Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Agenția Fides: Lista lucrătorilor pastorali - preoți, călugări, călugărițe și laici - uciși în anul 2013

A fost publicată, de către Agenția Fides, la 3 ianuarie 2014, lista lucrătorilor pastorali - preoți, călugări,călugărițe și laici - uciși în anul 2013

"Suntem aproape de toți misionarii și misionarele, care lucrează mult fără să facă zgomot și dau viața" (Papa Francisc, Angelus 20 octombrie 2013, Ziua Misionară Mondială)

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI ÎN ANUL 2013

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Din informațiile adunate de Agenția Fides, în anul 2013 au fost uciși în lume 22 lucrători pastorali (cea mai mare parte preoți), aproape dublu față de anul precedent 2012, în care au fost 13. În noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie 2014 a mai fost ucis pr. Eric Freed, paroh la Eureka, în California: poliția investighează pentru a clarifica motivele și modalitățile omuciderii. Pentru al cincilea an consecutiv, numărul cel mai mare de lucrători pastorali uciși se înregistrează în America Latină, pe primul loc fiind Columbia.

În 2013 au murit în mod violent 19 preoți, 1 călugăriță, 2 laici. După împărțirea continentală, în America au fost uciși 15 preoți (7 în Columbia; 4 în Mexic; 1 în Brazilia; 1 în Venezuela; 1 la Panama; 1 la Haiti); în Africa au fost uciși 1 preot în Tanzania, 1 călugăriță în Madagascar, 1 laică în Nigeria; în Asia au fost uciși 1 preot în India și 1 în Siria; 1 laic în Filipine; în Europa a fost ucis 1 preot în Italia.

Așa cum se întâmplă de mult timp de acum, lista făcută de Fides nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la toți lucrătorii pastorali morți în mod violent. Nu este folosit înadins termenul "martiri", decât în semnificația sa etimologică de "martori", pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica o va putea da eventual cu privire la unii dintre ei, de asemenea datorită puținelor știri care se reușește să se adune cu privire la viața lor și cu privire la circumstanțele morții.

În anul 2013 a fost deschis procesul de beatificare a șase misionare italiene din rândul Surorilor Săracelor din Bergamo, moarte în Congo în 1995 pentru că au contractat virusul ebola numai să nu lase populația lipsită de asistență sanitară, definite "martire ale carității". În schimb a fost încheiată faza diecezană a procesului de beatificare a lui Luisa Mistrali Guidotti, membru al Asociației Feminine Medicale Misionare, ucisă în 1979 în Rhodesia de atunci, în timp ce însoțea la spital o femeia însărcinată care trebuia să nască. Apoi, s-a deschis calea beatificării pentru părintele Mario Vergara, misionar al Institutului Pontifical Misiuni Externe (PIME), și a catehetului laic Isidor Ngei Ko Lat, uciși din ură față de credință în Myanmar în 1950. La 25 aprilie a fost celebrată beatificarea părintelui Pino Puglisi: "Blândețea sa și acțiunea sa misionară neîncetată, inspirată în mod evanghelic, s-a ciocnit de o logică a vieții opusă credinței, aceea a mafioților, care au împiedicat acțiunea sa pastorală cu intimidări, amenințări și bătăi, ajungând la eliminarea sa fizică, din ură față de credință", au scris Episcopii din Sicilia.

Trezește îngrijorare soarta a numeroși alți lucrători pastorali sechestrați sau dispăruți, despre care nu mai există vești, precum cei trei preoți congolezi Augustinieni ai Mariei Ridicate la Cer, sechestrați în Kivu de nord, în Republica Democratică Congo în octombrie 2012, și a unui preot columbian dispărut de mai multe luni. În timp ce teribilul conflict care însângerează de trei ani Siria nu-i cruță pe creștini: de mult timp nu mai există vești despre iezuitul italian pr. Paolo Dall'Oglio, despre cei doi Episcopi mitropoliți de Aleppo - greco-ortodoxul Boulos al-Yazigi și siro-ortodoxul Mar Gregorios Yohanna Ibrahim, despre surorile ortodoxe din mănăstirea "Sfânta Tecla". Chiar în aceste ore a fost eliberat pr. Georges Vandenbeusch, preotul "Fidei donum" francez care a fost răpit la 13 noiembrie în parohia sa din Nguetchewe, în Camerun.

Parcurgând puținele știri care se reușește să se adune despre lucrătorii pastorali care și-au pierdut viața în 2013, încă o dată se observă că cea mai mare parte dintre ei au fost uciși ca urmare a tentativelor de răpire sau de furt, agresați în unele cazuri cu cruzime și ferocitate, semn al climatului de degradare morală, de sărăcie economică și culturală, care generează violență și disprețuire a vieții umane. Toți trăiau în aceste contexte umane și sociale, ducând înainte misiunea de vestire a mesajului evanghelic fără a face gesturi extraordinare, ci mărturisind credința lor în umilința vieții zilnice.

Așa cum a subliniat Sfântul Părinte Francisc, "în două mii de ani sunt o ceată imensă bărbații și femeile care și-au sacrificat viața pentru a rămâne fideli lui Isus Cristos și Evangheliei sale" (Angelus, 23 iunie 2013). La listele provizorii întocmite anual de Agenția Fides, trebuie adăugată mereu lista lungă a multora, despre care probabil nu se vor avea vești niciodată sau al căror nume nu se va cunoaște, care în toate colțurile planetei suferă și plătesc cu viața credința lor: "să ne gândim la atâția frați și surori creștini, care suferă persecuții din cauza credinței lor. Sunt atâția. Poate mult mai mulți decât în primele secole. Isus este cu ei. Și noi suntem uniți cu ei cu rugăciunea noastră și afectul nostru. Avem și admirație pentru curajul lor și mărturia lor. Sunt frații și surorile noastre care în atâtea părți ale lumii suferă din cauza că sunt fideli lui Isus Cristos" (Papa Francisc, Angelus, 17 noiembrie 2013.

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost uciși 15 preoți: 7 în Columbia; 4 în Mexic; 1 în Brazilia; 1 în Venezuela; 1 în Panama; 1 în Haiti.

În Columbia au fost uciși în locuințele lor, foarte probabil în timpul tentativelor de furt, pr. José Francisco Vélez Echeverri, pr. José Ancizar Mejia Palomino, pr. Luis Bernardo Echeverri și pr. Héctor Fabio Cabrera. În schimb, pr. Luis Alfredo Suárez Salazar a fost ucis în timpul unui schimb de focuri. Trupul preotului José Antonio Bayona Valle și cel al preotului Néstor Darío Buendía Martínez au fost găsite în zone izolate după ce li se pierduseră urmele.

În Mexic și-au găsit moartea: pr. José Flores Preciado, bătut de necunoscuți, descoperiți în timp ce comiteau un furt în biserica în care spovedea și celebra; pr. Ignacio Cortez Alvarez, pr. Hipólito Villalobos Lima și pr. Nicolás De la Cruz Martínez, care au fost asasinați în locuința lor.

În Brazilia a fost ucis de doi tineri care l-au agresat cu scopul de răpire pr. Elvis Marcelino De Lima.

În Venezuela a murit părintele José Ramón Mendoza, agresat în timp ce era în mașină, de către un grup de vagabonzi.

În Panama a fost ucis pr. Anibal Gomez, foarte probabil pentru răpire, deoarece preotul avea vânătăi, a fost legat și a murit din cauza unei răni mari provocate de cuțit.

În Haiti, pr. Richard E. Joyal a fost ucis la ieșirea din bancă de doi bărbați pe o motocicletă.

AFRICA

În Africa au fost uciși 1 preot în Tanzania, 1 călugăriță în Madagascar, 1 laică în Nigeria.

În Tanzania a murit pr. Evarist Mushi, ucis cu gloanțe de un motociclist în timp ce mergea să celebreze Liturghia.

În Madagascar a fost ucisă sora Marie Emmanuel Helesbeux, mai întâi lovită cu bastoane și apoi ștrangulată de trei persoane care se pare că trebuiau să restituie un împrumut.

În Nigeria misionara laică Afra Martinelli a fost găsită în camera ei grav rănită la ceafă cu o sabie, foarte probabil din cauza unei tentative de furt.

ASIA

În Asia au fost uciși 3 lucrători pastorali: 1 preot în India și 1 în Siria; 1 laic în Filipine.

În India și-a găsit moartea pr. Kochupuryil J. Thomas, asasinat de necunoscuți în clădirile Seminarului unde era rector.

În Siria a fost ucis părintele François Murad, în conventul din Custodia Țării Sfinte unde găsise refugiu după izbucnirea războiului civil.

În Filipine a fost ucis cu gloanțe de pistol laicul catolic Dexter Condez, angajat în apărarea drepturilor și prerogativelor indigenilor din grupul Ati.

EUROPA

În Europa a fost ucis 1 preot.

În Italia a fost ucis cu lovituri de baston în propriul pat, în casa parohială, pr. Michele Di Stefano.

*

NOTE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi

la această listă sau la cele din anii anteriori.

Pr. José Francisco Vélez Echeverri, 55 de ani, preot diecezan, a fost găsit mort la 16 ianuarie 2013, cu răni de cuțit, în curtea casei sale în cartierul El Albergue, la sud de Buga, în Columbia. Vecinii au văzut o persoană îndepărtându-se cu bicicleta din locuința preotului cu câteva ore înaintea găsirii trupului fără viață. Din ipotezele formulate de autorități se pare că este vorba despre un furt care s-a terminat în mod tragic. Pr. José era foarte angajat în domeniul social și nu avea, conform mărturiei credincioșilor, nici un dușman. Hirotonit preot la 20 ianuarie 1990, timp de doi ani a fost paroh în parohia Niñ;o Jesús de Praga (Pruncul Isus de Praga), în localitatea Tuluà, și a desfășurat slujirea pastorală și în alte parohii.

(Vezi Agenția Fides 17/01/2013)

Pr. Luis Alfredo Suárez Salazar, din arhidieceza de Villavicencio, a fost ucis în dimineața zilei de 2 februarie 2013 la Ocaña, la nord de Santander (Columbia), la granița cu Venezuela, în timp ce-și petrecea concediul în orașul său natal. Doi oameni înarmați pe o motocicletă au tras cel puțin zece gloanțe împotriva preotului și împotriva altor două persoane care erau cu el în acel moment. Conform surselor locale, ucigașii n-au avut intenția de a-l ucide pe preot, ci pe una dintre persoanele care erau cu el.

(Vezi Agenția Fides 04/02/2013)

Pr. José Ancizar Mejia Palomino, 84 de ani, din dieceza de Buga, a fost găsit mort la 2 februarie în reședința sa, la Caldas, localitatea Riosucio (Columbia). Trupul preotului a fost găsit legat de pat cu semne de tortură. Pr. Mejia Palomino exercita slujirea sa pastorală în dieceza de Pereira drept capelan al orfelinatului "Sagrada Familia" și în casa pentru bătrâni "Luisa de Marillac".

(Vezi Agenția Fides 05/02/2013)

Pr. José Flores Preciado, mexican, a murit la Spitalul Universitar regional din orașul Colima (Mexic), după ce a fost bătut de necunoscuți în biserica "Cristos Rege", unde spovedea și celebra Liturghia în fiecare zi. În seara zilei de 5 februarie 2013, câțiva necunoscuți au intrat în biserică, probabil pentru a comite un furt, dar fiind descoperiți de preot l-au bătut până la sânge. Preotul a murit puțin după aceea la spital din cauza rănilor provocate. Pr. José, născut la 30 decembrie 1929 la Tuzcacuesco, Jalisco, a fost hirotonit preot în 1961. Era o persoană foarte liniștită, profesor de latină în seminarul din Chiapa (Colima) și în seminarul din Cobano (orașul Colima), duhovnic al catedralei și tutore al unui grup de seminariști.

(Vezi Agenția Fides 07/02/2013)

Pr. Evarist Mushi, 55 de ani, din dieceza de Zanzibar (Tanzania), a fost ucis la 7 dimineața în ziua de duminică 17 februarie 2013. Tocmai sosise la catedrala "Sfântul Iosif" din Zanzibar pentru a celebra Liturghia și, în timp ce voia să iasă din mașină, două persoane pe motocicletă s-au apropiat de el. Pasagerul de pe motocicletă a tras asupra lui trei gloanțe în timp ce era încă în mașină. În zilele precedente, ziarele locului prezentaseră amenințările unui grup criminal local că vor asasina Episcopi și preoți.

(Vezi Agenția Fides 18/02/2013)

Pr. José Ramón Mendoza, 44 de ani, a fost asasinat în seara zilei de duminică 17 februarie 2013 în statul Lara, din Venezuela (circa 400 km de Caracas). În timp ce parcurgea cu mașina drumul care duce la cartierul El Manzano, în localitatea Iribarren, a fost interceptat de un grup de vagabonzi care s-au apropiat de mașina sa oprită la semafor. La vederea bandiților, reacția preotului, conform reconstruirilor poliției, a fost să accelereze, dar a fost ajuns de un glonț la cap care l-a ucis. Pr. José Mendoza era paroh de "San Juan Evangelista", în cartierul Brisas de El Obelisco, și era cunoscut ca un om al rugăciunii.

(Vezi Agenția Fides 19/02/2013)

Laicul catolic Dexter Condez, 26 de ani, apartenent la Societatea Sfântul Vincențiu de' Paoli (Familia călugărească vincențiană), a fost ucis cu opt gloanțe de pistol pe insula Boracaya (Filipine) la 22 februarie 2013. Condez apăra drepturile și prerogativele indigenilor din grupul Ati, care se opun exploatării teritoriului din partea companiilor de construcții. Tânărul lucra în strâns contact cu Biserica locală, în dieceza de Kalibo.

(Vezi Agenția Fides 04/03/2013)

Pr. Michele Di Stefano, 79 de ani, din dieceza de Trapani (Italia), a fost ucis cu lovituri de baston în propriul pat, în casa parohială, unde trăia singur, în noaptea dintre 25 și 26 februarie 2013. Câteva rude, nevăzându-l venind pentru prânz așa cum se înțeleseseră, au cerut unui vecin să meargă ca să-l caute și acesta a găsit trupul preotului sub pături, având în jur urme de sânge. Biserica și casa parohială se află într-un loc izolat, la circa 250 de metri de primele locuințe din micul târg. Asasinul, 33 de ani, enoriaș al său, prins după câteva zile, a fost condamnat la treizeci de ani de închisoare pentru răpire. Pr. Michele a fost paroh timp de 43 de ani în localitatea Fulgatore, iar după ce a împlinit vârsta de 75 de ani a continuat slujirea sa pastorală de paroh dedicându-se parohiei mici "Isus, Iosif și Maria" din localitatea apropiată Ummari. Timp de mulți ani a fost asistent al muncitorilor din Acțiunea Catolică și asistent spiritual al Coldiretti. Conform mărturiilor, preotul era iubit, avea raporturi senine cu toți, era un om bun, cordial și zelos.

Sora Marie Emmanuel Helesbeux, 82 de ani, franceză, de la Soeurs de la Providence de Ruillé sur Loir, a fost ucisă la 1 martie 2013 la Mandritsara, în nord-estul Madagascarului, mai întâi bătută cu bastoane și apoi ștrangulată. Trei persoane au fost arestate și au mărturisit delictul: se pare că trebuiau să restituie o sumă victimei. Călugărița era de 42 de ani misionară în Madagascar, mereu la Mandritsara, unde era foarte iubită și stimată de populație pentru operele sale de caritate.

(Vezi Agenția Fides 04/03/2013)

Pr. Richard E. Joyal, 62 de ani, canadian, membru al Societății Mariei, a fost ucis la 24 aprilie în capitala statului Haiti, Port au Prince. Călugărul ieșise din bancă având o mie de dolari canadieni, când doi bărbați pe o motocicletă s-au apropiat de el, i-au smuls pachetul pe care îl avea sub braț și au tras trei gloanțe la coloană. Presupușii tâlhari oricum n-au luat banii care erau în portofelul victimei. Misionarul lucrase anterior în Filipine și în Coasta de Fildeș.

(Vezi Agenția Fides 26/04/2013)

Pr. José Antonio Bayona Valle, 48 de ani, preot diecezan din arhidieceza de Barranquilla (Columbia), a fost ucis în seara zilei de 6 mai 2013 cu 18 lovituri de cuțit. Trupul a fost găsit de-a lungul unei cărări din zona satului Juan Mina. Hirotonit preot la 20 decembrie 1998, a lucrat ca paroh în parohia "Cristos Rege" în sud-vestul localității Barranquilla, în cartierul Lipaya.

(Vezi Agenția Fides 07/05/2013; 08/05/2013)

Preotul sirian François Murad, 49 de ani, a fost ucis la Gassanieh, în nordul Siriei, în conventul Custodiei Țării Sfinte unde găsise refugiu, duminică 23 iunie 2013. Circumstanțele morții n-au fost complet clarificate. Conform surselor locale, conventul în care se afla pr. Murad ar fi fost atacat de milițieni legați de grupul jihadist Jabhat al-Nusra. Părintele François făcuse primii pași în viața călugărească împreună cu frații franciscani din Custodia Țării Sfinte, și cu ei continua să împărtășească legături strânse de prietenie spirituală. După ce a fost hirotonit preot, a întemeiat o nouă congregație siro-catolică inspirată din spiritualitatea sfântului Simenon Stilitul și începuse în satul Gassanieh construirea unei mănăstiri cenobitice dedicate lui. După începutul războiului civil, mănăstirea a fost bombardată și pr. Murad s-a transferat la conventul Custodiei.

(Vezi Agenția Fides 24/06/2013; 02/07/2013)

Trupul fără viață al preotului Néstor Darío Buendía Martínez, 35 de ani, dispărut de câteva zile, a fost găsit într-o zonă izolată din localitatea Los Cordobas, circa 500 km nord de Bogota (Columbia), la 26 mai 2013. Preotul plecase din Cereté, unde era vice-paroh, spre Monteria, dar n-a mai ajuns la destinația prevăzută, unde este familia sa. Deși preotul nu semnalase niciodată că ar fi primit amenințări, conform informațiilor locale, el condamnase public bandele criminale din zona Cereté. Părintele Néstor Darío Buendía Martínez s-a născut la Canalete (Cordoba) și era vice-paroh la parohia "Sfântul Anton de Padova" din Cereté, după ce a fost paroh al bisericii Santo Domingo Vidal a Chima.

(Vezi Agenția Fides 25/06/2013; 26/06/2013)

Pr. Elvis Marcelino De Lima, 47 de ani, născut în Fortaleza (Brazilia), din Congregația Sfintei Familii de la Nazaret (a pr. Giovanni Piamarta), a fost ucis la 13 iulie 2013 de doi tineri care l-au agresat cu intenția de a-l prăda la Centro Educacional da Juventude din Fortaleza, unde locuia. Din reconstruirile efectuate, preotul predase deja banii, telefonul și cheile de la mașină, când unul dintre cei doi tineri (20 și 21 de ani) a tras, ucigându-l. Încă de la hirotonirea sa sacerdotală, părintele Elvis desfășurase slujirea sa aproape întotdeauna în domeniul formării: mai întâi la Ponta Grossa (Paraná), apoi la Santiago de Chile și la Curitiba . Ales Superior Regional al comunității din America Latină a congregației sale, din 2008 locuia la Centro Educacional da Juventude din Fortaleza. Conform mărturiilor celor care l-au cunoscut, era o persoană de relație, capabil să stea cu toți, și oriunde a fost, zâmbetul său i-a cucerit pe oameni și mai ales tineretul. Și-a pierdut viața într-un episod de delincvență mică, așa cum a devenit subiect zilnic de cronică în acest oraș. A căzut prin mâna a doi tineri, el care le dăruia tinerilor viața.

Pr. Ignacio Cortez Alvarez, paroh al bisericii "María Auxiliadora", a fost ucis în locuința sa în orașul Ensenada, în regiunea Baja California (Mexic). Trupul fără viață al preotului a fost găsit la 22 iulie în locuința sa, lângă parohie, cu numeroase răni la torace. Motivele uciderii rămân necunoscute. Părintele Cortez Alvarez s-a născut la Janamuato, Michoacán, la 15 octombrie 1956 și a fost hirotonit preot la 19 martie 1988 în catedrala arhidiecezei de Tijuana.

(Vezi Agenția Fides 23/07/2013; 24/07/2013)

Pr. Luis Bernardo Echeverri, 69 de ani, și pr. Héctor Fabio Cabrera, 27 de ani, paroh respectiv vice-paroh al parohiei "San Sebastián" din municipiul Roldanillo, în departamentul Valle del Cauca, arhidieceza de Cali (Columbia), au fost uciși în locuința lor în noaptea dintre 27 și 28 septembrie 2013. Conform surselor locale, pe la miezul nopții câțiva locuitori din zonă au văzut doi oameni ieșind din parohie și îndepărtându-se cu motocicleta. Suspicioși datorită orei târzii, au anunțat poliția, care a găsit trupul fără viață al parohului și al colaboratorului său în camerele lor, cu răni provocate de arme albe. Cei doi preoți aparțineau diecezei de Cartago.

(Vezi Agenția Fides 28/09/2013; 30/12/2013)

Afra Martinelli, misionară laică, născută în urmă cu 78 de ani la Civilerghe (Brescia-Italia), se afla în Nigeria de peste treizeci de ani, unde a întemeiat și conducea Centrul Regina Mundi: o școală de informatică având anexat un colegiu pentru tineri, la Ogwashi-Ukwu, în dieceza de Issele-Uku. În dimineața zilei de 27 septembrie, colaboratorii săi au găsit-o în camera sa, grav rănită la ceafă cu o sabie, foarte probabil datorită unei tentative de furt. Transportată în spitalul cel mai apropiat, a murit la 9 octombrie, după câteva zile de agonie. Papa Francisc a amintit-o la Angelus de duminică 20 octombrie, la Ziua Misionară, cu aceste cuvinte: "În această Zi suntem aproape de toți misionarii și misionarele, care lucrează multă fără a face zgomot, și dau viața. Ca italianca Afra Martinelli, care a lucrat atâția ani în Nigeria: în urmă cu câteva zile a fost ucisă, pentru răpire; toți au plâns, creștini și musulmani. O iubeau. Ea a vestit Evanghelia cu viața, cu lucrarea pe care a realizat-o, un centru de instruire; astfel a răspândit flacăra credinței, a luptat lupta cea bună! Să ne gândim la această soră a noastră și s-o salutăm cu aplauze, toți!".

(Vezi Agenția Fides 21/10/2013)

Pr. Anibal Gomez (67 de ani), de origine spaniolă, încardinat în dieceza de Colon (Panama), a fost găsit mort la 30 octombrie, la intrarea de la locuința Episcopului emerit al diecezei de Colon-Kuna Yala, unde locuia. Se presupune că motivul asasinării a fost răpirea, deoarece preotul avea vânătăi, a fost legat și a murit din cauza unei mari răni provocate de cuțit. Episodul criminal a avut loc în zona Davis din Colon, un raș considerat deosebit de violent din cauza delincvenței care se răspândește. Părintele Anibal Gomez era paroh în parohia "Maria Născătoare de Dumnezeu".

(Vezi Agenția Fides 31/10/2013)

Pr. Hipólito Villalobos Lima și pr. Nicolás De la Cruz Martínez, au fost găsiți asasinați la 29 noiembrie în casa parohială din San Cristobal din localitatea Ixjuatlán de Madero, în statul Veracruz (Mexic), dieceza de Tuxpan, foarte probabil din cauza unei tentative de răpire.

(Vezi Agenția Fides 30/11/2013)

*

CADRU REZUMATIV AL ANULUI 2013

Starea religioasă

Preoți 19 (16 diecezani; 1 Slujitorii Mariei; 1 Sfânta Familie din Nazaret; 1 Congregația Sfântul Simeon Stilitul)

Călugărițe1(Soeurs de la Providence de Ruillé sur Loir)

Laici 2

Țări de origine

Africa: 1 (Tanzania)

America: 14 (7 Columbia; 4 Mexic; 1 Brazilia; 1 Venezuela; 1 Canada)

Asia: 3 (1 India; 1 Filipine; 1 Siria)

Europa: 4 (2 Italia; 1 Spania; 1 Franța)

Locurile decesului

Africa: 3 (1 Tanzania; 1 Madagascar; 1 Nigeria)

America: 15 (7 Columbia; 4 Mexic; 1 Brazilia; 1 Venezuela; 1 Panama; 1 Haiti)

Asia: 3 (1 India; 1 Filipine; 1 Siria)

Europa: 1 (1 Italia)

* Lucrătorii pastorali uciși din 1980 până în 2011

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) - Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Cadrul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2012 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 294.

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

DATE, COMENTARII ȘI APROFUNDĂRI DESPRE LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI ÎN ULTIMII ANI SE POT GĂSI PE SITUL: www.fides.org

Dosar Fides îngrijit de S.L. - Agenția Fides 3/1/2013

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat