Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bergoglio povestește fricile sale și greșelile sale la cinci tineri flamanzi

De Salvatore Cernuzio

Bergoglio continuă să se lase intervievat. Însă de data aceasta nu sunt nume ca Spadaro, Scalfari sau De Bortoli în spatele reportofonului, ci trei tineri flamanzi din Gent care l-au întâlnit pe Pontif la 31 martie 2014, în Vatican, în cadrul unui proiect de comunicare al Pastorației tineretului din Flandra. În colocviu - transmis la 3 aprilie 2014 de VRT, televiziunea publică flamandă din Belgia - cei trei tineri, însoțiți de episcopul Lucas Van Looy, pun întrebările lor în engleză și papa răspunde în italiană. Mai mult decât un interviu se poate spune că a fost o discuție cu ton familial, în timpul căreia Francisc s-a supus la întrebări despre existența sa personală sau despre lumea tineretului.

Cei trei tineri încep cu o întrebare simplă, nici măcar prea clară: "De ce ați acceptat?". Bergoglio răspunde că pentru el "este o slujire prețioasă să vorbească neliniștii tinerilor". Și cu aceeași promptitudine răspunde la întrebarea următoare: "Dumneavoastră sunteți fericit? Și de ce?". "Absolut! Absolut sunt fericit!...", afirmă papa zâmbind. Și explică faptul că "fericirea sa este una liniștită, pentru că la această vârstă nu este aceeași fericire a unui tânăr, există o diferență". Este mai degrabă "o anumită pace interioară, o pace mare, fericire, care vine cu vârsta. Și chiar cu un drum care a avut mereu probleme".

"Și acum există problemele - admite papa - însă această fericire nu pleacă împreună cu problemele". Problemele, continuă el, "le îndură și apoi merge înainte, face ceva pentru a le rezolva și merge înainte. Însă în adâncul inimii este această pace și această fericire. Este un har al lui Dumnezeu, pentru mine, cu adevărat. Nu este meritul meu".

La fel de personală este și a treia întrebare: "De ce această mare iubire a dumneavoastră față de cei săraci?". "Este inima Evangheliei", afirmă Francisc cu candoare, și ironizează cu viclenie: "Am auzit, în urmă cu două luni, că o persoană a spus, pentru asta: Dar, acest papă este comunist! Eh, nu! Acesta este steag al Evangheliei, nu al comunismului. Pentru aceasta eu cred că săracii sunt în centrul vestirii lui Isus. E suficient s-o citim. Problema este că după aceea această atitudine față de săraci uneori, în istorie, a fost ideologizată".

Prezentă, în micul grup, și o tânără necredincioasă care declară însă că este inspirată de cuvintele pontifului argentinian. Chiar ea îl întreabă pe Sfântul Părinte care este mesajul său pentru toți tinerii. Răspunsul papei Francisc este un imn adus fraternității: "Toți suntem frați - subliniază el - credincioși, necredincioși, sau de o confesiune religioasă sau alta, evrei, musulmani... toți suntem frați!". "Omul - adaugă el - este în centrul istoriei, și acest lucru pentru mine este foarte important. În acest moment al istoriei, omul a fost aruncat din centru, a alunecat spre periferie, și în centru - cel puțin în acest moment - este puterea, banul și noi trebuie să lucrăm pentru persoane, pentru bărbat și femeie, care sunt imaginea lui Dumnezeu".

Papa reafirmă deci pericolul "culturii rebutului", care impregnează întreaga societate de astăzi: "Sunt alungați copiii: nu vrem copii, mai puțin, familii mici: nu se vor copii. Sunt alungați bătrânii: atâția bătrâni mor datorită unei eutanasii ascunse, pentru că nu se are grijă de ei și mor". Și "sunt alungați și tinerii" - afirmă episcopul de Roma - prin șomaj, care în Italia, de la 25 de ani în jos, este aproape de 50%.

Totuși, în acest context, papa se simte încurajat chiar de noile generații, de "încrederea" lor și "voința lor de concretețe", așa cum a întâlnit în întâlnirile sale cu câțiva tineri politicieni argentinieni: "Sunt mulțumit pentru că ei, fie de stânga, fie de dreapta, vorbesc o muzică nouă, cu o muzică nouă, un nou stil de politică. Și acest lucru mie îmi dă speranță. Și eu cred că tineretul, în acest moment, trebuie să ia lumina și să meargă înainte. Să fie curajoși!".

Curajoși și mereu "în căutare", pentru că, explică Bergoglio răspunzând la o altă întrebare, "când omul se găsește pe sine însuși, îl caută pe Dumnezeu. Probabil, nu reușește să-l găsească, dar merge pe un drum de onestitate, căutând adevărul, pe un drum de bunătate și un drum de frumusețe... și pe un drum bun îl va găsi pe Dumnezeu în mod sigur! Mai târziu, mai devreme, dar îl va găsi".

Desigur, "drumul este lung", recunoaște pontiful, de fapt unele persoane nu-l găsesc pe Dumnezeu în viață, "nu-l găsesc în mod conștient". Totuși, "sunt atât de adevărați și onești cu ei înșiși, atât de buni și iubitori de frumusețe, încât la sfârșit au o personalitate foarte matură, capabilă de o întâlnire cu Dumnezeu, care este mereu un har".

Cu inimă deschisă, tânărului care-l întreabă despre ce anume a învățat din greșelile sale, papa afirmă că greșelile sunt "mari maeștri de viață", care "te învață mult": "Te și umilesc, pentru că unul se poate simți un superbărbat, o superfemeie... și tu greșești și asta te umilește și te pune la locul tău". "Eu n-aș spune că eu am învățat din toate greșelile mele - adaugă el - pentru că sunt încăpățânat și nu este ușor de învățat. Însă din multe greșeli am învățat și acest lucru mi-a făcut bine".

"Exemple concrete?", insistă tânăra. "De exemplu în conducerea vieții Bisericii - răspunde Francisc - eu am fost numit superior de foarte tânăr și am făcut multe greșeli cu autoritarismul. Eu eram prea autoritar: la 36 de ani... Și apoi am învățat că trebuie dialogat, trebuie să se asculte ce anume gândesc ceilalți... Dar n-a fost învățat o dată pentru totdeauna! Este lung drumul".

Penultima întrebare este pe cât de deschisă pe atât de neașteptată: "Dumneavoastră de ce anume vă este frică?", îl întreabă tinerii. "Eh, de mine însumi!", răspunde papa pe neașteptate. Și explică: "Dar uite, în Evanghelie, Isus repetă mult: Nu vă fie frică! Nu vă fie frică!... De atâtea ori, spune asta, pentru că el știe că frica este un lucru aș spune «normal». Nouă ne este frică de viață, ne este frică în fața provocărilor, ne este frică în fața lui Dumnezeu. Tuturor ne este frică".

Însă, încurajează succesorul lui Petru, "tu nu trebuie să te îngrijorezi că-ți este frică", ci să te întrebi: "«De ce îmi este frică?». Și în fața lui Dumnezeu și în fața ta însuți să încerci să clarifici situația sau să ceri ajutor de la altcineva". În afară de asta, "frica nu este o sfătuitoare bună", "te sfătuiește rău". Deci trebuie făcută distincție, conform papei, între "frica rea" și "frica bună". Aceasta din urmă "este ca prudența", "ne ajută să nu cădem". În schimb frica rea "te anulează și nu te lasă să faci ceva. Și trebuie refuzată".

Din intervievatori cei trei tineri devin, în sfârșit, intervievați încheind dialogul cu o cerere făcută pontifului: "Dumneavoastră aveți o întrebare pentru noi?". Papa zâmbește și mărturisește că întrebarea pe care o are în minte "nu este originală", ci copiată din Evanghelie: "Unde este comoara ta? Unde se odihnește inima ta? Pe care comoară se odihnește inima ta? Pentru că acolo unde este comoara ta va fi viața ta...". Această este întrebarea papei adresată celor trei tineri flamanzi. Însă Francisc nu vrea să afle răspunsul, "acela - spune el - va trebui să vi-l dați vouă înșivă, singuri acasă la voi...".

(După Zenit, 4 aprilie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat