La 14 februarie peste 20.000 de logodnici la papa. Monseniorul Paglia: Tineri împotriva curentului, care doresc să iubească "pentru totdeauna"
Peste 20.000 de logodnici care provin din 28 de țări se vor întâlni vineri, 14 februarie 2014, în Piața "Sfântul Petru" pentru a-l întâlni pe papa Francisc. Evenimentul, promovat de Consiliul Pontifical pentru Familie, va începe la ora 11.00 și va fi încoronat de dialogul pe care logodnicii îl vor putea instaura cu papa. Audiența se va încheia cu o rugăciune înadins compusă pentru această ocazie. Va fi posibilă să se urmărească în direct întâlnirea la Radio Vatican. Conform Mons. Vincenzo Paglia, președinte al dicasterului pentru familie, "succesul numeric al inițiativei, absolut imprevizibil cu numai trei săptămâni în urmă, arată că există tineri împotriva curentului, care doresc ca iubirea lor să dureze pentru totdeauna și să fie binecuvântată de Dumnezeu, chiar dacă lumea în care trăiesc nu crede că legăturile durează în veci și că este bine ca fiecare să se gândească la sine însuși". Stefano Leszczynski l-a intervievat pe însuși Mons. Vincenzo Paglia:
R. - Eu cred că este important a percepe că există o profundă dorință de a edifica o familie, de a înfrunta împreună viitorul într-o lume în care - adesea de acum - se crede că este imposibil, prea dificil sau că trebuie să se căsătorească atunci când toate problemele sunt rezolvate, pierzând deci acel vis de a construi împreună un viitor pentru ei și pentru copiii lor.
Î. - Biserica dă o mare importanță logodnicilor: este o interesare față de familia în devenire sau există o semnificație deosebită în urmărirea logodnicilor așa de atent?
R. - Eu cred că este o mare cucerire din acești ani, din aceste decenii faptul de a fi "inventat" acest parcurs de pregătire pentru căsătorie, deoarece aceia care vin participă cu toții la cursurile așa-numite prematrimoniale. Desigur trebuie perfecționați, apoi trebuie mai ales însoțiți după celebrarea căsătoriei. Dar nu este îndoială că într-o lume așa-numită lichidă - lichidă înseamnă că sentimentele pleacă și vin, pentru că până la urmă sunt sentimente egocentrice - iubirea înseamnă construcție, înseamnă pasiune comună, înseamnă și trudă. Iată pentru ce este important ca Biserica să acorde atenție acestui moment al vieții, pentru că este momentul în care se pun temeliile: și o casă dacă are temelii bune, rezistă la intemperii, care inevitabil vor avea loc în decursul anilor.
Î. - Există atâtea episoade de violență, atâtea episoade de maltratare. Ce anume lipsește în societate pentru a garanta un raport sănătos între bărbat și femeie, mai ales în viața familială?
R. - Este nevoie de a redescoperi într-o lume individualistă o iubire care este definită nu de afectul față de sine, ci de iubire sau mai bine zis de iubirea celuilalt înainte de iubirea față de sine însuși. În acest sens, o societate care apasă prea mult accelerația pe individualism este o societate care duce la cruzime, la răutate. În acest sens pastorația familială sau mai bine zis educația la iubire cere cu totul altceva decât ceea ce se face în acest timp, în care chiar și numai prin mici mesaje sunt determinate fete de 14 ani să se sinucidă... Eu cred că trebuie să fim foarte, foarte, foarte preocupați să nu confundăm iubirea cu un sentimentalism egocentric.
Î. - Va fi citită și o nouă rugăciune, scrisă în mod expres pentru acest eveniment. Există un pasaj care vă uimește în mod deosebit sau pe care dumneavoastră considerați că trebuie să fie remarcat în această rugăciune?
R. - Un pasaj pe care eu aș vrea să-l subliniez este atunci când se cere Duhului Sfânt să aprindă în noi pasiunea pentru împărăție, curajul alegerilor mari și angajante și înțelepciunea tandreții și a iertării. Acest pasaj din rugăciune mi se pare - așa cum se spune - un program al modului de a trăi timpul logodnei pentru a întemeia casa pe stânca iubirii, pe care toți sunt invitați desigur să edifice, să construiască.
(După news.va, 12 februarie 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 13.