Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un sinod pentru a întâlni oamenii

Colocviu cu arhiepiscopul secretar general Lorenzo Baldisseri

De Nicola Gori

Este multă suferință în răspunsurile la chestionarul pentru următorul Sinod despre familie. La secretariatul general au sosit circa 80% dintre cele care se așteaptă în ansamblu. Dintr-o primă examinare pare să iasă în evidență tocmai suferința exprimată "mai ales de cei care se simt excluși sau abandonați de Biserică pentru că se află într-o stare de viață care nu corespunde cu învățătura sa și cu disciplina sa", ne-a spus arhiepiscopul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, care sâmbătă dimineață primește bereta de cardinal. În interviul acordat ziarului nostru, secretarul general a vorbit și despre rolul pe care va trebui să-l asume Sinodul tocmai pentru a răspunde la noile provocări puse Bisericii de societatea contemporană.

Au sosit răspunsurile la chestionarele trimise în toate diecezele din lume. Puteți să ne furnizați niște statistici ale elementelor pe care le-ați avut?

La 19 februarie au sosit la acest secretariat general circa 80% dintre răspunsurile Conferințelor episcopale și peste 60% dintre cele ale dicasteriilor romane, precum și peste șapte sute de răspunsuri individuale și de grup. Multe dieceze au voit să trimită în copie tipărită răspunsurile lor, trimise electronic la respectivele Conferințe episcopale. Acest procent este indicativ, și de mare interes, al atenției care a fost dată investigației. Aș vrea să adaug că inițiativa sinodală despre tema familiei, interpelând baza, adică persoanele care trăiesc în linia întâi această experiență, a făcut să izbucnească o reacție spontană care pare o surpriză, dar care în schimb este dovada despre cât de necesar este să se iasă din palate și să se meargă în periferii.

Ies în evidență aspecte deosebite?

Urgența de a conștientiza realitățile trăite de oameni, de a relua dialogul pastoral cu persoanele care s-au îndepărtat din diferite motive interne Bisericii și externe societății. Din multe răspunsuri rezultă multă suferință, mai ales a celor care se simt excluși sau abandonați de Biserică pentru că se află într-o stare de viață care nu corespunde cu învățătura sa și cu disciplina sa. Panorama este mondială; de aceea joacă factori culturali puțin în confruntare cu credința creștină și se relevă elemente care converg, provenind adesea din orizonturi culturale și tradiționale îndepărtate sau chiar opuse. Cu inițiativa sinodală s-a deschis un drum de încredere pentru mulți care o pierduseră. Figura Papei Francisc dovedește, zi după zi, o nouă apropiere umană și creștină care face să vibreze persoanele și le dispune la ascultare și la primire a ceea ce este bine pentru ele, chiar dacă există suferință.

Ce este în program în următoarea reuniune a consiliului secretariatului general al Sinodului?

Reuniunea va începe luni dimineața, 24 februarie, cu câteva informații cu privire la munca pregătitoare făcută. Apoi va fi supusă studiului membrilor secretariatului prima redactare a lui Instrumentum laboris, rod al investigației efectuate cu documentul pregătitor pe care-l includea chestionarul. Lectura și sinteza răspunsurilor au fost făcute de un grup de experți, în coordonare strânsă cu acest secretariat general. Discutarea și aprofundarea documentului va da o contribuție valoroasă pentru a elabora a doua redactare, după care va urma o perioadă de timp, cel puțin două luni, pentru a o integra cu alte contribuții care pot să vină de la răspunsurile întârziate sau din alte studii punctuale asupra anumitor aspecte de mai mare interes și complexitate. În mai ar putea să fie o altă reuniune a consiliului ordinar al secretariatului pentru a elabora textul final al lui Instrumentum laboris, care trebuie trimis președinților Conferințelor episcopale, ca membri ai Adunării extraordinare din octombrie, și tuturor celor care au dreptul. Inaugurarea noilor spații adiacente ale actualului sediu al Sinodului Episcopilor, care va avea loc la 24 februarie, va permite instituției să lucreze în mod corespunzător.

Care va fi noul rol al Sinodului în interiorul Bisericii?

Cred că este clar de acum că Papa Francisc vrea pentru Sinod un rol nou. Înainte de toate vrea ca să fie realmente expresie a colegialității în conducerea Bisericii. Pentru a ne convinge de asta e suficient să ne gândim la numeroasele sale intervenții în această privință. De exemplu, convocarea Sinodului extraordinar despre familie, a cărui realizare se va îndeplini în două etape; dinamica pe care deja a dobândit-o începând de la investigația făcută pentru a implica baza; rugăciunea pe care a lansat-o pentru Sinodul familiei la 29 decembrie la Angelus, în sărbătoarea liturgică a Sfintei Familii; recenta întâlnire a logodnicilor pentru sfântul Valentin, în piața "Sfântul Petru"; Consistoriul din aceste zile în care cardinalii sunt chemați să reflecteze asupra familiei. Toate acestea, și altele care s-au făcut, indică ce importanță este acordată nu numai temei familiei în sine, ci rolului pe care trebuie să-l aibă Sinodul, tocmai ca expresie de colegialitate și participare la conducerea pastorală a Bisericii. Perspectivele se lărgesc treptat ce episcopii percep funcția lor de păstori: în circumscripțiile lor ecleziastice trebuie să facă pastorație și să exercite comuniunea cu propriul cler în formă colegială prin intermediul consiliilor consultanților și al preoților și al consiliului pastoral. Provocarea este globală și atinge interiorul Bisericii și misiunea sa evanghelizatoare în lume.

(După L'Osservatore romano, 22 februarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat