Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"A venit ceasul de a ne întâlni la același altar"

Interviu cu cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor

De Maria Chiara Biagioni

Papa Francisc a fost marea "noutate" a anului 2013. Și "din punct de vedere ecumenic pontificatul său a început imediat foarte bine. La sărbătoarea inaugurării erau prezenți toți reprezentanții Bisericilor. Era și patriarhul ecumenic de Constantinopol și era prima dată în istorie când un patriarh era prezent la inaugurarea unui nou pontificat". Așadar, povestește cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, anul acesta bilanțul ecumenic - grație și lui Francisc - cucerește un semn vizibil "plus". "Din punct de vedere al conținutului - adaugă imediat cardinalul - cred că există o mare continuitate între Benedict al XVI-lea și Francisc pentru că amândoi au o inimă mare pentru ecumenism".

• Referitor la conținuturi, în exortația apostolică "Evangelii gaudium" papa Francisc atinge puncte foarte importante cum ar fi colegialitatea și primatul pontifului. Cum au fost receptate aceste deschideri?

"Reacțiile la exortația apostolică pe care le-am primit de la reprezentanții altor Biserici sunt foarte frumoase. Au rămas foarte impresionați, apreciind mai ales faptul că această exortație exprimă o viziune comună. În paragraful rezervat dialogului ecumenic se observă cum catolicii pot să învețe de la celelalte Biserici. Sfântul Părinte citează ca exemplu de sinodalitate Biserica Ortodoxă. Și în vizita mea recentă, patriarhul de Moscova a menționat tocmai acest punct".

• În urmă cu cincizeci de ani îmbrățișarea dintre Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora. Părea începutul unei istorii noi. Apoi ce s-a întâmplat?

"A fost un mare eveniment: conducătorii Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Catolice se întâlneau după o mie de ani de despărțire la Ierusalim. Această întâlnire a provocat un alt mare eveniment, adică sfârșitul excomunicării stabilite împreună în 1965 de cele două Biserici în catedrala din Fanar la Constantinopol și la «Sfântul Petru» la Roma. Astfel s-a terminat era excomunicării și s-a deschis era comuniunii. În acest sens, întâlnirea de la Ierusalim a stabilit începutul dialogului carității și adevărului".

• Pentru a comemora această dată, la 25 mai papa și patriarhul Bartolomeu și-au fixat întâlnire la Ierusalim. Ce anume se așteaptă de la această întâlnire?

"Este în primul rând un act de comemorare a acestor 50 de ani și sper ca această întâlnire să poată duce la regăsirea pasiunii pentru unitate care era prezentă în timpul lui Paul al VI-lea și Atenagora. Dacă citesc astăzi textele adunate în Tomos Agapis, reiese pasiunea pentru unitate. Atenagora spune: «A venit ceasul». Ceasul de a ne întâlni la același altar. Mi se pare că această pasiune de a regăsi comuniunea eclezială și euharistică trebuie să fie aprofundată și revitalizată".

• Va fi o declarație comună?

"Care va fi conținutul declarației este un lucru pe care papa Francisc și patriarhul trebuie încă să vadă pentru a înțelege ce anume să spună în comun lumii și Bisericii. Această întâlnire vrea să fie un pas al călătoriei care trebuie făcută pentru viitor".

• Dumneavoastră l-ați întâlnit pe patriarhul Kiril. Ați vorbit și despre o eventuală întâlnire cu papa?

"Da, am vorbit despre o eventuală întâlnire dintre Sfântul Părinte și patriarhul Kiril, însă mitropolitul Hilarion a subliniat mereu cu cât este mai importantă pregătirea decât data, pentru că ar fi prima dată în istoria relațiilor dintre Moscova și Roma când un patriarh al Bisericii Ortodoxe ruse și un papă de la Roma se întâlnesc. Deci este necesar să se pregătească bine ce anume vor să facă și să spună și acest lucru face parte dintr-o fază pregătitoare".

• Moscova, Constantinopol, Roma. Eu sunt al lui Paul. Eu sunt al lui Petru. Tema iminentei Săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie) este "Cristos nu poate să fie împărțit". Ce pas înainte este cerut fiecărei Biserici?

"Cred că este necesar să se ia în serios conștiința că Cristos nu poate să fie împărțit. Fundamentul întregii angajări ecumenice este rugăciunea sacerdotală a lui Isus care spune că unitatea dintre discipolii lui Cristos este voința Domnului și noi toți care venim de la Paul, Petru și Andrei avem misiunea și responsabilitatea de a asculta voința lui Isus și a regăsi această unitate. Paul, Petru și Andrei erau cu siguranță persoane diferite, cu carisme diferite, dar toți erau prieteni ai lui Cristos".

• Nu vi se pare un paradox că tocmai primatul papei este piatra de diviziune?

"A spus deja Paul al VI-lea că primatul este obstacolul cel mai profund al ecumenismului. Însă aceasta este numai o latură a problemei: cealaltă este că primatul este o mare oportunitate pentru ecumenism. Să luăm, de exemplu, cele trei întâlniri de la Assisi pe care le-a convocat Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea: cine putea să invite toate Bisericile și celelalte religii dacă nu papa de la Roma? Ioan Paul al II-lea a scris în cartea Să trecem pragul speranței că slujirea lui Petru este o slujire de unitate și are un sens profund pentru ecumenism. Toții papii după Conciliul al II-lea din Vatican, de la Paul al VI-lea la Francisc, sunt papi ecumenici care vor unitatea și în acest sens primatul lor nu numai că nu este un obstacol, ci este și o mare punte pentru ecumenism".

(După agenția SIR, marți, 14 ianuarie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat