Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Premiul Nobel pentru pace

Malala și Kailash de partea copiilor

De Maria Chiara Biagioni

Și copiii și tinerii pot să schimbe lumea. Aceasta este motivația de fond care a determinat anul acesta Comitetul norvegian pentru premiile Nobel să acorde prestigiosul premiu pentru pace tinerei activiste pakistaneze Malala Yousafzai și indianului Kailash Styarthi. Pe de o parte fața unei femei foarte tinere de numai 17 ani și pe de altă parte o inimă mare care bate pentru "lupta împotriva represiunii copiilor și tinerilor și pentru drepturile tuturor copiilor la instruire".

Malala Yousafzai este o mică mare femeie. Originară din valea Swat, Malala a devenit cunoscută prin angajarea sa în promovarea dreptului la instruire pentru tinerele din Pakistan. De când avea 11 ani scria un blog în care povestea viața concetățenilor săi sub talibani. O activitate care a costat-o amenințări cu moartea și o încercare de ucidere din partea talibanilor. Era 9 octombrie 2012, la ora 12.00. Școala se terminase și Malala împreună cu colegele sale este în vechiul autobuz care o duce acasă. Dintr-o dată un om urcă la bord și trage trei cartușe, lovind-o în plină față și lăsând-o pe moarte. Malala are abia cincisprezece ani, dar pentru talibani este vinovată pentru că a strigat lumii încă de mică dorința sa de a citi și a studia. Pentru aceasta trebuie să moară. Dar Malala nu moare. Dusă la spital la Peshawar cu un elicopter mobilizat de președinția pakistaneză, copila a fost transferată în străinătate, la spitalul Queen Elizabeth din Birmingham, în Anglia. Malala va părăsi clinica abia în februarie 2013. Și după o lună se întoarce să studieze în Anglia. Vindecarea sa miraculoasă va fi începutul unei călătorii extraordinare din îndepărtata vale în care s-a născut până la adunarea generală a Națiunilor Unite. Astăzi Malala este simbolul universal al femeilor care se luptă pentru dreptul la cultură și la știință. A scris o carte autobiografică intitulată "I'm Malala". O istorie adevărată și captivantă așa cum este viața sa curajoasă. Un imn adus toleranței și dreptului la educație al tuturor copiilor, relatarea pasionată a unui glas capabil să schimbe lumea. Pentru ea, aceste cuvinte ale Comitetului pentru Premiul Nobel, în motivație: "În pofida vârstei sale tinere, Malala Yousafzai a luptat deja mulți ani pentru dreptul fetițelor la instruire și a arătat cu exemplul că și copiii și tinerii pot să contribuie la schimbarea situației lor. Lucru pe care l-a făcut în circumstanțele cele mai periculoase". "Prin lupta sa eroică a devenit o purtătoare de cuvânt importantă a dreptului fetițelor la instruire".

Kailash Satyarthi, de naționalitate indiană, este angajat încă din anii '90 în mișcarea indiană împotriva exploatării muncii minorilor. Organizația pe care a fondat-o, "Bachpan Bachao Andolan", a salvat peste 80 de mii de copii din diferite forme de sclavie și i-a ajutat să se reintegreze în societate prin parcursuri de reabilitare și educație. Este fondator și președinte și al "Global March Against Child Labour", cea mai mare inițiativă la nivel mondial împotriva exploatării minorilor, care coordonează o "rețea" de peste 2.000 de inițiative în 144 de țări. "Arătând mare curaj personal - se citește în motivație - Kailash Satyarthi, continuând tradiția lui Gandhi, a condus diferite forme de protest și demonstrații, toate pașnice, concentrându-se asupra exploatării grave a copiilor pentru motive economice". Intervievat în India de radio Cnn-Ibn, Satyarthi a dedicat prestigioasa recunoaștere copiilor care trăiesc în sclavie: "Este o onoare pentru toți acei copii care suferă în sclavie, victime la muncii forțate și ale traficurilor".

(După agenția SIR, 10 octombrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat