Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A zecea Congregație generală: Sinteza dezbaterii generale (10 octombrie, după-amiază)

Sfântul Părinte: prezent

Părinți sinodali: 168

În a zecea Congregație generală a avut loc audierea a șapte delegați fraterni din diferite confesiuni creștine. Intervenția celui de-al optulea delegat, Eminența Sa Hilarion, președinte al Departamentului pentru Relațiile Externe al Patriarhiei de Moscova, va fi rostită în zilele următoare.

În intervențiile lor, delegații fraterni au exprimat Sfântului Părinte și părinților sinodali recunoștință pentru invitația de a participa la Adunare. Apoi, fiecare a prezentat problema familiei în cadrul propriei confesiuni creștine.

În ansamblu, a fost subliniat că provocările și speranțele revărsate asupra nucleului familial sunt comune tuturor creștinilor: familia - s-a spus - este fundamentală pentru societate, este bază fundamentală a comuniunii în dreptate. Desigur, dificultățile nu lipsesc: criza economică presează, mass-media reduc momentele de dialog între zidurile familiale, propunând uneori și modele care induc la adulter; războaiele, migrațiile, globalizarea, drama bolilor cum ar fi SIDA și Ebola, fundamentalismul islamic prezent în unele țări, pun în pericol încontinuu binele familiei, în fiecare context al său.

Comună între creștini este și necesitatea unei pregătiri adecvate la căsătorie și a unei reflecții adecvate asupra căsătoriei dintre credincioși și necredincioși. Cât privește divorțații recăsătoriți, s-a spus că adesea primirea lor în Biserică poate dărui nouă speranță, inspirând o mare viață familială care creează o mare societate. Așadar, este esențială ascultarea din partea confesiunilor creștine a celui care se află în situații familiale dificile, față de care este nevoie în fiecare zi de milostivire și compasiune, pentru că Bisericile vor să fie mereu de ajutor pentru cei suferinzi, privind fie la Sfânta Scriptură fie la problemele contemporaneității.

A fost exprimată voința de ascultare și înțelegere, departe de orice tip de condamnare, față de persoanele homosexuale, deși s-a reafirmat că o căsătorie este unirea dintre un bărbat și o femeie. Atenție deosebită a fost manifestată și față de copiii născuți în contexte dificile și față de toate victimele violenței, mai ales femei și minori, pentru că este comună, între creștini, apărarea celor mai vulnerabili, a celor care nu au glas, fie ei credincioși sau nu.

Altă temă centrală, în intervențiile delegaților fraterni, a fost aceea a vestirii Evangheliei: familia - s-a spus - este prima școală de credință, este locul în care se învață să se cunoască și să se răspândească Vestea Bună, deci este esențial ca toți creștinii să împărtășească "bucuria Evangheliei", acea "evangelii gaudium" amintită adesea de Papa Francisc.

Unele diversități de abordare s-au întâlnit, de exemplu despre tema reglementării nașterilor, subliniind libertatea de conștiință a credincioșilor, totuși respectând mereu sensul iubirii și al căsătoriei. În afară de asta, în raport cu a doua căsătorie, s-a spus din partea ortodoxă că ele reprezintă oricum o deviere și că e adevărat că sunt celebrate, însă după o perioadă de însoțire din partea Bisericii, pentru a încerca să-i ducă pe soți la reconciliere.

Apoi, îndeosebi din partea delegaților fraterni ai Bisericilor prezente în Orientul Mijlociu a venit o mulțumire adresată Sfântului Părinte pentru Veghea de rugăciune pentru pace în Siria și în restul lumii, convocată la 7 septembrie 2013; în acest context, a fost reafirmată responsabilitatea familiilor creștine medio-orientale în evanghelizare în cadrul unui context mai mult islamic.

În sfârșit, toate intervențiile s-au încheiat cu dorința ca Sinodul extraordinar despre familie să aibă succes, și în vederea Adunării ordinare programată pentru anul 2015.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat