Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc cu ocazia deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal Brazilia 2014
(joi, 12 iunie 2014)
Dragi prieteni,
Cu mare bucurie mă adresez vouă tuturor, iubitori de fotbal, cu ocazia deschiderii Campionatului Mondial din 2014 în Brazilia. Doresc să trimit un salut călduros organizatorilor și participanților; fiecărui atlet și fiecărui suporter, precum și tuturor spectatorilor care, pe stadioane sau la televizor, radio și internet, urmăresc acest eveniment care depășește granițele de limbă, cultură și națiune.
Speranța mea este ca, în afară de a fi o sărbătoare sportivă, acest Campionat Mondial să poată deveni o sărbătoare de solidaritate între popoare. Însă asta presupune ca întâlnirile de fotbal să fie considerate pentru ceea ce sunt în fond: un joc și în același timp o ocazie de dialog, de înțelegere, de îmbogățire umană reciprocă. Sportul nu este numai o formă de distracție, ci și - și aș spune mai ales - un instrument pentru a comunica valori care promovează binele persoanei umane și contribuie la construirea unei societăți mai pașnice și fraterne. Ne gândim la lealitate, la perseverență, la prietenie, la împărtășire, la solidaritate. De fapt, sunt multe valorile și atitudinile promovate de fotbal care se revelează importante nu numai în teren, ci în toate locurile existenței, și în concret în construirea păcii. Sportul este școală de pace, ne învață să construim pacea.
În acest sens, aș vrea să subliniez trei lecții ale practicii sportive, trei atitudini fundamentale pentru cauza păcii: necesitatea de "a se antrena", fair play și respectul între adversari. În primul rând sportul ne învață că, pentru a învinge, este necesar să ne antrenăm. În această practică sportivă putem vedea o metaforă a vieții noastre. În viață este necesar să luptăm, "să ne antrenăm", să ne străduim pentru a obține rezultate importante. Spiritul sportiv devine astfel o imagine a sacrificiilor necesare pentru a crește în virtuțile care formează caracterul unei persoane. Dacă, pentru ca o persoană să se îmbunătățească, este necesar un "antrenament" mare și constant, cât efort în plus va trebui făcut pentru a se ajunge la întâlnirea și la pacea între indivizi și între popoare "îmbunătățite"! Trebuie "să ne antrenăm" mult...
Fotbalul poate și trebuie să fie o școală pentru construirea unei "culturi a întâlnirii", care să permită pacea și armonia dintre popoare. Și aici vine în ajutorul nostru o a doua lecție a practicii sportive: să învățăm ceea ce fair play din fotbal are să ne învețe. În jocul de echipă trebuie să se gândească în primul rând la binele grupului, și nu la ei înșiși. Pentru a învinge, trebuie depășit individualismul, egoismul, toate formele de rasism, de intoleranță și de instrumentalizare a persoanei umane. Nu numai în fotbal a fi fominha [individualist și egoist] constituie un obstacol pentru rezultatul bun al echipei; pentru că, atunci când suntem fominhas în viață, ignorând persoanele care ne înconjoară, toată societatea este dăunată.
Ultima lecție a sportului folositoare pentru pace este respectul datorat între adversari. Secretul victoriei, pe teren, dar și în viață, se află în a ști să-l respect pe colegul meu de echipă, dar și pe adversarul meu. Nimeni nu învinge singur, nici pe teren nici în viață! Fie ca nimeni să nu se izoleze și să se simtă exclus! Atenție! Nu segregării, nu rasismului! Și, dacă este adevărat că, la sfârșitul acestui Campionat Mondial, o singură selecționată națională va putea să ridice cupa ca învingătoare, este la fel de adevărat că, învățând lecțiile pe care sportul ni le învață, toți vor ieși învingători, întărind legăturile care ne unesc.
Dragi prieteni, mulțumesc pentru oportunitatea care mi-a fost dată de a vă adresa aceste cuvinte în acest moment - în mod deosebit preadistinsului președinte al Braziliei, doamna Dilma Rousseff, pe care o salut - și promit să mă rog pentru ca să nu lipsească binecuvântările cerești asupra tuturor. Fie ca acest Campionat Mondial să se desfășoare în toată seninătatea și liniștea, mereu în respect reciproc, în solidaritatea și în fraternitatea dintre bărbați și femei care se recunosc membri ai unei familii unice. Mulțumesc!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.