Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Simpozionul internațional: "Fratele Elia de Cortona"

Miercuri, 1 octombrie 2014, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc deschiderea anului universitar 2014-2015. Noul an universitar a fost inaugurat prin simpozionul internațional intitulat: "Fratele Elia de Cortona". Simpozionul a fost organizat de către Facultatea de Teologie Pastorală și Facultatea de Filosofie "I. Duns Scotus", în colaborare cu Academia istorico-juridico-teologică "Petru Tocănel", Liceul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Francisc de Assisi". La acest eveniment au participat profesori din țară și din străinătate, custodele de Anglia și Irlanda, pr. Peter Damian, autorități locale, studenți, elevi și frații novici.

Salutul de deschidere i-a aparținut pr. Emilian Cătălin, ministru provincial, care afirmă: "Este foarte bine să vorbim despre înaintașii noștri, noi, ce de astăzi, din prisma spiritualității noastre. Doresc ca acest moment de aprofundare a istoriei franciscane de cunoaștere a personajelor importante a istoriei noastre să fie un moment de întărire a credinței noastre".

Pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv., rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a transmis mesajul custodelui "Sacro Convento" din Assisi, pr. Mario Gambetti, și mesajul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, cu privire la această temă.

După care pr. conf. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu a mulțumit părintelui Marius Căliman, promotorul acestei inițiative, și celorlalți frați din Conventul din Cortona, pentru dorința lor de a aduce în centrul atenției pe acest ilustru frate al Ordinului nostru, poate prea puțin cunoscut de către mulți dintre noi.

Prof. Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, le-a urat studenților și profesorilor un început de an universitar bun cu rezultate frumoase și totodată: "Dumnezeu să vă facă să gustați cât mai profund din dulceața tainei cunoașterii".

Sesiunea I a fost moderată de către pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu. Sesiunea a II-a a fost moderată de către pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal. Conferințele dezbătute au fost:

  • Frate Elia da Cortona: scelto da san Francesco come interprete/attuatore delle sue volontà. La Benedizione di san Francesco a frate Elia (Fratele Elia din Cortona ales de Sfântul Francisc ca interpret și realizator al dezideratelor sale. Binecuvântarea Sfântului Francisc către fratele Elia), susținută de către pr. Antonio Di Marcantonio (Provincia de Toscana - Florența).

  • San Francesco stimmatizzato conosciuto da fra Elia e le raffigurazioni nell'arte lungo la storia (Sfântul Francisc stigmatizat cunoscut de fratele Elia și reprezentările artei de-a lungul istoriei), susținută de către dr. Carla Michelli, specializată în istoria artei - Roma.

  • Frate Elia architetto: il complesso di Assisi e la chiesa di san Francesco a Cortona (Fratele Elia arhitect: complexul din Assisi și biserica Sfântului Francisc din Cortona), prof. univ. dr. Angelo Molfetta, Università Europea - Roma.

  • Fratele Elia da Cortona și franciscanismul timpuriu: o viață dedicată urmării sfântului Francisc (Pr. Gabriel-Marius Căliman, OFMConv., Cortona).

  • Sfântul Francisc și fratele Elia: primele misiuni ale Ordinului. Visul sfântului Francisc: Țara Sfântă (Pr. conf. univ. dr. Ștefan Acatrinei OFMConv).

  • Cortona franciscană. Biserici: San Francesco, Le Celle, Santa Margherita, Santa Chiara; Frații: Fericitul Guido Vagnottelli, frații din Cortona misionari în Moldova (Pr. Silvestru Borșa, OFMConv., Cortona).

  • Tradiția muzicală franciscană în Moldova (Pr. asist. univ. dr. Cristian Dumea, OFMConv).

În acest simpozion s-a schițat contextul istoric, cultural, politic când a trăit fratele Elia. Prezentat ca fiind o personalitate a jumătății secolului al XIII-lea, prima perioadă a istoriei franciscane, care a influențat și orientat dezvoltarea ordinului franciscan.

Elia de Cortona sau Elia din Assisi (numele său Elias Bonusbaro) a fost unul dintre primii însoțitori ai Sfântului Francisc. A avut și un rol important în politică fiind consilierul lui Frederic al II-lea de la care primește diferite sarcini diplomatice printre care să împace papalitatea cu imperiul roman. Sfântul Francisc îl investește în succesiunea sa, numindu-l într-o scrisoare: Ministrum Ordinis Fratorum Minorum.

Scrierile care fac referință la fratele Elia sunt scrierile antice (autori precum: Tommaso da Celano, sfânta Clara, sfântul Bonaventura, papa Grigore al IX-lea, Frederic al II-lea, Robert Grossatesta), primele cronici în care se află mărturii cu privire la fratele Elia și istoricii moderni.

Din aceste scrieri fratele Elia este privit în două perspective: pentru unii însoțitor al Sfântului Francisc care l-au recunoscut ca "mamă pentru ei și ca tată pentru alți frați", vicarul lor și după moartea lui Pietro Catteneo (1221), ministru general. Pentru alții trădător al mesajului și spiritului franciscan, superior autoritar.

Lucrările simpozionului au evidențiat faptul că fratele Elia a avut un rol important în formularea Regulii, organizarea activităților fraților, promotorul necesității studiilor în Ordin. Un alt aspect tratat a fost cel al reconstituirii iconografice a fratelui Elia. Reconstituirea este dificilă fie din cauza aspectelor biografice și istorice cu privire la portretul său pentru că nu sunt clare fie din cauza unei damnatio memoriae care a însoțit reprezentarea fratelui Elia ce comportă distrugerea multor materiale documentare.

Semnificative sunt imaginile fratelui Elia din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea care îl prezintă îmbrăcat în haina franciscană și o beretă armeană până la reconstituirea științifică realizată de prof. Francesco Mallegrini, Universitatea din Pisa.

Referința la stigmatele sfântului Francisc implică întotdeauna fratele Elia care era conștient de stigmatele sfântului atât în viață, cât și după moarte. A fost subliniat rolul fratelui Elia în iconografia medievală, încredințându-i lui Giotto sarcina de a ilustra stigmatele sfântului Francisc. Această imagine fiind ilustrată ca o viziune celestă, transcendentă, a imaginii lui Cristos care apare pe cer de unde izvorăsc raze care imprimă sfintele stigmate.

Fratele Elia a fost un inovator din multe puncte de vedere printre care și cel al arhitecturii. Prima capodoperă a arhitecturii gotice italiene este rezultatul geniului fratelui Elia. El a fost arhitectul celor două biserici suprapuse: bazilica inferioară și bazilica superioară, tot lui îi sunt atribuite construirea Bisericii din Cortona și a altor lăcașe de cult.

Un rol deosebit l-a avut fratele Elia în desfășurarea misiunilor în Țara Sfântă, Spania, Franța, Ungaria. Ca frații să fie bine pregătiți a promovat studiul teologiei în ordin. Mari maeștri franciscani: sfântul Anton de Padova, Alexandru de Halles, Robert Grossatesta. Tot fratelui Elia i se datorează inițiativa înființării școlilor și a universităților în Bologna, Paris, Oxford, Cambridge etc.

Ultima parte a simpozionului a fost dedicată tradiției muzicale franciscane în Moldova. Misionarii franciscani au avut un rol fundamental în implementarea ritului roman pe aceste meleaguri a cântului gregorian și a limbii latine. În Moldova nu se poate vorbi despre o cultură muzicală religioasă elevată ca cea din Europa.

Un alt aspect tratat a fost pericolul maghiarizării prin cânt în ambientul catolic de către dascălii unguri. Însă misionarii italieni au văzut acest pericol și au deschis un fel de școală secundară pentru dascăli la Săbăoani (1835) de prefectul misiunii Carol Manni în limba română. De asemenea, a fost reliefat rolul fraților în editarea cărților de cântece, aportul lor la dezvoltarea muzicii religioase, frați precum: Bonaventura Morariu, Iosif Petru M. Pal, Carmil Tocănel.

Tot în această parte, Schola Cantorum Mușatină, alături de părintele Cristian Dumea, a interpretat câteva piese corale pentru reda atmosfera bucuriei de început de an academic interpretând: Gaudeamus igitur și spre final intonând: Deo gratias.

Mulțumirile și concluziile finale ale acestui simpozion au fost formulate de către cei doi moderatori pr. conf. univ. dr. Damian Ghe. Pătrașcu și pr. prof. univ. dr. Maximilian Pal.

Rolul acestui simpozion a fost de a restaura imaginea fratelui Elia și de a evoca meritul său în dezvoltarea și expansiunea Ordinului Serafic. Fratele Elia un franciscan reprezentativ, o personalitate puternică, genială care a lăsat urme de neșters în istoria franciscană.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Roman: Simpozionul internațional: "Fratele Elia de Cortona"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat