Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

După un an, secretul dezvăluit: Papa Francisc este îndrăgostit!

Când, la 13 martie 2013, ora 19.06 (ora Italiei) Sfântul Duh ne-a făcut tuturor (și în primul rând cardinalului Bergoglio) tripla surpriză cu întreita premieră a alegerii în scaunul pontifical a unui iezuit; a unui cardinal venit de sub "Crucea Sudului" și a celui care avea să-și ia pentru prima dată în istoria papalității numele de Francisc, nimeni nu a bănuit cu cine avem de a face.

Când, de la loja centrală a Vaticanului, ne-a salutat spunându-ne, ca în familie: "Fratelli e sorelle, buonasera!", apoi invitația pe care ne-a făcut-o: "E adesso, incominciamo questo cammino: vescovo e popolo. (...) Un cammino di fratellanza, di amore, di fiducia tra noi."(...) și în continuare, emoționanta cerere de a ne ruga noi pentru el ca Domnul să-l binecuvânteze înainte de a ne oferi el Binecuvântarea tradițională Urbi et Orbi și în final, salutul, tot ca în familie, "Buona notte e buon riposo!" - toate acestea ar fi trebuit să ne dea de gândit.

Și chiar au făcut-o, iar curgerea timpului a confirmat: iată cu adevărat un om care iubește.

"Amore, more, ore, re probantur amicitiae" - se spune. Și dacă (într-o traducere liberă) prieteniile se dovedesc prin iubire, comportament, vorbe și fapte, atunci iubirea nu se poate dovedi decât prin ea însăși.

Fiecare din omiliile, cuvântările și scrierile sale o dovedește. Dar mai presus de toate, faptele sale. Fiindcă Dumnezeu este iubire, iar vicarul lui Cristos pe pământ ne iubește. Ne iubește la fel ca el: apropiindu-se de noi, cu duioșie, delicatețe și profunzime - "El vine aproape de noi și ne dăruiește iubirea sa, cu tandrețe, chiar și în cele mai mici lucruri. Și aceasta este o iubire plină de forță, fiindcă tocmai apropierea și tandrețea ne arată puterea iubirii lui Dumnezeu"1.

Poate că e ușor să te apropii cu sufletul de cei asemenea ție. Dar mai greu - aproape imposibil - este să-i iubești pe cei care civilizația noastră "normală" îi consideră pur și simplu decăzuți din demnitatea de om, așa încât nici măcar nu-i vede sau îi vede doar ca să-i ucidă (adică "să-i eutanasieze", ca pe animale): bolnavii, bătrânii, oamenii străzii. Și tocmai pe ei îi iubește cu precădere papa Francisc! I-a invitat pe cei fără adăpost la masă în grădinile Vaticanului, și-a serbat ziua de naștere cu câțiva dintre ei (invitat fiind, desigur, și câinele pe care îl avea unul dintre ei) și fie că pleacă sau nu noaptea, neștiut, pe străzile Romei ca să-i ajute pe cei care dorm sub cerul liber, aceasta este o realitate: papa Francisc îi iubește. Papa Francisc coboară, îmbrățișează și binecuvântează bolnavii pe care îi întâlnește în drumurile sale, săruta picioarele copiilor "din flori" pe care unii preoți din țara lui refuză să-i și boteze, și ale bolnavilor de SIDA, sau ale bolnavilor incurabili - și totul, cu aceeași inimă caldă ca în prima zi. Pentru om este aproape imposibil să păstreze iubirea la fel de aprinsă ca în prima clipă - dar la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Și nici pentru vicarul lui Cristos - nimic nu este cu neputință, fiindcă în lumina iubirii, el vede în fiecare om, chipul lui Isus.

Ați citit Evangelii gaudium? O lectură atât de captivantă rareori întâlnești! În presa laică, ar fi devenit un "best-seller" în mai puțin de o săptămână. E și firesc: numai un om îndrăgostit poate să scrie atât de frumos despre ceea ce iubește și mai ales, celor pe care îi iubește. Iar relația lui de iubire nu este impersonală, după cum nici Dumnezeu nu e "ceva abstract", ci persoana care s-a revelat omului "nu de la înălțimea tronului ceresc, ci mergând împreună cu oamenii în istoria Israelului și mai presus de toate, în Isus din Nazaret"2. Papa Francisc este îndrăgostit de Dumnezeu și de creația sa, de fiecare dintre creaturile sale, iar relația sa de iubire este personală: nici măcar nu folosește pluralul maiestății, conform tradiției, ci acel simplu și umil: "eu", fiindcă se adresează fiecăruia dintre noi, cunoscându-ne după nume și demnitate - numele și demnitatea pe care ni le-a dat iubirea celui care ne-a creat și răscumpărat.

Răspunsul omului la iubirea lui Dumnezeu nu poate fi decât bucuria, din care se naște iubirea. Creștinul este un om viu, nu o "mumie intr-un muzeu" care deplânge "deșertificarea" spirituală. De fapt, "în deșert redescoperim ceea ce este esențial pentru viață - setea de Dumnezeu, ca semnificație supremă a vieții"3. Tocmai de aceea, triumful, pentru creștin, este întotdeauna crucea4.

"Efectul Bergoglio" sau "fenomenul Bergoglio" este iubirea adevărată. În numele acestei iubiri, se reînnoiește viața Bisericii, confesionalele ("care nu trebuie să fie camere de tortură, ci locul întâlnirii cu milostivirea Domnului"5) sunt luate cu asalt, omiliile sunt inteligente și vii, logodnicii se întâlnesc astăzi cu papa, Biserica iese din sine, fără teamă că se poate lovi sau murdări de noroiul periferiilor geografice și existențiale...

Or, toate acestea nu le poate face decât un om îndrăgostit.

Și care privește creația lui Dumnezeu, pe fiecare în parte și pe noi toți laolaltă, cu ochii iubirii dintâi: aceia ai primului răsărit de soare deasupra pământului.

La mulți ani de Ziua Iubirii, Sfinte Părinte!

Dr. Ecaterina Hanganu

Note

1 www.news.va/en/news/pope-at-mass-the-science-of-tenderness

2 La 26 mai 2013, înainte de a recita rugăciunea "Angelus" împreună cu pelerinii, în Piața "Sfântul Petru". Cf. www.catholicnewsagency.com/news/god-is-love-but-not-in-emotional-sense-pope-says

3 Evangelii gaudium, § 83; 86.

4 Evangelii gaudium, § 85.

5 Evangelii gaudium, § 44.


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat