Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu

Absolvenții de liceu din Dieceza de Iași, promoția 2014, și-au dat întâlnire la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, sâmbătă, 26 aprilie 2014. Pelerinajul a fost organizat de Episcopia Romano-Catolică de Iași prin Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli. Având motoul: "Cu Maria la începutul maturității noastre", obiectivul urmărit a fost de a-i încuraja și întări în credință pe tinerii aflați în fața unei etape importante din viața lor.

Sâmbătă, 26 aprilie 2014, aparent o zi ca oricare alta, o zi de week-end ... Însă pentru o parte din tinerii diecezei, printre care mă număr și eu, a fost o zi deosebită, pe care au ales să o petreacă, într-un mod cu totul inedit alături de profesorii de religie, care le-au fost alături în anii de liceu, dar și părinții inspectori. Scopul era clar pentru toți participanții, acela de a participa la un pelerinaj pentru a-i încredința mamei cerești viitorul nostru.

Nu a contat ora matinală la care a trebuit să pornim la drum într-o zi de sâmbătă, oră la care mulți alții erau în lumea viselor. Nici peripețiile din timpul pelerinajului nu ne-au oprit. Cu toții am intrat în atmosfera de așteptare a întâlnirii cu sfânta Fecioară Maria, Mama noastră cerească, la ea acasă, la Cacica. Astfel, rugăciunea și cântecele au făcut ca timpul să zboare și să ajungem la destinație repede, chiar dacă nu mai repede decât ne-am propus.

Astfel ne-am întâlnit la Cacica tineri din toată Moldova: din zona Bacău, Iași, Onești. Pe chipul fiecăruia se observa deja emoția întâlnirii cu Sfânta Fecioară Maria spre a-i mulțumi pentru toate harurile primite în acești 12 ani de liceu și a ne încredința viața și viitorul în mâinile ei.

Însoțiți de preoții Lucian Adam, Petru-Sebastian Tamaș și Cristinel Ghiurca, precum și de profesorii de religie, am pornit împreună spre Basilica Minor în procesiune, rugându-ne sfântul Rozariu. Era un singur glas, pornit din inimile tuturor, către mama noastră din cer.

Am ajuns destul de repede la biserică, unde am fost întâmpinați de pr. Cristian Pal, care ne-au transmis salutul de bun venit și de încredere în ajutorul mamei.

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de pr. Cristinel Ghiurca de la Onești. Un moment de bucurie. Fiecare am primit hrană pentru suflet. Părintele Lucian Adam, inspector pe Zona Bacău, la cuvântul de învățătură din timpul predicii ne-a ajutat să înțelegem că momentele din viață sunt diverse, dar niciodată nu suntem singuri, că mereu o avem alături pe sfânta Fecioară Maria care ne va ajuta în orice problemă, care ne va ocroti, dar și se va bucura alături de noi. Ea nu ne va dezamăgi niciodată. Visele mele pentru a aduce bucurie și a prinde contur trebuie să îl aibă în centru pe Dumnezeu. Cu el imposibilul devine posibil.

După hrana sufletească a urmat și cea trupească. A fost ocazie de socializare și admirare a naturii înconjurătoare.

În tot acest timp așteptam cu nerăbdare și celelalte puncte ale întâlnirii. Punctul de reflecție condus de inspectorul pe Zona Iași, pr. Petru-Sebastian Tamaș ne-a ajutat să înțelegem mai bine modul în care trebuie să privim, să percepem lumea, să fim mai atenți la cei din jurul nostru dar și la dialogul cu lumea. De asemenea, ne-a ajutat să ne descoperim mai mult, ne-a făcut să simțim că rugăciunile noastre nu sunt în zadar, că mereu vom avea de câștigat dacă suntem aproape pe Mama noastră, sfânta Fecioară Maria, și îi cerem ajutorul.

Și chiar asta am simțit! Dacă atunci când am plecat dimineață, unii vedeam acest pelerinaj ca o excursie, sau eram prea puțin încrezători în ceea ce urma să însemne această zi, după cuvintele părintelui Lucian Adam și cele ale părintelui Petru Tamaș, totul începea să prindă contur. Rugăciunile noastre, atât cele personale, cât și cele de grup, erau mai profunde. În glasurile noastre se simțea o schimbare. Simțeam că Sfânta Fecioară Maria este acolo cu noi, vorbeam cu ea, ne încredințam cu totul ei și îi ceream ajutorul. Îi mulțumeam pentru ce face pentru noi și o rugăm să ne primească în continuare și să aibă grijă de noi.

Când meditația s-a terminat se vedea pe chipurile noastre că voiam mai mult. Așa că am început adorația. Glasurile tuturor se auzeau în cântece de preamărire. Fiind în timpul pascal, "Cristos a înviat" a răsunat în toata bazilica alături de cântecele și rugăciunile către Sfânta Fecioară.

La ora 14.30 adorația a luat sfârșit, dar cu toții am rămas în liniște în Biserică mulțumind atât pentru această zi deosebită, cât și pentru toată grija și ajutorul primit, știind foarte bine că rugăciunile ne-au fost ascultate!

Diferiți, schimbați în bine și mult mai încrezători am plecat spre casă. Suntem siguri: dacă învățăm e imposibil să nu luăm bacalaureatul atâta timp cât știm că ne aflăm sub aripa protectoare a Mamei noastre cerești.

Sâmbătă, 26 aprilie, nu a fost o zi obișnuită, și nici nu avea cum să fie. A fost o zi care a schimbat un grup de absolvenți de liceu, a fost o zi în care unii tineri s-au încredințat lui Isus, Mariei și tuturor sfinților pentru a-i ajuta, a fost o zi care ne-a dat încredere să mergem mai departe, a fost o zi pe care am trăit-o altfel!

Dorim să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și pentru vremea care ne-a ajutat să ne simțim minunat, profesorilor noștri de religie, preoților care prin cuvintele lor ne-au mângâiat și ne-au dat speranță, părinților și tuturor celor fără de care această zi nu ar fi fost posibilă.

A consemnat Maria-Alexandra Budău

*

Iată și alte câteva impresii ale tinerilor participanți:

  • "Inițial nu știam dacă este o idee bună să vin, pentru că pierdeam o zi de învățat la simularea la matematică. În ultimul moment m-am decis și am zis că trebuie să vin. Deși la început tindeam să zic că îmi pare rău că am venit, din cauza faptului că sunt foarte răcită și cu o noapte înainte nu am dormit nici zece minute, la sfârșitul activității lucrurile s-au schimbat. Cuvintele de la sfânta Liturghie și cele de la reflecție m-au trezit la realitate. Adorația și spovada m-au făcut să mă bucur că am venit aici. Vreau să spun că nu sunt importante lucrurile exterioare: priveliștea, drumul ș.a., cât sunt de importante lucrurile care s-au întâmplat în sufletul nostru, și asta știe fiecare pentru el. A fost o plăcere să particip". (Bianca)

  • "A fost o zi pe care fiecare dintre noi ar trebui să o trăim. Ne dă putere și curaj de a trece de încercările grele ale vieții. Ne-am dat seama că este important să știm ce vrem cu adevărată să facem cu viața noastră, dar mai important este să știm ce vrea Dumnezeu pentru noi". (Claudia-Mădălina)

  • "Pelerinajul la Cacica a fost o zi pentru suflet, îmbogățită din plin cu haruri din partea lui Dumnezeu. O zi în care am meditat despre ce vom face în următoarea etapă a vieții". (Laura)

  • "Despre această zi de sâmbătă, altfel decât cele obișnuite, alături de viitorii absolvenți, a fost inedit, frumos, fiind prima vizită în acest loc plin de spiritualitate. Pe lângă încărcătura spirituală a vizitei, am avut prilejul de a cunoaște persoane noi cu care am împărțit sentimente comune, rugându-ne la Maica Fecioară să ne îndrume și să ne ajute la examenul pentru care ne pregătim. Ne întoarcem spre casă, cu speranța că Familia din ceruri este mai aproape de noi și ne va ocroti pe toți". (Iulia)

  • "Acest pelerinaj a însemnat pentru mine o bună ocazie de a pune în mâinile Domnului, prin mijlocirea sfintei Fecioare, toată neliniștea mea pentru examenele care urmează. Doar în comuniune cu el voi reuși să fac din viața mea un instrument prin care lumea să devină mai bună. După acest pelerinaj am încredere că Dumnezeu are un plan cu mine și, indiferent de rezultat, el va lucra prin mine". (Claudia-Eleonora)

  • "Înainte de a ajunge la Cacica termenul de «pelerinaj» a declanșat în mintea mea un singur gând: Maica Domnului. Ajunsă în lăcașul Sfintei Fecioare și respirând aerul proaspăt și divin, mă simt puternică și gata de a trece peste orice obstacol din viața mea. Mintea mea nutrește numai gânduri bune și inima mea simte ce a simțit și Preacurata Fecioară când a înviat fiul ei Isus. Sunt norocoasă deoarece știu că rugăciunile mi-au fost ascultate! De la acest pelerinaj am învățat că nu trebuie să țin cont de răutățile celorlalți, ci să fac ceea ce consider eu, și anume, să-l urmez pe Isus până la capăt și, în același timp, să o rog pe sfânta Fecioară să mijlocească pentru mine la bunul Dumnezeu pentru a lua examenul de maturitate". (Andreea)

  • "Astăzi mi-am aruncat hainele încărcate cu frica de examene și mi-am luat altele noi: pline de speranță, și de iubire, dar mai ales de încredere". (Camelia)

  • "Această zi a fost pentru mine o experiență foarte frumoasă. L-am cunoscut mai mult pe Dumnezeu și am comunicat cu el. Această zi m-a ajutat să nu-mi mai fie frică pentru ceea ce urmează și să gândesc pozitiv pentru tot ceea ce va urma. Această experiență mi-a plăcut și aș dori să se mai repete". (Loredana)

  • "Dacă până astăzi totul a fost confuz, am realizat că cel care mă va ajuta în viață este doar Dumnezeu. Am lăsat toate grijile acasă și acum toată speranța este în ajutorul lui Dumnezeu. Voi schimba hainele vechi mereu cu cele noi pentru a fi mai aproape de Isus". (Bianca)

  • "Acum, trăind această zi frumoasă, mă simt plină de curaj, nu mă mai simt singură. Am constatat că degeaba urmez visele mele dacă în ele nu se află Dumnezeu. Fără Dumnezeu nu se poate realiza nimic. Mă bucur din toată inima că am reușit să ajung la Mama noastră, să o vizitez, să o salut, să îi împărtășesc tot ceea ce am și sunt". (Alexandra)

  • "Pelerinajul la Cacica a fost o experiență nouă și inedită pentru mine. Am avut ocazia să întâlnesc mulți tineri de vârsta mea, ceea ce mă bucură enorm. Îmi doresc să revin în acest loc minunat ori de câte ori voi avea ocazia. Îmi doresc ca atât eu cât și tinerii pe care i-am cunoscut azi și nu numai, care anul acesta susțin testul maturității, să treacă cu bine această treaptă a vieții și să-și formeze un viitor frumos așa cum și-l doresc și îl dorește și Dumnezeu pentru ei. Îmi doresc ca și eu și tinerii de vârsta mea să avem o viață sănătoasă de creștini adevărați". (Carmen)

  • "A fost o experiență frumoasă. Chiar dacă nu este prima dată când vizitez acest loc, a fost cu totul deosebit. Această zi m-a determinat să reflectez și să acord mai multă importanță sufletului meu, să-mi ascult vocea interioară. Astăzi am înțeles că orice lucru poate fi îndeplinit atâta timp cât există credință și rugăciune". (Georgiana)

  • "Chiar dacă sunt ortodox, a fost o experiență frumoasă și pot spune unică până acum, chiar dacă merg destul de des la Biserica Catolică. Cu siguranță nu voi rata o altă ocazie de a veni din nou în anii următori". (Petruț)

  • "Timpul petrecut alături de Maica Domnului de la Cacica a fost un timp al regăsirii, un timp de bucurie, un timp deosebit". (Alina)

  • "Odată intrată în sanctuarul sfintei Fecioare, am așezat în fața ei toate planurile mele de viitor și am cerut ajutor și ocrotire. M-am întors acasă în «sâmbăta altfel» plină de putere, curaj și încredere că pot lupta doar învățând pentru viitorul meu. Am înțeles din nou că acest lucru nu îl pot realiza doar cu forțele mele, ci și cu ajutorul Sfintei Fecioare Maria, care mijlocește pentru mine la Tatăl". (Anca)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 aprilie: Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat