Vatican: Audiență acordată participanților la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical pentru Laici (7 decembrie 2013)
Sâmbătă, 7 decembrie 2013, în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte Francisc a primit în audiență pe participanții la Adunarea Plenară a Consiliului Pontifical pentru Laici, care s-a ținut în aceste zile având tema: "A-l vesti pe Cristos în era digitală". Publicăm în continuare discursul pe care papa l-a adresat celor prezenți:
Domnilor cardinali,
Iubiți frați episcopi și preoți,
Frați și surori,
Este pentru mine o bucurie să întâlnesc Consiliul Pontifical pentru Laici reunit în Adunare Plenară. Așa cum îi plăcea să amintească fericitul Ioan Paul al II-lea, cu Conciliul a "sunat ora laicatului", și confirmă asta tot mai mult roadele apostolice îmbelșugate. Îi mulțumesc cardinalului pentru cuvintele pe care mi le-a adresat.
Printre inițiativele recente ale Dicasterului aș vrea să amintesc Congresul Panafrican din septembrie 2012, dedicat formării laicatului în Africa; precum și seminarul de studiu despre tema "Dumnezeu încredințează ființa umană femeii", la a douăzeci și cincea aniversare a scrisorii apostolice Mulieris dignitatem. Și asupra acestui punct trebuie să aprofundăm mai mult. În criza culturală din timpul nostru, femeia se află în prima linie în bătălia pentru salvgardarea umanului. Și în sfârșit mulțumesc împreună cu voi Domnului pentru Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro: o adevărată sărbătoare a credinței. A fost o adevărată sărbătoare. Cariocas era fericiți și ne-au făcut fericiți pe toți. Tema Zilei: "Mergeți și faceți discipoli din toate popoarele", a scos în evidență dimensiunea misionară a vieții creștine, exigența de a ieși spre cei care așteaptă apa cea vie a Evangheliei, spre cei mai săraci și excluși. Am atins cu mâna cum misiunea provine din bucuria contagioasă a întâlnirii cu Domnul, care se transformă în speranță pentru toți.
Pentru această Adunare Plenară ați ales o temă foarte actuală: "A-l vesti pe Cristos în era digitală". Este vorba de un domeniu privilegiat pentru acțiunea tinerilor, pentru care "rețeaua" este, ca să spunem așa, ceva natural. Internetul este o realitate răspândită, complexă și în continuă evoluție, și dezvoltarea sa repropune problema mereu actuală a raportului dintre credință și cultură. Deja în timpul primelor secole din era creștină, Biserica a voit să se măsoare cu moștenirea extraordinară a culturii grecești. În fața filozofiilor de mare profunzime și a unei metode educative de valoare excepțională, împletite însă cu elemente păgâne, Părinții nu s-au închis în fața confruntării, pe de altă parte nici n-au cedat compromisului cu unele idei în contrast cu credința. În schimb au știut să recunoască și să asimileze conceptele cele mai elevate, transformându-le din interior în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. Au realizat ceea ce cere sfântul Paul: "Cercetați toate: păstrați tot ceea ce este bun!" (1Tes 5,21). Și printre oportunitățile și pericolele rețelei trebuie "cercetat totul", conștienți că vom găsi cu siguranță monede false, iluzii periculoase și capcane care trebuie evitate. Însă, conduși de Duhul Sfânt, vom descoperi și oportunități prețioase pentru a-i conduce pe oameni la fața luminoasă a Domnului.
Printre posibilitățile oferite de comunicarea digitală, cea mai importantă se referă la vestirea Evangheliei. Desigur nu este suficient a dobândi competențe tehnologice, chiar dacă sunt importante. Este vorba înainte de toate de a întâlni femei și bărbați reali, adesea răniți sau rătăciți, pentru a le oferi adevărate motive de speranță. Vestirea cere relații umane autentice și directe pentru a ajunge la o întâlnire personală cu Domnul. De aceea internetul nu este suficient, tehnologia nu este suficientă. Însă asta nu înseamnă că prezența Bisericii în rețea este inutilă; dimpotrivă, este indispensabil să fim prezenți, mereu cu stil evanghelic, în ceea ce pentru mulți, în special tineri, a devenit un soi de ambient de viață, pentru a trezi întrebările de nesuprimat ale inimii cu privire la sensul existenței și a arăta calea care duce la Cel care este răspunsul, Milostivirea divină făcută trup, Domnul Isus.
Dragi prieteni, Biserica este mereu pe drum, în căutare de noi căi pentru vestirea Evangheliei. Aportul și mărturia credincioșilor laici se dovedesc indispensabile în fiecare zi mai mult. De aceea încredințez Consiliul Pontifical pentru Laici mijlocirii grijulii și materne a Sfintei Fecioare Maria, în timp ce din toată inima vă binecuvântez. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.