Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a treia zi
Cea de a treia zi din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor ne-a găsit adunați luni, 20 ianuarie 2014, la ora 17.00, într-un număr destul de mare, la Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Cel care a condus acest moment de rugăciune a fost părintele Alois Fechet, vicar episcopal, însoțit de părintele paroh Petru Sescu, de preoți de la parohiile și congregațiile din localitate, de persoane consacrate și credincioși veniți din toate colțurile Iașiului.
Cântecul de la intrare "Lumea-ntreagă să se înfrățească" i-a introdus pe toți cei prezenți într-un moment de har, unire și binecuvântare. Actul penitențial, ce a avut loc înaintea proclamării lecturilor, ne-a îndemnat pe toți să recunoaștem că suntem greșitori în fața lui Dumnezeu și că avem nevoie de purificare.
Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Cornel Cadar, responsabilul Oficiului pentru Comunicații Sociale în Dieceza de Iași, care ne-a vorbit despre tema acestei zile care este axată pe darurile pe care le-am primit și care a accentuat: "Împreună ... de nici un dar nu duceți lipsă".
Plecând de la evanghelia proclamată din sfântul Marcu, părintele a arătat modul greșit al ucenicilor care se preocupau de ceea ce le lipsea lor în barcă. Gândul ucenicilor era la pâinea de care duceau lipsă, în loc să se bucure de prezența lui Isus cel care avea puterea să înmulțească pâinile și să sature mulțimile. Gândul lui Isus nu era la lipsuri, ci la ceea ce aveau împreună. Așa li se întâmplă și oamenilor de astăzi care au mereu în fața ochilor doar lipsurile, diferențele, necazurile și uită de ceea ce este cu adevărat important: prezența lui Isus în viața lor și comuniunea cu aproapele prin ceea ce îi unește. Citând din a doua lectură, luată din Scrisoarea apostolului Paul către Efeseni, părintele predicator ne-a prezentat feluritele daruri ale lui Dumnezeu care puse împreună construiesc unitatea credinței și ajută la creșterea întregii Biserici.
Provocarea care a fost adresată prin întrebările: "Ce au creștinii în comun? Ce duce la creșterea Bisericii?" și-a găsit următoarele răspunsuri: Creștinii au în comun pe același Cristos, aceeași Scriptură, aceeași dorință de a se sfinți, același gând că trebuie să se convertească. Cu toate acestea, e nevoie să ne gândim la binecuvântările lui Dumnezeu și să ne îndreptăm privirea spre cer pentru a putea evita eventualele certuri.
În încheierea omiliei, părintele a surprins pe toți cei prezenți arătând o cutie de creioane colorate. A dorit să sublinieze faptul că oamenii sunt diferiți, asemenea unor culori. Dacă pe culori le unește cutia, în schimb, pe oameni îi unește rugăciunea comună, dorința după cer, Cristos. Părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să coloreze această lume, fiecare cu nuanța sa, prin activitatea pe care o desfășoară, pentru ca împreună să formeze un tablou frumos.
Părintele paroh Petru Sescu a mulțumit, la încheiere, celor prezenți pentru rugăciunile pe care le înalță permanent către Dumnezeu pentru realizarea unității, dar și pentru faptul că și-au făcut timp de a participa la acest moment înălțător.
După binecuvântarea finală, toți cei prezenți au plecat edificați și cu speranța de a se împlini testamentul lui Isus: "Ca toți să fie una".
Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc marți, 21 ianuarie, la ora 17.00, în biserica "Sfântul Anton" din Iași (Cartier Alexandru cel Bun).
Mihai Galațanu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
20 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - a treia zi
* * *
Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.
lecturi: 32.