Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: Campus "Colorează-ți viața"

În perioada 20-22 iulie 2014, 16 copii și cinci adolescenți din Parohia Vaslui, însoțiți de părintele paroh și sr. Ana, au participat la un campusul estiv în localitatea Poiana Micului, în inima Bucovinei. Campusul a fost organizat de parohie și a fost coordonat de către pr. Marius Bereșoaie și seminaristul Fabian Pitreț din Congregația "Don Orione" din Iași.

Zilele de vacanță par că trec prea repede, pentru că cele mai multe dintre ele sunt goale. Fără griji și fără preocupări viața nu are consistență. Sunt periculoase aceste zile. Sunt zilele în care dușmanul aruncă neghina și umple sufletelor copiilor cu buruieni dăunătoare: lenea, dependența de televizor și computer, mediocritatea, superficialitatea, prietenii rele. De aceea Biserica își dorește să folosească acest timp pentru a combate acțiunea dușmanului, dar și pentru a arunca sămânța curată a valorilor creștine. În toate parohiile se organizează astfel de întâlniri, de obicei în curtea bisericii. Dar pentru că noi suntem mai puțini, iar curtea noastră este prea mică, am decis să facem o investiție mai consistentă și să închiriem o cabană în minunata Bucovină.

Iată-ne, așadar, adunați cu toții în jurul altarului, duminică, 20 iulie 2014, plini de nerăbdarea în așteptarea aventurii, dar și de un pic teamă pentru despărțirea "atât de lungă" față de părinți, am participat la sfânta Liturghie și am meditat împreună parabola grâului și a neghinei. Parabolele lui Isus ne conduc la înțelegerea vieții ca o mare parabolă. Viața nu e doar ceea ce apare, nu se trăiește ca un vis colorat cu iluzii deșarte. Viața are un conținut profund, un sens adânc, un tâlc ascuns pe care doar cuvântul lui Dumnezeu îl poate lumina și colora cu harul său.

Aceasta a fost și tema campusului: "Colorează-ți viața!" Nu o spoi doar cu senzații imediate. Nu te lăsa amăgit de culorile țipătoare ale plăcerilor imediate ale lumii, ale televizorului, ale simțurilor și pornirilor dezlănțuite. Acestea nu fac decât să spoiască la suprafață, să ascundă trăiri adânci care sunt astăzi din ce în ce mai întunecate și mizere. Frica, agresivitatea, plictiseala, invidia, gelozia, orgoliul, disperarea, vanitatea, delăsarea, egoismul, ignoranța și prostia chiar întunecă mințile și inimile omului modern. Dușmanul are succes în zilele noastre pentru că omul nu mai veghează. Ogorul e plin de neghină, care aparent este frumoasă, ca și grâul, dar care este otrăvitoare. Mentalitatea lumii ne ademenește cu o viață ușoară și ușuratică, dar care în cele din urmă se dovedește seacă și dureroasă pentru noi și mai ales pentru cei de lângă noi.

Ceea ce este minunat este faptul că la copii această crustă a superficialității este încă foarte subțire. Cu un pic de atenție și efort transformarea lor este imediată. Copii s-au organizat imediat în jurul animatorilor și au devenit două echipe doritoare deocamdată să câștige punctele puse în joc. S-au dezmorțit pe ritmuri alerte de dans, au învățat să se miște în sincron, și au căutat un nume pentru echipă, care să-i reprezinte: Albinuțele și Fulgerul. Apoi s-a dezlănțuit competiția: au alergat, au sărit, au tras, au împins în echipă și pentru echipă. S-au încurajat și s-au sprijinit, s-au sincronizat și s-au organizat, s-au supărat și s-au împăcat atenți la idealul comun și nu la capriciile proprii.

Căldura și flăcările magice ale focului de tabără au deschis poarta tainică către o altă lume. Învăluiți în întunericul nopții, strâns adunați unul în altul, fermecați de taina luminii arzânde, ne-am rugat rozariul. Nu i-am mai văzut niciodată pe copii rugându-se așa. De obicei sunt neatenți, agitați și mereu puși pe fugă. Acum, pe chipurile lor senine și în ochii lor adânci am simțit lucrarea harului, care în sfârșit a găsit un loc pe unde să se strecoare pentru a le atinge inimile. Departe de grija uneori sufocantă a părinților, dezlipiți de ecranele aducătoare de iluzii, copii aceștia au coborât în adâncurile inimii și ale gândurilor, au simțit toată fragilitatea și teama care se ascunde acolo. Dar în același timp au descoperit că rugăciunea e forță, e lumină și căldură. În noi și între noi, prezența lui Dumnezeu a adus pace, liniște și încredere care am fi vrut să nu se mai termine.

Pr. Bogdan Herciu

Mai multe imagini de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul Parohiei Vaslui: www.parohiavaslui.ro.


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat