Iași: Ziua Socială pentru Studenți
Tinerii care studiază la universitățile din Iași au fost invitați, în ziua de 15 februarie 2014, să reflecteze asupra rolului pe care îl au intelectualii în societate, în cadrul celei de-a doua ediții a Zilei Sociale a Studenților, organizată de Oficiul pentru Pastorația Universitară al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității "Al.I. Cuza", Asociația Studenților Catolici, Centrul Diecezan Caritas, în calitate de gazdă, și Institutul Teologic Romano-Catolic.
Tema propusă de pr. Lucian Farcaș, Intelectualii și societatea/Retrospective și perspective, a deschis calea unei incursiuni în istorie pentru a schița un profil de intelectual. Au luat cuvântul preoții Iosif Antile, biblist, și Fabian Doboș, istoric; de asemenea, au mai ținut discursuri domnul Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filozofie a Universității "Al.I. Cuza", și domnul Eduard Lisacoschi, fost ministrant al episcopului Anton Durcovici.
Datorită talantului primit și prin conștientizarea acestui dar, intelectualul se remarcă prin capacitatea de a reflecta asupra lui însuși și de a înțelege realitățile înconjurătoare. Apoi, printr-o pregătire profesională adecvată, el este chemat să aducă un plus de valoare societății, să contribuie la realizarea binelui comun, la progresul material și spiritual, să formeze opinia publică, să stabilească diagnoze și să propună soluții, să contribuie la promovarea dreptății, a solidarității, a păcii, a unei civilizații a iubirii.
Reflecția și simțul critic care îl caracterizează pe intelectual îl pot determina să constate că, în ciuda eforturilor sale de a îmbunătăți viața, "totul e deșertăciune" (Qohelet), sau să abdice de la valorile fundamentale, negăsind forța interioară de a le păstra și promova permanent. Drept consecință, nemaifăcând binele, ar putea ajunge să săvârșească răul. Așa s-a întâmplat în timpul "terorii roșii", persecuția comunistă, când mulți studenți au fost torturați pentru a fi "convertiți" la rău, în închisoarea de la Pitești.
Un exemplu de verticalitate umană și religioasă este cel al episcopului Anton Durcovici, care a dat mărturie despre adevăr cu propria viață. Episcopul martir, intelectual eminent și om al lui Dumnezeu, s-a dovedit a fi un veritabil prieten și punct de reper pentru enoriașii săi, rugându-se mult pentru ei, chiar în condițiile extreme de detenție.
La ora 12.00 tinerii au participat la sfânta Liturghie, care a fost prezidată de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. La predică, Preasfințitul i-a îndemnat pe studenți să urmeze cu fidelitate chemarea lui Isus de a colabora la misiunea sa mântuitoare.
Spre sfârșitul programului, membrii familiei Andrici au prezentat un moment artistic și cultural prin care au reușit să aducă speranța și bucuria pe chipurile tuturor celor prezenți.
Celina Romila
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
15 februarie: Iași: Ziua Socială pentru Studenți
* * *
Iași: Invitație la Ziua Socială pentru Studenți, ediția 2014
lecturi: 12.