Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (5 ianuarie 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Liturgia din această duminică ne repropune, în Prologul Evangheliei sfântului Ioan, semnificația cea mai profundă a Nașterii lui Isus. El este Cuvântul lui Dumnezeu care s-a făcut om și și-a stabilit "cortul" său, locuința sa printre oameni. Scrie evanghelistul: "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). În aceste cuvinte, care nu încetează niciodată să ne uimească, este tot creștinismul! Dumnezeu s-a făcut muritor, fragil ca și noi, a împărtășit condiția noastră umană, cu excepția păcatului, dar a luat asupra sa păcatele noastre, ca și cum erau ale lui. A intrat în istoria noastră, a devenit pe deplin Dumnezeu-cu-noi! Așadar, nașterea lui Isus ne arată că Dumnezeu a voit să se unească cu fiecare bărbat și cu fiecare femeie, cu fiecare dintre noi, pentru a ne comunica viața sa și bucuria sa.

Astfel Dumnezeu este Dumnezeu cu noi, Dumnezeu care ne iubește, Dumnezeu care merge cu noi. Acesta este mesajul Crăciunului: Cuvântul s-a făcut trup. Astfel Crăciunul ne revelează iubirea imensă a lui Dumnezeu față de omenire. De aici derivă și entuziasmul, speranța noastră a creștinilor, care în sărăcia noastră știm că suntem iubiți, că suntem vizitați, că suntem însoțiți de Dumnezeu; și privim la lume și la istorie ca la locul în care mergem împreună cu El și între noi, spre cerurile noi și pământul nou. Cu nașterea lui Isus s-a născut o promisiune nouă, s-a născut o lume nouă, dar și o lume care poate să fie mereu reînnoită. Dumnezeu este mereu prezent ca să ridice oameni noi, să purifice lumea de păcatul care o îmbătrânește, de păcatul care o corupe. Oricât ar fi de marcat de dificultăți și de slăbiciuni istoria umană și cea personală a fiecăruia dintre noi, credința în Întrupare ne spune că Dumnezeu este solidar cu omul și cu istoria sa. Această apropiere a lui Dumnezeu de om, de fiecare om, de fiecare dintre noi, este un dar care nu apune niciodată! El este cu noi! El este Dumnezeu cu noi! Și această apropiere nu apune niciodată. Iată vestea cea bună a Crăciunului: lumina divină, care a inundat inimile Fecioarei Maria și a sfântului Iosif și a condus pașii păstorilor și magilor, strălucești și astăzi pentru noi.

În misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu este și aspectul legat de libertatea umană, de libertatea fiecăruia dintre noi. De fapt, Cuvântul lui Dumnezeu își instalează cortul său printre noi, păcătoși și nevoiași de milostivire. Și noi toți ar trebui să ne grăbim să primim harul pe care El ni-l oferă. În schimb, continuă Evanghelia sfântului Ioan, "ai săi nu l-au primit" (v. 11). Și noi de atâtea ori îl refuzăm, preferăm să rămânem în închiderea greșelilor noastre și în angoasa păcatelor noastre. Însă Isus nu contenește și nu încetează să se ofere pe sine însuși și harul său care ne mântuiește! Isus este răbdător, Isus știe să aștepte, ne așteaptă mereu. Acesta este un mesaj de speranță, un mesaj de mântuire, vechi și mereu nou. Și noi suntem chemați să mărturisim cu bucurie acest mesaj al Evangheliei vieții, al Evangheliei luminii, a speranței și a iubirii. Pentru că acesta este mesajul lui Isus: viață, lumină, speranță, iubire.

Maria, Mama lui Dumnezeu și Mama noastră duioasă, să ne susțină mereu, pentru ca să rămânem fideli vocației creștine și să putem realiza dorințele de dreptate și de pace pe care le purtăm în noi la începutul acestui nou an.

_______________

După Angelus

Fraților și surorilor,

În climatul de bucurie, tipic acestui timp al Crăciunului, doresc să anunț că de la 24 la 26 mai, cu ajutorul lui Dumnezeu, voi face un pelerinaj în Țara Sfântă. Scopul principal este de a comemora întâlnirea istorică dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Atenagora, care a avut loc chiar la 5 ianuarie, ca astăzi, în urmă cu 50 de ani. Etapele vor fi trei: Amman, Betleem și Ierusalim. Trei zile. La Sfântul Mormânt vom celebra o Întâlnire Ecumenică împreună cu toți reprezentanții Bisericilor creștine din Ierusalim, împreună cu Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol. Încă de acum vă cer să vă rugați pentru acest pelerinaj, care va fi un pelerinaj de rugăciune.

În săptămânile trecute mi-au sosit din toate părțile lumii multe mesaje de urări pentru Sfântul Crăciun și pentru Anul Nou. Mi-ar plăcea, dar din păcate este imposibil să răspund tuturor! De aceea doresc să mulțumesc din inimă copiilor, pentru desenele lor frumoase. Sunt într-adevăr frumoase! Copiii fac desene frumoase! Frumoase, frumoase, frumoase! Mulțumesc copiilor, mai întâi. Mulțumesc tinerilor, bătrânilor, familiilor, comunităților parohiale și călugărești, asociațiilor, mișcărilor și diferitelor grupuri care au voit să-mi manifeste afect și apropiere. Cer tuturor să continue să se roage pentru mine, am nevoie de asta, și să se roage pentru această slujire adusă Bisericii.

Și acum vă salut cu afect pe voi, dragi pelerini prezenți astăzi, îndeosebi Asociația Italiană de Învățători Catolici: vă încurajez în munca voastră educativă, este foarte importantă! Salut credincioșii din Arco di Trento și Bellona, tineri din Induno Olona și grupurile din Crema și din Mantova care lucrează cu persoanele neputincioase. Salut și grupul numeros de marinari brazilieni.

Vouă tuturor vă doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat