Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sfârșitul anului 2013

Te Deum laudamus!

Astăzi, în ultima zi a anului, ca și pelerinul sărac al lui Rabindranath Tagore (1861-1941) care în fiecare seară își făcea bilanțul celor adunate sau pierdute zilnic, ne facem și noi bilanțul celor câștigate și a celor pierdute pe parcursul anului care a trecut. Și, ca pelerinul lui Tagore, constatăm cu durere că pentru puțin din cele materiale am pierdut multe lucruri veșnice din aur curat, multe măsuri "bune, îndesate, scuturate și cu vârf" (cf. Lc 6,38), pentru că am fost zgârciți cu Dumnezeu și pentru că nu am lucrat și trăit după învățătura lui.

De aceea, la încheierea acestui an bogat în daruri și evenimente prin care Dumnezeu ne-a vorbit și ne-a iubit, dar din care puțin am câștigat cu adevărat și mult am pierdut pentru viața veșnică, se cuvine a-i înălța Domnului un imn de laudă pentru că s-a făcut Dumnezeul nostru; a-i înălța un cânt de mulțumire pentru că s-a făcut dăruitorul nostru de daruri cerești și pământești; a-i înălța o cerere de iertare pentru necorespunderile noastre la har și a-i face o invocare de ajutor, pentru convertire și pentru o credință arătată prin fapte bune.

În mod special evanghelia de astăzi ne invită să ne amintim, să lăudăm și să mulțumim, pentru că zilnic am primit zilnic de la Dumnezeu, prin Cristos, "har după har" (In 1,16). Iar cele mai mari haruri primite sunt: Isus însuși cu iertarea și mântuirea lui; Cuvântul divin și cele șapte Taine, care să ne călăuzească și să ne întărească în drumul nostru spre limanul ceresc; pe Neprihănita Fecioară Maria, ca model de trăire în virtuți și rugătoarea noastră la tronul ceresc; pe sfântul Iosif, bărbatul drept, care ne luminează drumul către Isus; pe toți sfinții celebrați zi de zi, ca o confirmare că evanghelia poate fi trăită; viața și nenumărate alte haruri trebuincioase prin care s-o trăim așa cum se cuvine.

În privința harurilor primite și a irosirii lor ne putem asemăna cu tânăra muribundă aruncată de stăpânii ei cruzi, dar peste care Dumnezeu și-a aruncat mantia sa milostivă, făcând-o fiică și apoi mireasă a sa; dar noi am răsplătit dragostea lui Dumnezeu prin infidelitate, asemenea ei (Ez 16,1-63); ne putem asemăna cu fiul risipitor, care a irosit harurile Tatălui ceresc în interese străine de el (cf. Lc 15,13); dar, mai ales, ne putem asemăna cu Baraba căruia, deși merita moartea, Dumnezeu i-a dat o neprețuită șansă, moartea Fiului său Isus în locul său (cf. Mt 27,21-22).

Este sfârșit de an și, așa cum am spus deja, este timp de bilanț sufletesc și trupesc. Ne gândim că, într-adevăr, am primit "har peste har", ca tânăra muribundă, ca fiul risipitor, ca Baraba și ca mulți alții, dar vedem că, asemenea lor, așa de puțin am folosit din ele "spre folosul nostru și al întregii sale sfinte Biserici". De aceea, nu putem să nu-i spunem lui Dumnezeu la acest sfârșit de an "Te Deum laudamus, Domine" pentru că nu ne-a dat pedeapsa pe care o meritam.

Parafrazând unele întâmplări din sfânta Scriptură, unde vedem că Dumnezeu a pedepsit pe mulți păcătoși, îi mulțumim lui Dumnezeu că până acum nu ne-a pedepsit ca pe ei. Mulțumim că nu ne-a pedepsit cu moartea ca pe Acan, deși am umblat și noi mai mult după cele pământești decât după cele ale lui Dumnezeu (cf. Ios 7,1-26); că nu ne-a transformat în stâlp de sare, ca pe soția lui Lot, deși am privit și noi cu jind înapoi spre Sodoma păcatelor, din care am fost scoși prin pătimirea și moartea lui Isus (cf. Gen 19,26); că nu ne-a trăsnit pe loc, ca pe Uza, deși am fost și noi superficiali în slujirea sa (cf. 2Sam 6,7); că nu ne-a scos ochii ca lui Samson, și nici nu ne-a făcut să învârtim veșnic la râșnița veșnică a satanei, deși ne-am desfătat și noi de multe ori în gânduri, priviri, vorbe și fapte murdare, uitând de misiunea noastră (cf. Jud 16,1-21); că nu ne-a pedepsit ca pe Nabucodonosor, prin pierderea minții și prin căderea la starea animalelor, deși am refuzat și noi convertirea, în ciuda semnelor și minunilor la care am fost martori (cf. Dan 4,32-33); că nu a lăsat să ne-a înghită pământul ca pe Core, Datan și Abiram, deși am vorbit și noi contra slujitorilor săi (cf. Num 16.19.32-33); că nu ne-a vorbit prin furtuni și potop de ape ca lui Iona, deși am refuzat și noi să-i fim apostoli în lumea robită de păcat (cf. Iona 1,4.12).

Nu putem să nu-i spunem astăzi lui Dumnezeu: "Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm!" pentru că Dumnezeu, în loc să ne pedepsească pentru păcatele noastre, ne-a oferit o nouă șansă de convertire, de îndreptare și de mântuire. Sfânta Carte ne arată în mai multe locuri că este în practica lui Dumnezeu să le acorde păcătoșilor, care sunt copiii săi, o a doua șansă, sau chiar mai multe șanse de convertire și de întoarcere la el, spre mântuire, pentru că el nu vrea moartea păcătoșilor, ci convertirea lor (cf. Ez 18,23-24; 33,11).

Propun să mergem iarăși la Sfânta Carte și să vedem că a doua șansă a avut rezultate bune în mai multe cazuri:

1. Moise. Tatăl său se numea Amram, iar mama Iohebed (cf. Ex 6,20 și Num 26,59). Trăise 40 de ani la curtea lui Faraon, ca fiu al fiicei faraonului, dar crescut și educat de mama sa, care i-a devenit "doică" și "educatoare", în dragoste față de Dumnezeu și față de poporul său. El și-a făcut un plan de salvare a poporul ales din robie, dar fără să-l întrebe pe Dumnezeu și cu metode păgâne, de violență și de crimă. În urma acestui demers al său, faraon a decis să-l ucidă. Dumnezeu însă a decis să-i mai dea o șansă, șansa convertirii și cea de a colabora cu el la planul de salvare a poporului său. De aceea, l-a ajutat să fugă din fața lui faraon, l-a călăuzit, l-a ocrotit și l-a instruit în pustiu. Aici, în pustiu, Dumnezeu l-a făcut să învețe ascultarea și blândețea. Moise s-a arătat a fi docil la lecțiile Domnului, căci în scurt timp a devenit cel mai blând și ascultător om de pe pământ (cf. Num 12,3). Cu un așa om transformat, Dumnezeu a putut face cele mai mari minuni și să realizeze salvarea poporului ales din robie. Deși nu a pus piciorul în Țara Canaanului, a intrat totuși în adevărata țară promisă, paradisul ceresc (cf. Mt 17,3).

2. Iacob, fiul lui Isaac și al Rebecăi. Un preferat și alintat al mamei. Îi plăcea să devină "mare", dar nu prin mijloace cinstite. Astfel, i-a furat dreptul de întâi născut lui Esau (cf. Gen 27,35) și oile socrului său Laban (Gen 25,29-34; 30,41). Fugind de frica lui Esau, Dumnezeu i-a oferit încă o șansă, șansa de a se înălța cinstit, pe scara arătată de el la Betel; aceasta era o scară de înălțare nu atât pământească, cât cerească. Atunci Iacob a promis că va urma această scară, dacă Dumnezeu îl va păzi la plecare și la venire (cf. Gen 28,10-22). La timpul hotărât, Dumnezeu l-a chemat să se întoarcă la Betel (cf. Gen 32,28) ca să primească binecuvântarea, mărirea și cinstea adevărată care vin numai de la el, prin convertire și luptă pentru cauza lui Dumnezeu (cf. Gen 35,9-10).

3. Iona. Era fiul lui Amittai din Gat-Kefer, tribul lui Zabulon (cf Ios 19,13). El disprețuia pe niniviteni și voia să fie pierduți, pentru că au robit pe poporul său. Dar Dumnezeu îl cheamă și îl trimite tocmai la păgânii din Ninive, dușmani ai poporului său. Iona a refuzat misiunea și a voit să fugă la Tars (cf. Iona 1,2-3). Dumnezeu putea să-l dea la moarte pentru acest refuz, dar Dumnezeu ,în loc de moarte, i-a oferit o a doua șansă, printr-o balenă care l-a purtat la Ninive. De data asta Iona a împlinit porunca lui Dumnezeu și a predicat convertirea în Ninive; iar ninivitenii s-au convertit și au fost cru?a?i de distrugere (cf. Iona 3,10). În urma împlinirii acestei misiuni, Iona a fost reabilitat ca profet și mântuit.

Exemplele în acest sens ar putea continua cu Iob, care credea că cel drept trebuie să fie scutit de suferință. Domnul i-a oferit a doua șansă, tocmai prin suferință, ca să realizeze că suferința dreptului este necesară și mântuitoare pentru mântuirea celor căzuți în păcat (cf. Iob 4,18; 15,15). În urma acestei înțelegeri și a suferinței asumate, Dumnezeu l-a reabilitat pe Iob și i-a salvat și pe prietenii săi vinovați, făcându-l o imagine a lui Isus (cf. Iob 42,12-17). Exemplele pot continua cu Paul, cel care credea că aduce laudă pe Dumnezeu prigonind pe creștini (cf. In 16,2). Dumnezeu putea să-l piardă pentru fapta aceasta, dar a ales să-i ofere șansa de a-l întâlni și cunoaște pe Isus. Această șansă l-a schimbat și l-a făcut apostol al lui Isus, cel pe care îl prigonea (cf. Fap 9,5).

Apoi, exemplele de repetarea șanselor divine ar putea continua în primul rând cu mine; apoi cu dumneavoastră care fie ascultați, fie citiți aceste rânduri; apoi cu toți oamenii păcătoși de pe pământ.

Pentru orice om fiecare an pe care îl termină, sau îl începe, este o nouă șansă izvorâtă din dragostea lui Dumnezeu, prin care el cheamă să i se accepte planul său și prin care spune deschis fiecăruia că el nu dorește moartea păcătoșilor, dar salvarea lor (cf. Ez 33,11). Însă, atenție, aceste noi și noi șanse nu trebuie să le irosim, căci nu putem ști câte vor fi; iar șansele ne sunt acordate numai aici pe pământ (cf. Mc 2,10). Dincolo, e judecata (cf. Evr 9,27).

Practic, în fiecare dimineață ne trezim cu o nouă șansă de convertire, numai că noi nu-i acordăm atenție, crezând că toate cele primite ni se cuvin și uitând că multora dintre noi chiar astăzi nu li s-a mai dat încă o nouă șansă de convertire; iar de ne vom osândi, nu va fi nimeni vinovat de asta, decât noi înșine.

Privind iarăși în Biblie, să ne propunem, cu ajutorul lui Dumnezeu, asemenea oamenilor lăudați de ea, ca de acum înainte să-i aducem lui Dumnezeu numai jertfe curate, ca Abel (cf. Gen 4,4); să ne convertim și să umblăm numai cu Dumnezeu, ca Enoh (cf. Gen 5,22-24); să umblăm curați prin lumea de păcat, ca Noe (cf. Gen 6,13-22; Evr 11,7); să trăim în credință, ca Abraham (cf. Gen 12,1-4; Evr 11,8); să fim totdeauna gata de jertfă, ca Isaac (cf. Gen 22,6); să dorim binecuvântările divine, ca Iacob (cf. Gen 27,27); să fugim de orice necurăție a gândurilor, a privirilor, a dorințelor și faptelor, ca Iosif (cf. Gen 39,9-10); să ne petrecem mai mult timp cu Dumnezeu, ca Moise (cf. Dt 9,9-10); să fim credincioși slujirii Domnului, ca Rut (cf. Rut 1,16-17); să fim atenți la cuvântul Domnului, ca Samuel (cf. 1Sam 3,1-10); să ne rugăm cu încredere, ca Ana (cf. 1Sam 1,9-17); să ne luptăm cu satana, ca David cu Goliat, și să învingem (cf. 1Sam 17,48-50); să fim plini de râvnă pentru Domnul, ca Ilie (cf. 1Rg 19,14); să rămânem credincioși în încercări, ca Iob (cf. Iob 1,21; 2,10); să ne ferim de tot ceea ce ne-ar putea întina, ca Daniel și tovarășii săi (cf. Dan 1,8); să rămânem credincioși, chiar dacă va trebui să intrăm în cuptorul suferințelor, ca cei trei tineri din Babilon (cf. Dan 3,16), ca bătrânul cărturar Eleazar (cf. 2Mac 6,18-28), ca cei ?apte frați Macabei împreună cu mama lor (cf. 2Mac 7,1-41) și ca Ștefan (cf. Fap 7,57-58); să iubim lectura Scripturilor, ca Ezdra (cf. Neh 8,1-8); să reparăm spărturile sufletești și trupești, ca Nehemia (cf. Neh 4,17); să considerăm toate cele pământești ca gunoaie și piedici în urmarea ta, ca Paul (cf. Fil 3,7-8); să alergăm după toți cei care caută mântuirea și să-i ajutăm să o găsească, ca diaconul Filip (cf. Fap 8,26-40); să trecem prin lume făcând numai bine, asemenea lui Isus și samariteanului milostiv (cf. Fap 18, 38; Lc 10,25-37); să ajungem în fericirea veșnică, alături de mulțimea nenumărată a celor care și-au spălat sufletele în sângele Mielului (cf. Ap 7,9-14).

Doamne, tare multe lucruri bune ne-am propus acum, la sfârșit și la început de an. Suntem conștienți că singuri și cu de la noi putere nu vom reuși nimic din cele propuse. Te rugăm să ne ajuți zi de zi cu harul tău, ca pe apostolii Petru și Paul; ca pe vameșii Matei și Zaheu; ca pe risipitorii de har Maria Magdalena și samariteana de la Fântâna lui Iacob; într-un cuvânt, te rugăm să ne ajuți ca pe toți păcătoșii mântuiți de tine, pe care noi îi numim generic sfinți. Noi credem în tine, dar ca apostolii te rugăm zilnic "Doamne, ajută necredinței noastre" (cf. Mc 9,24).

Se spune că atunci când un elev de liceu a primit cartea de matematică la începutul anului școlar și, răsfoind-o, a ajuns la ultimul capitol, unde a observat niște probleme greu de rezolvat la acea oră, era gata să renunțe la cursuri. Dar profesorul său, un om înțelept, i-a zis: "Nu te speria, că zilnic vei primi noi cunoștințe și cu ajutorul lor vei reuși să rezolvi toate problemele". Astăzi, când terminăm anul și primim tema pentru anul viitor, tema mântuirii, să nu ne speriem, căci și noi vom primi zilnic "har peste har" de la Isus născut din Fecioara Maria, care ne ia sub ocrotire chiar din prima zi a noului an.

Astăzi, în ultima zi a anului, Biserica celebrează pe sfinții Sivestru (+ 335), papă, și pe sfânta Melania (+439), văduvă; și pe Ecaterina Laboure (+ 1876); oameni simplii și slabi ca și noi, dar care, ținându-se zilnic aproape de Dumnezeu, lucrând zi de zi cu harul lui Dumnezeu, nefiind zgârciți cu Dumnezeu și cu semenii, au alergat mereu la ajutorul lui Dumnezeu și al Maicii Domnului ?i au reușit să realizeze lucruri bune pentru mântuirea lor și a semenilor. Toți trei au ușurat drumul oamenilor spre întâlnirea cu Dumnezeu: Silvestru prin punerea în lumină a Legilor divine și prin ridicare de lăcașuri de cult, prin care cei credincioși să aibă posibilitatea de a se reuni și să se constituie ca Biserică care îl laudă și îl slujește pe Dumnezeu; Melania folosind darurile materiale și spirituale pentru a lumina drumul multor păgâni spre Biserica lui Cristos, arca mântuirii de pe pământ; Ecaterina Laboure arătând-o pe Maria ca miraculoasă împărțitoare de haruri.

Cu adevărat putem spune că în anul care tocmai s-a scurs am primit din plinătatea lui Dumnezeu, prin Isus și Duhul Sfânt, har peste har. Să-i mulțumim Domnului pentru toate harurile primite în acest an; să-i cerem iertare pentru toate necorespunderile noastre și să îi cerem pentru anul care stă gata să vină o nouă șansă mântuitoare și noi haruri, cu promisiunea de a ne converti și de a lucra mai bine cu darurile ce le vom primi, atât spre folosul nostru, cât și pentru al întregii sale sfinte Biserici.

Amin.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat