Roman: Comemorare "Anton Durcovici" și lansare de carte
La trei luni de la beatificarea episcopului Anton Durcovici la Iași, a fost lansată, în biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, duminică, 17 august 2014, o nouă lucrare biografică: Anton Durcovici - drumul spre Preoție, de pr. Alois Moraru, tipărită la Editura "Presa Bună".
Lucrarea a fost inserată în colecția Historia catholicorum Moldaviae, din care au fost tipărite deja trei volume: 1. Incursiune în istoria Episcopiei Catolice de Iași (1884 - 27 iunie - 2009); 2. Iezuiții în Moldova (1588-2010) și 3. 1886 - 29 septembrie - 2011: 125 ani de la înființarea Seminarului Catolic din Iași.
În introducerea cărții, autorul a subliniat că "evenimentul beatificării episcopului martir Anton Durcovici a stârnit un viu interes și pentru cercetătorii biografiei sale, dar suntem conștienți că aprofundarea vieții și activității acestuia nu poate fi limitată".
Preasfințitul Petru Gherghel, în prefața cărții, a precizat: "Reîntorcându-ne în istoria vieții episcopului Anton Durcovici, recunoscut și declarat martir și fericit în ziua de 17 mai 2014, un moment de cea mai mare importanță este familia și casa unde s-a născut și a deprins primele noțiuni ce privesc credința și viața spirituală. Un rol aparte i-a revenit, cum era și firesc, mamei. De aici a pornit programul unei vieți ce avea să se desăvârșească în umbra familiei și sub privirile pline de iubire și necontenită grijă ale mamei. Ne bucurăm că istoricii care s-au îndreptat spre viața episcopului de mai târziu, au început să privească mai întâi spre casa în care s-a născut și spre mama care l-a ținut în brațe, i-a insuflat credința și i-a transmis-o prin iubirea și dragostea ei până la moarte. Prezentarea pe care o face pr. Alois Moraru despre episcopul nostru are un titlu sugestiv și grăitor: Anton Durcovici, de la leagăn până la altar; adică de pe brațele mamei până la treptele slujirii preoțești".
Autorul consideră că "pentru a-l putea urmări îndeaproape pe episcopul nostru martir, cele mai sigure mijloace sunt cele arhivistice", de aceea a selectat însemnările personale ale elevului, studentului, preotului, episcopului și deținutului Anton Durcovici. Urmând pas cu pas urmele lui Anton Durcovici, lucrarea este împărțită în opt capitole: Leagănul copilului Anton Durcovici; Exodul spre Iași; De la Iași la București, via Ploiești; Elev la București; În Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh"; În Cetatea Eternă; Preot la Roma și Activitatea pastorală și didactică.
În finalul cărții, pr. Alois Moraru concluzionează: "Activitatea pastorală desfășurată de fericitul Anton Durcovici ca episcop de Iași a avut la bază conștiința sa de păstor ales de Dumnezeu pentru a-i cârmui pe catolicii din Moldova, fapt care s-a clădit pe anii de formare umană, intelectuală și spirituală din școlile și seminariile din Iași, Ploiești, București și Roma. Conștiinciozitatea pe care a manifestat-o în acei ani de formare i-au adus un bagaj amplu de cunoștințe filosofice, teologice și juridice, care, împletite cu calitățile native, au făcut din omul Anton Durcovici un preot învățat, cu o experiență rară în învățământ și în pastorație, evlavios și zelos, înțelept, delicat, prudent și energic, bun și drept, un sfătuitor înțelept, un înțeleg|tor al nevoilor preoților și credincioșilor etc., așa cum l-au caracterizat aceia care l-au cunoscut îndeaproape. (...) Beneficiind de un drum spre Preoție încărcat cu experiențe deosebite, fiind însoțit de formatori devotați și înțelepți, seminaristul originar din Deutsch-Altenburg a devenit peste ani un preot zelos al Arhiepiscopiei de București, un episcop curajos al Diecezei de Iași și un martir al Bisericii Catolice".
Ovidiu Bișog
* * *
Anton Durcovici - drumul spre Preoție,
Alois Moraru, Ed. "Presa Bună", 2014, ISBN 978-606-8116-38-9, 14x20 cm, 110 p., 7 lei
* * *
Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 44.