Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Trei noi cărți - Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu, Limitele revoltei în fața suferinței și Iubește și fă ce vrei. Roman

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu, scrisă de pr. Iosif Tiba. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 96 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Suferința este o problemă veșnică și interminabilă a omului. Nu este o problemă nouă, ci o preocupare și o căutare dintotdeauna. Biblia ne prezintă această confruntare a omului cu suferința nedreaptă sau cu suferința inocentului în Cartea lui Iob. Această carte nu oferă soluții rapide și răspunsuri magice la această dureroasă frământare a omului. Dumnezeu nu este un Dumnezeu magic, ci el îl provoacă pe om să facă un drum, un itinerariu care constituie o experiență, și această experiență poate căpăta aspectul unei lupte cu Dumnezeu, o luptă uneori teribilă, dureroasă, dar care, în final, se termină cu transformarea omului. Astfel, omul dobândește o nouă perspectivă asupra realității.

Experiența lui Iob arată că omul, la început, se crede stăpân pe realitate, crede că poate cuprinde realul cu puterile lui, însă, la sfârșit, se descoperă neputincios și își dă seama că numai Dumnezeu poate să-l introducă în realul existenței sale. Iob înțelege acest lucru în mijlocul suferinței sale, la sfârșitul luptei sale cu Dumnezeu. Autorul acestei cărți încearcă să ne introducă în interiorul acestui drum de luptă și de descoperire a lui Dumnezeu, care îl transformă pe Iob.

Prin studiul apărut recent la Editura Sapientia, Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu, pr. Iosif Tiba, paroh în comunitatea catolică din Greci, jud. Tulcea, dorește să arate că revelația lui Dumnezeu lucrează progresiv cu omul pentru ca acesta să poată înțelege ceva din diferența care există dintre Dumnezeu și om. Structurat în 18 puncte, studiul de față descrie etapele prin care trece omul atunci când se confruntă cu suferința, scoțând de asemenea în evidență diferitele tipuri de reacție pe care le are omul atunci când trece prin suferință. Întunericul, descurajarea, revolta împotriva unei imagini a lui Dumnezeu, neînțelegerea, refuzul răspunsurilor prefabricate, moralizatoare, tăcerea totală sunt doar câteva dintre etapele prin care are de trecut omul pentru a ajunge la o înțelegere mai profundă a acestei realități care oricum va rămâne mereu misterioasă. Iob ajunge să-l cunoască cu adevărat pe Dumnezeu numai după ce va trece prin această luptă, și chiar dacă nu înțelege totul, totuși, de acum va trăi într-o altă lumină și, mai ales, va trăi în pace.

Scopul acestei cărți este să ne ajute să înțelegem că avem nevoie să trecem prin aceste lupte și purificări interioare ca să putem intra într-o altă lumină și perspectivă, care sunt acelea ale lui Dumnezeu.

Ștefan Tamaș

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Limitele revoltei în fața suferinței, scrisă de pr. Iosif Tiba. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 14x20 cm, are 74 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Revolta în fața suferinței este o experiență umană cu care se confruntă orice om, iar dorința de a găsi un răspuns și o soluție este omniprezentă și foarte presantă.

În studiul Limitele revoltei în fața suferinței pr Iosif Tiba își propune să analizeze unele curente de gândire din filozofie, literatură și spiritualitate, pentru a repera capcanele în care omul poate deveni prizonier dacă rămâne singur cu el însuși, cu puterile și resursele proprii. Numai prin deschiderea către un Altul, care este Dumnezeu, și intrarea în misterul persoanei lui Cristos, trimisul lui Dumnezeu, omul poate descoperi noi lumini și noi soluții cu adevărat reale și pline de pace și de speranță la problema suferinței. Prin acest studiu, autorul încearcă să depășească răspunsurile și soluțiile prestabilite și limitate de o anumită mentalitate sau cultură.

În introducere, autorul face o trecere în revistă a răspunsurilor pe care omul le-a dat în decursul istoriei la problema suferinței. Un nod important pentru înțelegerea revoltei omului modern împotriva lui Dumnezeu din cauza suferinței este ideea pe care omul modern și-a făcut-o despre atotputernicia lui Dumnezeu, și aici sunt analizați unii gânditori moderni. În continuare, studiul este structurat în patru părți în care, mai întâi, sunt analizate două curente majore de gândire care au legătură cu suferința și cu Dumnezeu, și anume ateismul și existențialismul. Sunt analizați apoi și câțiva scriitori celebri francezi, germani și ruși. După ce scoate în evidență rolul purificator al acestor curente de gândire asupra credinței, părintele Iosif Tiba prezintă puterea extraordinară a revelației care nu dă un răspuns intelectualist, ci arată că Dumnezeu însuși vine în inima suferinței omului și îl însoțește pe drumul suferinței.

Cartea oferă o lumină nouă de înțelegere a suferinței și, mai mult decât atât, arată că, pentru această problemă spinoasă, omul are nevoie de o relaționare personală cu Dumnezeu. Numai așa va găsi răspunsul personal.

Ștefan Tamaș

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Iubește și fă ce vrei. Roman, scrisă de Simona și Vlad Achim. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 15x21 cm, are 254 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Am scris acest roman după multă căutare a vocației, căci nu găseam un subiect care să ne prindă. Într-o zi, Dumnezeu s-a îndurat de noi și ne-a arătat că trebuie să vorbim despre el și toată viața a căpătat un nou sens cu totul surprinzător și minunat. Vizionam acum patru ani filmul Decalogul, regizat de Kieslowski. Acesta ne-a fost sursa de inspirație. Este copilul nostru! am exclamat atunci fericiți, referindu-ne la romanul care prindea deja contur în mintea noastră, întrucât eram un cuplu infertil și această carte umplea un gol sufletesc... Între timp, Dumnezeu ne-a arătat ce înseamnă să fim părinți și acum avem doi copii în cer, pe care îi iubim nespus de mult și cărora le dedicăm această carte ce a reprezentat un surogat.

După ce am aflat subiectul cărții, am ales și mesajul ei central: Iubește și fă ce vrei! Este unul dintre cele mai discutate sloganuri creștine și a căpătat de-a lungul timpului interpretări nu de puține ori contradictorii. Această carte poate fi rezumată de spusele sfântului Augustin și, în același timp, îi face dreptate. Celebra formulă reprezintă o prescurtare a poruncii iubirii lui Dumnezeu si a aproapelui. În plus, rezumă ideea de libertate a fiecărui creștin adevărat care nu se teme decât de Dumnezeu și, ca atare, este liber să facă tot ceea ce vrea. Atât timp cât iubirea este rădăcina tuturor acțiunilor sale, păzirea poruncilor nu este pentru el o constrângere, ci un modus vivendi, o rețetă a fericirii, căci acestea sunt mai prețioase decât aurul, conținând cuvintele vieții veșnice. Reprezintă răspunsul primit de fiecare dată când aveam o dilemă și promisiunea lui Isus: "Dacă rămâneți în mine și cuvintele mele rămân în voi, orice voiți, cereți și vi se va face" (In 15,7).

Ce este special la un roman de inspirație creștină? El adună câteva din comorile de înțelepciune și de har ale învățăturii Bisericii și le expune într-o formă artistică demnă de acestea. Ca toate creațiile artistice, această operă literară are rolul de a-l încânta pe cel care o citește. De aceea, am ales mesajul cel mai de preț, un conținut demn de canoanele literaturii culte și specia literară cea mai complexă și mai nobilă.

Mai mult decât atât, acest roman, care s-a vrut a nu fi ticluit în cap, este plin de seva înviorătoare a vieții noastre sau a unora care ne-au ieșit în cale. Iată, așadar, crâmpeie de viață traversate de suspans, alegeri, escrocherie, credință, iubire, moarte, minciună, răpire, urmărire, anchetă, proces, păcat, suferință, sacrificiu, convertire, intertextualitate, postmodernism, extaz...

Simona și Vlad Achim

* * *

Cartea lui Iob. Lupta omului în suferință cu Dumnezeu,
Iosif Tiba, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-161-0, 14x20 cm, 96 p., 10 lei

Limitele revoltei în fața suferinței,
Iosif Tiba, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-162-7, 14x20 cm, 74 p., 10 lei

Iubește și fă ce vrei. Roman,
Simona și Vlad Achim, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-157-3, 254p., 15x21 cm, 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 76.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat