Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (22 iunie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Italia și în multe alte țări se celebrează în această duminică sărbătoarea Trupului și Sângelui lui Cristos - se folosește adesea numele latin Corpus Domini sau Corpus Christi. Comunitatea eclezială se adună în jurul Euharistiei pentru a adora comoara cea mai prețioasă pe care Isus i-a lăsat-o.

Evanghelia lui Ioan prezintă discursul despre "pâinea vieții", ținut de Isus în sinagoga din Cafarnaum, în care afirmă: "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii" (In 6,51). Isus subliniază că n-a venit în această lume pentru a da ceva, ci pentru a se da pe sine însuși, viața sa, ca hrană pentru cei care au credință în El. Această comuniune a noastră cu Domnul ne angajează pe noi, discipolii săi, să-l imităm, făcând din existența noastră, cu atitudinile noastre, o pâine frântă pentru alții, așa cum Învățătorul a frânt pâinea care este realmente trupul său. Pentru noi, în schimb, comportamentele generoase față de aproapele sunt cele care demonstrează atitudinea de a frânge viața pentru alții.

De fiecare dată când participăm la Sfânta Liturghie și ne hrănim cu Trupul lui Cristos, prezența lui Isus și a Duhului Sfânt în noi acționează, plăsmuiește inima noastră, ne comunică atitudini interioare care se traduce în comportamente conform Evangheliei. Înainte de toate docilitatea față de Cuvântul lui Dumnezeu, apoi fraternitatea dintre noi, curajul mărturiei creștine, fantezia carității, capacitatea de a da speranță celor descurajați, de a-i primi pe cei excluși. În acest mod Euharistia ne face să formăm un stil de viață creștină. Caritatea lui Cristos, primită cu inimă deschisă, ne schimbă, ne transformă, ne face capabili să iubim nu după măsura umană, mereu limitată, ci după măsura lui Dumnezeu. Și care este măsura lui Dumnezeu? Fără măsură! Măsura lui Dumnezeu este fără măsură. Totul! Totul! Totul! Nu se poate măsura iubirea lui Dumnezeu: este fără măsură! Și atunci devenim capabili să iubim și pe cel care nu ne iubește: și acest lucru nu este ușor. A-l iubi pe cel care nu ne iubește... Nu este ușor! Pentru că dacă noi știm că o persoană nu ne iubește, și noi suntem determinați să n-o iubim. În schimb, nu! Trebuie să-l iubim și pe cel care nu ne iubește! A ne opune răului cu binele, a ierta, a împărtăși, a primi. Grație lui Isus și Duhului său, și viața noastră devine "pâine frântă" pentru frații noștri. Și trăind astfel descoperim adevărata bucurie! Bucuria de a deveni dar, pentru a răsplăti marele dar pe care noi cei dintâi l-am primit, fără meritul nostru. Este frumos acest lucru: viața noastră devine dar! Asta înseamnă a-l imita pe Isus. Eu aș vrea să amintesc aceste două lucruri. Primul: măsura iubirii lui Dumnezeu este a iubi fără măsură. Este clar acest lucru? Și viața noastră, cu iubirea lui Isus, primind Euharistia, devine dar. Cum a fost viața lui Isus. Să nu uităm aceste două lucruri: măsura iubirii lui Dumnezeu este a iubi fără măsură. Și urmându-l pe Isus, noi, cu Euharistia, să facem din viața noastră un dar.

Isus, Pâinea vieții veșnice, a coborât din cer și s-a făcut trup grație credinței Mariei Preasfinte. După ce l-a purtat în ea cu iubire inefabilă, ea l-a urmat cu fidelitate până la cruce și la înviere. Să-i cerem Sfintei Fecioare Maria să ne ajute să redescoperim frumusețea Euharistiei, să facă din ea centrul vieții noastre, în special în Liturghia duminicală și în adorație.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

La 26 iunie va fi Ziua Națiunilor Unite pentru victimele torturii. În această circumstanță reafirm condamnarea fermă a oricărei forme de tortură și îi invit pe creștini să se angajeze pentru a colabora la abolirea sa și a susține victimele și rudele lor. A tortura persoanele este un păcat de moarte! Un păcat foarte grav!

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini!

Îndeosebi îi salut pe studenții de la London Oratory School, pe credincioșii din dieceza de Como și pe cei din Ormea (Cuneo), "Corul bucuriei" din Matera, asociația "Arca" din Borgomanero și pe copiii din Massafra. Îi salut și pe tinerii de la Liceul "Canova" din Treviso, grupul ciclist din San Pietro in Gu (Padova) și inițiativa "A trăi ca un campion", care inspirându-se din sfântul Ioan Paul al II-lea a dus prin Italia un mesaj de solidaritate.

Doresc tuturor o duminică frumoasă și poftă bună. Rugați-vă pentru mine și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat