Roma: Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale"
Ziua de 1 iunie 2014 a fost una specială pentru românii ce locuiesc la Roma. În sărbătoarea Înălțării Domnului (pe teritoriul Italiei se celebrează duminica), comunitatea română din Roma a Parohiei San Vitale a avut onoarea de a avea în mijlocul lor pe amândoi episcopi ai Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel și Preasfințitul Aurel Percă. Și nu veniți într-o simplă "excursie", ci pentru a mulțumi pentru darul beatificării episcopului martir, Anton Durcovici.
Pentru ca sărbătoarea să aibă un spirit de familie, am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru și un mic grup de români tot din dieceză, pelerini în Italia, la beatificarea Maicii Speranța, care a avut loc sâmbătă, 31 mai, la Collevalenza.
La această frumoasă sărbătoare ne-au onorat cu prezența și Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun și Diana Bubenek-Turconi, ministru, reprezentanți din partea Radio Vatican: Mons. Anton Lucaci și pr. Adrian Dancă, preoți care studiază sau își desfășoară activitatea la Roma, persoane consacrate, credincioși din cele două comunități de români din Roma.
Într-o biserică plină ochi, la predică, episcopul a evocat figura noului fericit, amintindu-ne despre cum s-a îngrijit de dieceza sa, ca un adevărat bun păstor și cum și-a dat viața pentru "oile" sale, purtând cu el către Tatăl ceresc rănile, iubirea și jertfa pentru Cristos. Un adevărat păstor care a știut de greutățile acelui timp, un model de iubire perfectă în Fecioara Maria, Mama noastă, care a ales-o și ca patroană a Diecezei de Iași. A fost modelul de păstor care și-a întâlnit turma, umplând-o de iubirea sa, care și-a dat viața pentru noi, împotrivindu-se acelor principii care înjoseau omul.
A mai evocat și figura Maicii Speranța (fondatoare a Slujitoarelor și Fiilor Iubirii Milostive - congregații ce sunt prezente și în România la Barticești), o adevărată slujitoare a Domnului, o martoră a dăruirii. Așa cum atâția sfinți și-au dat viața, așa și Maica Speranța a primit mandat de a-l anunța pe Dumnezeu, pentru a-l urma, pentru a-l face cunoscut, pentru a fi chemați pe urmele sale.
După jertfa euharistică, a urmat un alt frumos moment, prin care păstorii Diecezei noastre au adus mulțumiri pentru mărețul moment al beatificării episcopului Anton Durcovici, un gând special și un "premiu" pe măsură, fiindu-i aduse păstorului nostru, al românilor din Italia, preotul Isidor Iacovici, cel care a fost și postulator al cauzei de beatificare, primind din partea episcopului Petru Gherghel, un relicvar al noului fericit, spre a fi venerat și de către cei de departe de casă (ca moment de cinstire a noului fericit a fost aleasă ziua de joi, zi consacrată rugăciunii pentru a avea preoți buni și păstori buni).
Să învățăm de la sfinții noștri de a nu ne îndepărta de drumul lui Cristos, chiar dacă este un drum de calvar, să ne îndreptăm cât mai des spre tabernacol spre a-l găsi și a-i aduce mulțumiri pentru că nu ne-a părăsit și ne ajută în continuare să fim buni creștini.
"Fericiți sunt Doamne, cei care caută fața și pacea ta".
Mihai Lazar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
1 iunie: Roma: Oaspeți de seamă la românii catolici din Parohia "San Vitale"
lecturi: 12.