Bacău: Sesiunea națională de comunicări științifice "Arhivele și istoria"
Arhivele Naționale Bacău și Asociația Generală a Arhiviștilor din România - Filiala Bacău, în colaborare cu Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" Bacău și Decanatul Romano-Catolic Bacău, au organizat cea de-a XX-a Sesiune Națională de Comunicări Științifice: "Arhivele și Istoria", în ziua de vineri, 30 mai 2014.
Manifestarea a debutat cu lucrările în plen. Au fost prezentate un număr de trei comunicări științifice: prof. univ. dr. Jipa Rotaru (București): Documente privind Congresul de pace de la Berlin din anul 1878; prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei (Iași), România în Primul Război Mondial. Campaniile din anii 1917-1919; prof. univ. dr. Ioan Scurtu (București), Pagini din istoria Arhivelor Naționale. Demersuri pentru adoptarea Legii nr. 16/1996 - Legea Arhivelor Naționale.
În continuare a fost lansat Anuarul Arhivelor Naționale Bacău - "Acta Bacoviensia", nr. IX/2014 (prezentat de dr. Ioan Lăcătușu), iar prof. Vilică Munteanu (directorul Arhivelor Naționale Bacău) a prezentat un medalion: Mihai Gheorghiu - 100 de ani de la naștere. De asemenea, au fost aduse în atenția celor prezenți și câteva cărți: Dumitru Zaharia, Bacău, istorie adevărată (prezentată de dr. Ioan Mitrea); Radu Bellu, Gara Bacău (prezentată de prof. Vilică Munteanu); Constantin Tofan, Evoluția sistemului vamal moldovenesc din secolul al XIV-lea până la începutul secolului al XIX-lea (prezentată de prof. Ioan Ungureanu).
La încheierea lucrărilor în plen, prof. dr. Anton Coșa a prezentat în sinteză amplul proiect al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași (coordonat de părintele profesor doctor Ștefan Lupu), vizând recuperarea memoriei istorice a episcopului martir Anton Durcovici (beatificat la Iași, pe 17 mai 2014).
După amiază au avut loc lucrările pe secțiuni, structurate tematic: Istorie băcăuană (17 comunicări), Istorie generală (20 de comunicări), Arhivistică (15 comunicări), Romano-catolicii din Moldova (10 comunicări).
Secțiunea Romano-catolicii din Moldova, la care au participat și seminariști de la Colegiul Național "Sfântul Iosif" Bacău, a avut loc la sediul Decanatului Romano-Catolic Bacău.
În deschidere, prof. dr. Anton Coșa a prezentat comunicarea: Un prețuitor al arhivelor. Episcopul Nicolae Iosif Camilli, insistând (printre altele) asupra unui document deosebit de important privitor la organizarea arhivelor eclesiastice din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași la începutul secolului al XX-lea (mai precis, din anul 1905).
În continuare, conf. univ. dr. Ioan Dănilă a prezentat comunicarea: Romano-catolicii din Moldova - elemente de antropologie culturală. Cercetări actuale la Facultatea de Litere a Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău. Domnia sa a venit însoțit și de patru studente care au avut posibilitatea de a-și prezenta, la rândul lor, rezultatele demersurilor întreprinse în satele cu populație romano-catolică pe care le-au cercetat.
Prof. Iulian Bucur a supus atenției celor prezenți o serie de informații interesante, întregite de câteva imagini sugestive, adunate în comunicarea: Preot Petrus Matthias Neumann.
Părintele Iulian Robu (reprezentantul Decanatului Romano-Catolic de Bacău) a evocat imaginea fericitului Anton Durcovici, punctând cu elocvență jaloanele istorice și pastorale care au marcat viața episcopului martir, accentuând în același timp și importanța majoră a beatificării de pe 17 mai 2014 pentru comunitatea credincioșilor catolici din Dieceza de Iași.
Dr. Ioan Lăcătușu a reliefat Problematica romano-catolicilor din Moldova în presa de limbă maghiară din sud-estul Transilvaniei, iar ing. Gheorghe Bejan (președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș") a conturat stadiul implementării programului "Tânărul european" în câteva școli din comunitățile romano-catolice băcăuane.
În încheiere, domnul prof. Vilică Munteanu a prezentat: Categorii de documente din Arhivele Naționale Bacău referitoare la populația romano-catolică din județul Bacău, insistând asupra importanței acestora în cercetarea istorică.
Prof. dr. Anton Coșa
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 mai: Bacău: Sesiunea națională de comunicări științifice "Arhivele și istoria"
lecturi: 10.