din toată inima Binecuvântarea Apostolică și vă cer să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Din Vatican, 24 octombrie 2014

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat