Se va ține la Istanbul în 2016 sinodul panortodox
Decizia luată de adunarea reunită la Fanar
"Sfântul și marele sinod panortodox" se va desfășura în 2016 la Istanbul în catedrala "Sfânta Irina". În timpul care desparte Bisericile ortodoxe de adunarea o Comisie pregătitoare - compusă dintr-un episcop pentru fiecare Biserică - va începe lucrările de studiu necesare pentru a duce înainte "în manieră rodnică" întâlnirea. Același grup va avea apoi funcția de secretariat în timpul lucrărilor. Este ceea ce a fost decis de Sinaxis, compusă din conducătorii Bisericilor ortodoxe, reuniți la Istanbul la inițiativa patriarhului ecumenic Bartolomeu arhiepiscop de Constantinopol.
Înainte de această întâlnire panortodoxă convocată pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu și din Ucraina, același patriarh de Constantinopol și patriarhul de Moscova și al întregii Rusii, Ciril, au avut un lung colocviu privat.
În viitorul "mare conciliu" patriarhii ortodocși vor trebui să stabilească unele probleme cheie, prima dintre toate referitoare la ordinea de primat între diferitele Biserici ortodoxe. După ceea ce se întrezărește, la marele sinod al Bisericilor ortodoxe vor trebui să participe până la douăzeci de episcopi pentru fiecare Biserică. În afară de asta, în cursul votărilor finale fiecare Biserică va avea un singur vot la dispoziție și deciziile vor trebui să fie luate prin consensul unanim al celor prezenți.
Lucrările adunării s-au desfășurat la Fanar sub președinția mitropolitului de Pergam, Ioannis Zizioulas, și cu participarea de reprezentanți din cincisprezece Biserici ortodoxe din toată lumea. Foarte importată a fost în mod clar participarea la lucrări a patriarhului de Moscova.
În timpul întâlnirii de la Istanbul, în afară de stabilirea datei sinodului panortodox, au fost tratate alte teme, între care starea dialogului ecumenic cu Biserica catolică, situația creștinilor din Orientul Mijlociu, sărăcia din lume și alte probleme de natură metodologică.
Sinodul panortodox, a spus în intervenția sa mitropolitul Hilarion, șef al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei de Moscova, "se pregătește de cincizeci de ani și mulți dintre noi se întreabă cât ar mai putea să dureze acest proces. Trebuie să scurtăm timpii pentru pregătire și să creăm un mecanism care stabilește ziua și regulile pentru conciliu și definește cine va participa și cum vor fi prezentate diferitele Biserici. O altă problemă este cine va lua deciziile și în ce mod".
Exortația Patriarhiei de Moscova a fost așadar primită pe deplin. Conform lui Hilarion, tema care este mai îndrăgită de lumea ortodoxă se referă însă actualmente la condiția creștinilor din Orientul Mijlociu, confruntați cu dificultăți care amenință serios supraviețuirea lor și prezența lor în regiune.
După "primăvara arabă" și răsturnarea regimurilor existente, conform lui Hilarion, a început o fază de mare încurcătură. Și cu dezordinea "au luat-o înainte «forțele extremiste» și atacurile împotriva creștinilor, cu răpiri de preoți, episcopi, surori și distrugerea de biserici. Toată această tragedie se desfășoară sub ochii noștri. Este adesea trecută sub tăcere de mass-media. Și noi - a continuat el - ca reprezentanți ai Bisericilor ortodoxe locale, trebuie să facem tot posibilul pentru a atrage atenția comunității mondiale asupra acestei situații, să afirmăm solidaritatea noastră cu frații și surorile persecutați pentru ca genocidul creștinilor din Orientul Mijlociu să se oprească și cei care au fost răpiți să se întoarcă în libertate, iar cei care în schimb au trebuit să-și abandoneze casele să se poată întoarce". Solidaritate deosebită a fost exprimată de Patriarhia de Moscova față de Biserica din Antiohia: a fost cerută în mod deosebit eliberarea celor doi episcopi răpiți anul trecut pe care "noi toți îi cunoaștem foarte bine și pentru care ne rugăm".
(După L'Osservatore romano, 10-11 martie 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.