Papa Francisc: Regina Coeli (21 aprilie 2014)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Paște fericit! "Cristòs anèsti! - Alethòs anèsti!", "Cristos a înviat! - Adevărat a înviat!". Este printre noi, aici, în piață! În această săptămână putem continua să ne adresăm unii altora urarea pascală, ca și cum ar fi o unică zi. Este marea zi pe care a făcut-o Domnul.
Sentimentul dominant care transpare din relatările evanghelice ale Învierii este bucuria plină de uimire, dar o uimire mare! Bucuria care vine dinăuntru! Și în liturgie noi retrăim starea sufletească a discipolilor datorită veștii pe care femeile au adus-o: Isus a înviat! Noi l-am văzut!
Să lăsăm ca această experiență, imprimată în Evanghelie, să se imprime și în inimile noastre și să transpară în viața noastră. Să lăsăm ca uimirea plină de bucurie din Duminica de Paște să se iradieze în gânduri, în priviri, în atitudini, în gesturi și în cuvinte... Eventual de am fi așa de luminoși! Însă acesta nu este un maquillage! Vine dinăuntru, dintr-o inimă cufundată în izvorul acestei bucurii, ca aceea a Mariei Magdalena, care a plâns pentru pierderea Domnului său și nu-și credea ochilor săi văzându-l înviat. Cel care are această experiență devine martor al Învierii, pentru că într-un anumit sens a înviat el însuși, a înviat ea însăși. Atunci este capabil să ducă o "rază" din lumina Celui Înviat în diferitele situații: în cele fericite, făcându-le mai frumoase și ferindu-le de egoism; în cele dureroase, ducând seninătate și speranță.
În această săptămână, ne va face bine să luăm Cartea Evangheliei și să citim acele capitole care vorbesc despre Învierea lui Isus. Ne va face foarte bine! A lua Cartea, a căuta capitolele și a citi de acolo. Ne va face bine, în această săptămână, să ne gândim și la bucuria Mariei, Mama lui Isus. După cum durerea sa a fost intimă, așa încât a străpuns sufletul său, tot așa bucuria sa a fost intimă și profundă și din ea discipolii puteau să ia. După ce a trecut prin experiența de moarte și înviere a Fiului său, văzute, în credință, ca expresie supremă a iubirii lui Dumnezeu, inima Mariei a devenit un izvor de pace, de mângâiere, de speranță, de milostivire. Toate prerogativele Mamei noastre derivă de aici, din participarea sa la Paștele lui Isus. De vineri până în dimineața de duminică, Ea n-a pierdut speranța: am contemplat-o Mamă îndurerată dar, în același timp, Mamă plină de speranță. Ea, Mama tuturor discipolilor, Mama Bisericii, este Mamă a speranței.
Ei, martoră tăcută a morții și a învierii lui Isus, să-i cerem să ne introducă în bucuria pascală. Vom face asta cu recitarea antifonului Regina Caeli, care în timpul pascal înlocuiește rugăciunea Angelus.
_______________
După Regina Caeli
Adresez un salut cordial vouă tuturor, dragi pelerini veniți din Italia și din diferite țări pentru a lua parte la această întâlnire de rugăciune.
Amintiți-vă săptămâna asta să luați Evanghelia, să căutați capitolele în care se vorbește despre Înviere și să citiți, în fiecare zi, un text din acele capitole. Ne va face bine, în această săptămână a Învierii lui Isus.
Fiecăruia îi adresez urarea de a petrece în bucurie și în seninătate această a doua zi de Paște, în care se prelungește bucuria Învierii lui Cristos.
Paște fericit și sfânt tuturor! Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
lecturi: 14.