Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Francesco Marchisano

Cardinalul Francesco Marchisano, prelat emerit al bazilicii papale "Sfântul Petru" din Vatican, a murit duminică dimineața 27 iulie, pe la orele 10, la vârsta de 85 de ani. Cardinalul avusese diferite funcții în Curia Romană, printre care aceea de președinte al Comisiei Pontificale pentru Bunurile Culturale ale Bisericii și al Comisiei Pontificale de Arheologie Sacră. A fost vicar general al Sanctității Sale pentru Cetatea Vaticanului, precum și președinte al Fabricii Sfântul Petru și președinte al Oficiului de Muncă al Scaunului Apostolic (ULSA). Născut la 25 iunie 1929 la Racconigi, în arhidieceza de Torino, la 29 iunie 1952 a primit hirotonirea sacerdotală. La 6 octombrie 1988 a fost ales pentru Biserica titulară Populonia și numit secretar al Comisiei Pontificale pentru Conservarea Patrimoniului Artistic și Istoric al Bisericii. La 6 ianuarie 1989 a primit hirotonirea episcopală. În consistoriul din 21 octombrie 2003, Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal diacon de Sfânta Lucia del Gonfalone.

Formare și cultură au fost directoarele slujirii sale, culminate cu funcția de prelat al bazilicii "Sfântul Petru" din Vatican. Țesător de raporturi cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor, cu sediul la Geneva, cunoștea limbajul semnelor pentru că a făcut catehism peste treizeci de ani copiilor surdomuți dintr-un institut roman. A celebrat primul prohod după moartea lui Ioan Paul al II-lea, la 9 aprilie 2005, și în timpul omiliei a povestit un episod care îl lega de acel sfânt Pontif. În 200 a fost operat la carotidă. "După intervenție - a amintit el - m-am trezit mut din cauza unei erori a medicilor care îmi paralizase coarda vocală. La puține zile după întoarcerea mea acasă, Papa m-a invitat la prânz. Era foarte atent să perceapă, cu greutate, ceea ce eu încercam cu multă dificultate să spun. A fost tot timpul cu mâna stângă la ureche pentru a încerca să înțeleagă ce spuneam. La sfârșit s-a ridicat, a venit lângă mine și m-a mângâiat îndelung în locul exact unde fusesem operat, spunând: «Nu te îngrijora, te vei vindeca repede, Domnul te va ajuta să vorbești din nou»".

Torinez, Francesco Marchisano a făcut studiile în seminariile din arhidieceza sa: gimnaziul la Giaveno (1940-1945), filozofia la Chiari (1945-1948), teologia la Torino (1948-1949) și la Rivoli Torinese (1949-1952). Hirotonit preot în catedrală de cardinalul Maurilio Fossati la 29 iunie 1952, a completat apoi studiile la Roma în vederea predării la seminarul din Rivoli. La Roma a fost alumn al Seminarului Pontifical Lombard din 1952 până în 1956. În acei ani a obținut licența în Sfânta Scriptură la Institutul Pontifical Biblic (1954) și doctoratul în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana.

În 1956, cardinalul Pizzardo l-a chemat să lucreze în Congregația Seminariilor și Universităților, numindu-l ajutor de birou în secția seminariilor, îndeosebi cele de limbă engleză, germană și din țările de dincolo de cortină cu problemele lor delicate. Printre funcțiile sale era și aceea de a urma Consiliul Ecumenic al Bisericilor, misiune pe care a desfășurat-o timp de 23 de ani.

Din iunie 1969 până în octombrie 1988 a fost sub-secretar al Sfintei Congregații pentru Educația Catolică. Deja începând din 1957, timp de treizeci și doi de ani, a predat catehismul copiilor surdomuți: o slujire începută când rectorul Seminarului Pontifical Lombard i-a cerut să celebreze o liturghie duminicală în Institutul de pe via Nomentana pentru surdo-muți. "Acolo - îi plăcea lui să amintească - am luat cel mai sărac mic dejun din viața mea, cu o lingură de lapte și o bucățică de pâine. O soră mi-a cerut să rămân să fac catehism. Am început spunând că voi merge până când vor găsi pe un altul, apoi am rămas timp de 32 de ani! Mergeam la institut patru după-amiezi pe săptămână, în afară de duminică pentru liturghie. A ajuns să mă simt frate al tuturor acelor tineri".

La 6 octombrie 1988 a fost numit episcop titular de Populonia (promovat arhiepiscop la 9 iulie 1994) și secretar al Comisiei Pontificale pentru Conservarea Patrimoniului Artistic și Istoric al Bisericii. Însuși Ioan Paul al II-lea l-a hirotonit în bazilica vaticană la 6 ianuarie 1989. În iunie 1990 a fost numit membru al Comisiei permanente pentru ocrotirea monumentelor istorice și artistice ale Sfântului Scaun, iar în 2003 a devenit președinte al ei. În septembrie 1991 a fost numit și președinte al Comisiei Pontificale de Arheologie Sacră.

După ce, în martie 1993, au fost redefinite competențele oficiului pentru conservarea patrimoniului artistic și istoric - denumit Comisia Pontificală pentru Bunurile Culturale ale Bisericii - la 3 mai, monseniorul Marchisano a fost numit primul său președinte. În iunie a devenit apoi membru al Academiei Pontificale Romane de Arheologie. În 1995, Ioan Paul al II-lea l-a numit președinte al Comisiei artistico-culturale a Marelui Jubileu al anului 2000. Anul următor a fost numărat printre membrii Congregației pentru Educația Catolică.

Printre celelalte funcții avute de monseniorul Marchisano au fost și cea de președinte al Fundației Ioan al XXIII-lea (din 1988) și de consilier de administrație a Spitalului pediatric "Bambino Ges?" (din 1993). A primit două doctorate honoris causa: în liturgie sacră și în științe ale educației. În cadrul italian a făcut parte din diferite comitete naționale instituite de ministerul pentru bunuri și activități culturale; din 1995 a fost membru al Consiliului național al cercetărilor.

La 24 aprilie 2002, Ioan Paul al II-lea l-a numit prelat al bazilicii vaticane, vicarul său general pentru Cetatea Vaticanului și președinte al Fabricii Sfântul Petru. Anul următor a renunțat la președinția Comisiei Pontificale pentru Bunurile Culturale ale Bisericii. În consistoriul din 21 octombrie 2003 Papa l-a creat cardinal diacon de Sfânta Lucia del Gonfalone.

În februarie 2005 a fost numit președinte al Oficiului de Muncă al Scaunului Apostolic. Și din cauza acestei activități, Pontiful i-a acordat un coadiutor pentru slujirea de prelat de "Sfântul Petru", în persoana arhiepiscopului Angelo Comastri, care i-a urmat apoi și în funcțiile legate citate mai sus.

După ce a participat la conclavul care l-a ales pe Benedict al XVI-lea, în 2006 a lăsat funcția de prelat al bazilicii vaticane și în 2009 pe cea de președinte al USLA. În consistoriul din 12 iunie a optat pentru ordinul cardinalilor preoți, menținând propria diaconie ridicat pro hac vice la titlul prezbiteral.

(După L'Osservatore Romano, 29 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat