Îndemnul ep. Petru Gherghel pentru a 100-a Zi a Migrantului și a Refugiatului
Societatea modernă de azi nu poate fi gândită fără fenomenul de mișcare și migrare a oamenilor și, implicit, a creștinilor dintr-o țară în alta, dintr-un continent în altul. Statisticile spun că în deceniile viitoare migrațiile vor crește simțitor, cu peste 50%.
Acest permanent și rapid transfer de persoane urmărește, în principiu, o creștere a persoanei la nivel uman, economic, cultural. Din punct de vedere al culturii întâlnirii putem spune că fenomenul migrației este un fenomen pozitiv care ajută la îmbogățirea persoanei umane, întru cât ajută la transmiterea și primirea de daruri, așa cum avea să afirme Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea. Nu sunt puține cazurile în care migrația aduce un real câștig. Astfel putem observa familii care și-au realizat, prin plecarea din propria țară, un trai mai decent, o carieră profesională, un titlu universitar și au avut posibilitatea de a căpăta o mai mare experiență materială și un mare câștig spiritual și cultural.
Însă fenomenul migrator, mai ales pentru societatea și Biserica noastră locală, prezintă și aspecte care întristează: familii care se fragmentează, copii care își pierd dreptul de a crește într-un mediu familial firesc, creștini care nu se regăsesc în practicarea credinței în noua țară, pierderea propriei identități etnice și religioase și de multe ori suferința respingerii și a greutății integrării într-un ambient străin constituie o traumă ce nu se vindecă ușor.
În acest context, trebuie să subliniem rolul Bisericii Catolice în tratarea și implicarea sa în favoarea migranților și refugiaților. Biserica este conștientă că, în virtutea vocației sale de promovare a carității, trebuie să fie atentă și receptivă cu acești oameni care adesea vin din țări sărace, subdezvoltate sau din regiuni aflate în război. Să amintim de mulțimi de oameni săraci din Africa sau refugiați din Siria, care sosesc în sudul Italiei sau în Malta. Admirăm și prețuim poziția și interesul Bisericilor din țările unde ajug mulți dintre concetățenii și credincioșii noștri. Mulțumim Sfântului Părinte papa Francisc, tuturor episcopilor și preoților ca și bunilor creștini care au știut și știu să deschidă nu numai porțile caselor, dar mai ales porțile inimi și ale iubirii.
Suntem fericiți să știm că Sfântul Părinte papa Francisc, personal, la 8 iulie 2013, s-a deplasat în insula Lampedusa pentru a interveni în salvarea miilor de refugiați și că se îngrijește și amintește mereu de cei care trec prin această dramă a migrației și a dislocării.
Același Sfânt Părinte, preocupat de aceste persoane defavorizate, afirma: "Să devenim instrumente ale milostivirii, canale prin care Dumnezeu să poată iriga pământul, să poată păzi toată creația și să poată face să înflorească dreptatea și pacea. Cristos este pacea noastră și prin el să implorăm pace pentru întreaga lume, ca să înceteze definitiv orice violență și suferință pentru populația rănită de conflict și pentru numeroșii refugiați, care așteaptă ajutor și consolare. Aceștia sunt constrânși să părăsească propriile case și trăiesc încă în frică. De aceea să ne rugăm ca să se depășească divergențele și să se formeze un reînnoit spirit de reconciliere" (Mesajul Urbi et orbi de Paști, 31 martie 2013)
Biserica din Moldova privește adesea cu bucurie propria realizare a fiilor ei plecați peste hotare, care, în cele mai multe cazuri, sunt ambasadorii culturii și spiritului nostru religios, încurajându-i să nu uite de casa, familiile și mai ales de copiii lor rămași departe de cei dragi și care au atâta nevoie de dragostea și ocrotirea lor.
Pe de altă parte, din partea aceleiași Biserici se vădește dorința de a le fi alături prin păstorii care binevoiesc să îngrijească comunitățile noastre din diferite țări. Toate veștile bune care ne sosesc din comunitățile românești din Italia, Spania, Germania, Grecia, Israel, sau din alte țări ne dau speranța că evlavia si spiritul de credință, sădit în suflet aici acasă, rezistă și se manifestă peste tot în lume.
Azi, în Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului gândul nostru se îndreaptă spre credincioșii și preoții care își duc traiul în afara granițelor. Îi asigurăm pe toți de rugăciunea și grija noastră, cerându-le să nu uite niciodată credința și tradiția primită pe aceste meleaguri ale Moldovei.
Pe preoții, persoanele consacrate și credincioșii noștri, de aici, de acasă, îi invităm la o rugăciune specială în această zi pentru a păstra o permanentă comuniune fraternă cu toți cei plecați departe.
Tuturor fraților și surorilor noastre, care se află în emigrație, curaj în toate, prin credința în Cristos, care îi însoțește pretutindeni, căci el este Emanuel, Domnul istoriei, care s-a făcut trup, care a cunoscut migrația, s-a făcut solidar cu noi și dorește să rămână mereu cu fii oamenilor (cf. In 1,14).
Fie ca Maria, Maica lui Isus, care a trăit experiența migrației prin fuga în Egipt, să-i ocrotească și să-i susțină pe calea binelui pe toți frații noștri care fac această nouă și dureroasă experiență.
Cu dorințe de binecuvântare cerească și cu îmbrățișare frățească,
Iași, 19 ianuarie 2014, Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului
Ep. Petru Gherghel,
episcop de Iași
lecturi: 10.