Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a papei Francisc la Tirana (Albania)

Omilia la sfânta Liturghie

Duminică, 21 septembrie 2014, Piața "Maica Tereza"

Evanghelia pe care am ascultat-o ne spune că, în afară de cei doisprezece apostoli, Isus cheamă alți 72 de discipoli și îi trimite în sate și în orașe pentru a vesti Împărăția lui Dumnezeu (cf. Lc 10,1-9.17-20). El a venit să aducă în lume iubirea lui Dumnezeu și vrea s-o răspândească prin comuniune și fraternitate. Pentru aceasta formează imediat o comunitate de discipoli, o comunitate misionară, și îi antrenează la misiune, să "meargă". Metoda misionară este clară și simplă: discipolii merg în case și vestea lor începe cu un salut plin de semnificație: "Pace acestei case!" (v. 5). Nu este numai un salut, este și un dar: pacea. Venind astăzi în mijlocul vostru, iubiți frați și surori din Albania, în această piață dedicată unei umile și mari fiice a acestei țări, fericita Maica Tereza de Calcutta, vreau să vă repet acest salut: pace în casele voastre, pace în inimile voastre, pace în națiunea voastră! Pace!

În misiunea celor șaptezeci și doi de discipoli este oglindită experiența misionară a comunității creștine din orice timp: Domnul înviat și viu îi trimite nu numai pe cei doisprezece, ci întreaga Biserică, trimite pe fiecare botezat să vestească Evanghelia la toate neamurile. În decursul secolelor, nu a fost primită mereu vestea de pace dusă de mesagerii lui Isus; uneori porțile s-au închis. Într-un trecut recent, și poarta țarii voastre a fost închisă, încuiată cu lanțul interdicțiilor și dispozițiilor unui sistem care-l nega pe Dumnezeu și împiedica libertatea religioasă. Cei cărora le era frică de adevăr și de libertate făceau orice pentru a-l scoate pe Dumnezeu din inima omului și a-l exclude pe Cristos și Biserica din istoria țării voastre, chiar dacă ea a fost printre primele care a primit lumina Evangheliei. De fapt, în lectura a doua am auzit referința la Iliria, care în timpurile apostolului Paul includea și teritoriul actualei Albanii.

Gândindu-ne din nou la acele decenii de suferințe atroce și de persecuții foarte dure împotriva catolicilor, ortodocșilor și musulmanilor, putem spune că Albania a fost o țară de martiri: mulți episcopi, preoți, călugări, credincioși laici, slujitori de cult din alte religii, au plătit cu viața fidelitatea lor. N-au lipsit dovezi de mare curaj și coerență în mărturisirea credinței. Câți creștini nu s-au plecat în fața amenințărilor, ci au continuat fără șovăieli pe drumul întreprins! Merg în mod spiritual la acel zid al cimitirului din Scutari, loc-simbol al martiriului catolicilor unde se făceau execuțiile, și cu emoție depun floarea rugăciunii și a amintirii recunoscătoare și nepieritoare. Domnul a fost alături de voi, preaiubiți frați și surori, pentru a vă susține; El v-a condus și v-a mângâiat și în sfârșit va ridicat pe aripi de vultur așa cum a făcut într-o zi cu vechiul popor al lui Israel, așa cum am auzit în prima lectură. Vulturul, reprezentat în drapelul țării voastre, să vă amintească simțul speranței, ca să vă puneți mereu încrederea voastră în Dumnezeu, care nu dezamăgește ci este mereu alături de noi, în special în momentele dificile.

Astăzi porțile Albaniei s-au redeschis și se formează o perioadă de nou protagonism misionar pentru toți membrii poporului lui Dumnezeu: fiecare botezat are un loc și o misiune de desfășurat în Biserică și în societate. Fiecare să se simtă chemat să se angajeze cu generozitate în vestirea Evangheliei și în mărturia carității; să întărească legăturile de solidaritate pentru a promova condiții de viață mai drepte și fraterne pentru toți. Astăzi am venit pentru a vă mulțumi pentru mărturia voastră și pentru a vă încuraja să faceți să crească speranța înlăuntrul vostru și în jurul vostru. Nu uitați de vultur. Vulturul nu uită cuibul, ci zboară la înălțime. Zburați la înălțime! Mergeți sus! Am venit pentru a vă încuraja să implicați noile generații; să vă hrăniți asiduu din Cuvântul lui Dumnezeu deschizând inimile voastre lui Cristos, Evangheliei, întâlnirii cu Dumnezeu, întâlnirii dintre voi așa cum faceți deja: prin această întâlnire a voastră voi dați mărturie întregii Europe.

În spirit de comuniune între episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși laici, vă încurajez să dați elan acțiunii pastorale, care este o acțiune de slujire, și să continuați căutarea de noi forme de prezență a Bisericii în cadrul societății. Îndeosebi, această invitație o adresez tinerilor. Erau mulți pe drumul de la aeroport până aici! Acesta este un popor tânăr! Foarte tânăr. Și unde există tinerețe există speranță. Ascultați-l pe Dumnezeu, adorați-l pe Dumnezeu și iubiți-vă între voi ca popor, ca frați.

Biserică ce trăiești în această țară Albania, mulțumesc pentru exemplul tău de fidelitate. Nu uitați de cuib, de istoria voastră îndepărtată, și chiar de încercări; nu uitați rănile, dar nu vă răzbunați. Mergeți înainte ca să lucrați cu speranță pentru un viitor mare. Mulți fii și fiice din Albania au suferit, chiar până la jertfa vieții. Mărturia lor să susțină pașii voștri de astăzi și de mâine pe calea iubirii, pe calea libertății, pe calea dreptății și mai ales pe calea păcii. Așa să fie.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat