Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A unsprezecea Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (13 octombrie, dimineață)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 184

În a unsprezecea Congregație generală a avut loc, în Aulă, prezentarea lui Relatio post disceptationem, citită de relatorul general, cardinal Péter Erdö.

Imediat după aceea, a început dezbaterea liberă a părinților sinodali. În general, Relatio post disceptationem a fost apreciată în capacitatea sa de "a fotografia" bine intervențiile care s-au succedat în Aulă în aceste zile, percepând spiritul Adunării și evidențiind primirea ca temă principală a lucrărilor. Din document, s-a spus, reiese iubirea Bisericii față de familia fidelă față de Cristos, ci și capacitatea sa de a fi aproape de om în fiecare moment al vieții sale, de a înțelege că, în spatele provocărilor pastorale, există atâtea persoane care suferă. Privirea Sinodului - a fost reafirmat - ar trebui să fie aceea a păstorului care își dă viața pentru oile sale, nu care le judecă apriori.

În afară de asta, deoarece acest Raport adună diferite puncte de vedere pentru a furniza o bază de lucru pentru cercurile mici, au fost sugerate câteva reflecții adiționale: de exemplu, rămânând neatins că Biserica trebuie să-l primească pe cel care se află în dificultate, ar fi bine să se vorbească mai pe larg și despre familiile care rămân fidele față de învățăturile Evangheliei, mulțumindu-le și încurajându-le pentru mărturia pe care o oferă. Din Sinod ar trebui să reiasă cu mai multă claritate că o căsătorie indisolubilă, fericită, fidelă pentru totdeauna, este frumoasă, este posibilă și este prezentă în societate, evitând deci să se focalizeze îndeosebi asupra situațiilor familiale imperfecte.

Alte reflecții au sugerat să se dea accent mai mare temei femeii, a ocrotirii sale și a importanței sale pentru transmiterea vieții și a credinței; să se integreze câteva considerații despre figura bunicilor în interiorul nucleului familial; să se insereze o referință mai specifică la familie ca "Biserică familială" și parohiei ca "familie de familii", precum și la Sfânta Familie, model de referință esențial. În această optică, a fost sugerat și să se valorizeze mai mult perspectiva misionară a familiei, vestirea Evangheliei în lumea contemporană din partea ei.

Este necesar să se aprofundeze și să se clarifice tema "gradualității", care poate să fie la originea unei serii de confuzii. Cât privește accesul la sacramente pentru divorțații recăsătoriți, de exemplu, s-a spus că este greu de primi excepții fără ca în realitate să devină o regulă comună.

De asemenea s-a afirmat că nu este aproape prezent cuvânt "păcat" în Relatio. De asemenea s-a amintit tonul profetic al cuvintelor lui Isus, pentru a evita riscul de a se conforma cu mentalitatea lumii prezente.

În afară de aceasta, în raport cu homosexualii a fost evidențiată necesitatea de primire, dar cu prudența justă, pentru ca să nu se creeze impresia unei evaluări pozitive a acestei orientări din partea Bisericii. Aceeași atenție a fost dorită în privința conviețuirilor.

Alte idei de reflecție au indicat necesitatea de a reafirma importanța sacramentului Botezului, esențial pentru a înțelege până la capăt sacramentalitatea căsătoriei și chiar faptul că este un "mister" în vestirea Evangheliei.

Cu privire la iuțirea procedurilor pentru cauzele de nulitate matrimonială, unele perplexități au fost ridicate cu privire la propunerea de a încredința competențe mai mari episcopului diecezan, împovărându-l în mod excesiv, în timp ce o reflecție mai aprofundată și articulată a fost dorită pentru cazurile de poligamie - mai ales pentru cel care se convertește și vrea să se apropie de sacramente - și pentru răspândirea pornografiei (îndeosebi cea pe web), risc real pentru unitatea familială. În sfârșit, în raport cu deschiderea la viață din partea cuplurilor, se subliniază necesitatea de a trata în mod aprofundat și decis nu numai tema avortului, ci și pe cea a maternității surogate.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat