Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea sfintei familii de la Nazaret "A" - 2013

Familia creștină, sălaș de iubire și de virtuți, după modelul Preasfintei Treimi

Parfumul Crăciunului mai plutește încă peste sufletele noastre, căci astăzi îl găsim pe Isus, mântuitorul a toate celor căzute, tot înconjurat de Iosif și Maria, tot înconjurat de cei care îl iubesc, ca și în ziua în care s-a născut, ca în ziua de Crăciun.

Învățătura Bisericii, bazată în primul rând pe sfânta Scriptură, ne spune că Dumnezeu este unul în ființă, dar întreit în persoane; ne spune că el este "familie" și "comunitate de iubire". Și fiind Dumnezeu familie și comunitate de iubire, tot așa a creat și prima instituție umană, familia, ca să fie tot comunitate de iubire, unde "omul să nu fie singur" (Gen 2,18), ci să fie așa cum a stabilit de la început "după chipul și asemănarea sa" (Gen 1,26).

Dar datorită păcatului care a intrat în lume "din invidia diavolului" (Înț 2,24), familia creată de Dumnezeu după chipul și asemănarea sa, ascultătoare fidelă de Cuvântul său, împlinitoare fără echivoc a planurilor sale, comunitate de iubire și sălaș de virtuți, și-a pierdut mult din strălucirea de la început.

De aceea, la "împlinirea timpului" (cf. Gal 4,4), după planul mântuirii, Dumnezeu a început restaurarea și refacerea întregului univers prin Cristos și Duhul Sfânt, pornind de la sfânta familie de la Nazaret, luând chip mai întâi în inima Mariei (cf. Lc 1,35-38), apoi în inima lui Iosif (cf. Mt 1,20,20-24), și apoi să continue cu toți ceilalți oameni și cu toate celelalte familii din lume, până la sfârșitul lumii.

Privind la Maria și Iosif să nu uităm că această restaurare și reașezare a noastră și a familiilor noastre începe numai atunci când îl primim, fiecare personal, pe Isus ca mântuitor, împreună cu Duhul Sfânt și cu Tatăl care i-a trimis.

De aceea Isus ne spune unuia fiecăruia dintre noi: "Iată, eu stau la ușă și bat. Dacă aude cineva glasul meu și deschide ușa, voi intra la el, voi cina cu el, și el cu mine" (Ap 3,20). "Dacă mă iubește cineva va păzi Cuvântul meu și Tatăl meu îl va iubi. Noi vom veni la el și vom locui împreună cu el" (In 14,23). "Oricine tăgăduiește pe Fiul n-are pe Tatăl. Oricine mărturisește pe Fiul are și pe Tatăl" (1In 2,23). "Cine mă urăște pe mine urăște și pe Tatăl meu" (In 15,23).

Biserica ne pune astăzi în față sfânta familie de la Nazaret, prima familie restaurată și reașezată după imaginea de la început, după imaginea Preasfintei Treimi! Și vedem că așa cum Persoanele Preasfintei Treimi se iubesc și se respectă reciproc, tot astfel și persoanele sfintei familii de la Nazaret se iubesc și se respectă reciproc. Așa cum persoanele Preasfintei Treimi colaborează și se sprijină în toate acțiunile ce le întreprind, tot astfel peroanele sfintei familii de la Nazaret se sprijină în toate acțiunile pe care le întreprind. Așa cum Isus a spus că nu este singur, dar că este totdeauna cu Tatăl (cf. In 16,16-32), și că Tatăl îl ascultă când îi cere ceva (cf. In 11,41-42), tot astfel persoanele sfintei familii de la Nazaret sunt mereu împreună și se ajută reciproc. Și așa cum Isus a fost ascultător și a împlinit lucrările mântuitoare ale Tatălui ceresc (cf. In 5,36-37; Fil 2,8), tot astfel a fost ascultător și a împlinit și lucrările tatălui său adoptiv (cf. Lc 2,51).

Prin sărbătoarea sfintei familii Biserica vrea să ne mai dea astăzi și alte învățături, și anume că:

- orice familie creștină este sacră, în instituirea și în componența ei, dar și în habitatul ei. Un suflet ales spunea că în familia creștină nu numai soții și copiii sunt sfinți, dar și zidurile, tâmplăria și obiectele casnice.

- orice familie creștină trebuie să învețe fidelitatea față de Cuvântul și Legile lui Dumnezeu, care sunt izvorul oricărui bine. Când Mariei i s-a cerut să fie mamă, a fost. Când lui Iosif i s-a cerut să fie tată, a fost. Când lui Isus i s-a cerut să împlinească mântuirea, a înfăptuit-o. Nimeni nu s-a uitat la riscuri și greutăți, ci doar la Dumnezeu. De aceea, toți sunt reuniți astăzi în bucuria cerească.

- oricine vrea să se căsătorească trebuie să se pregătească pentru aceasta, ca Maria în Templu și ca Iosif în sinagogă.

- tinerii, chiar logodiți, nu trebuie să trăiască împreună; a trăi împreună înainte de căsătorie este păcat care strigă după pedeapsă la cerului, ca păcatul necurăției contemporanilor lui Noe (cf. Gen 6,5-7) și al celor din Sodoma și Gomora (cf. Gen 18,20); a trăi împreună înainte de căsătorie sau a trăi cu partenerul altuia este nelegiuire în fața lui Dumnezeu (cf. Gen 39,9). De acest păcat al necurăției se temeau chiar și păgânii (cf. Gen 20,8-10).

- pruncii trebuie așteptați cu bucurie ca Maria și Iosif; trebuie educați în unica credință a lui Dumnezeu. Iosif și Maria îl duceau pe Isus numai la Templul adevăratului Dumnezeu, nu și la alte temple (cf. Lc 2,41). De aceea Isus, când a crescut mare, se întorcea cu drag în sinagoga în care a crescut (cf. Lc 4,14), predica acolo (cf. Lc 4,17-21), mergea cu plăcere la Templu, plătea dajdia cerută pentru templu (cf. Mt 17,24-27) și se preocupa de curățenia și îngrijirea lui (cf. In 2,16).

- părinții sunt primii preoți și primii profesori de religie pentru copiii lor; ceea ce n-au clădit ei în inima copiilor nu mai pot clădi toți preoții și profesorii din lume; mântuirea copilului începe odată cu laptele matern.

- pentru binele sufletesc și veșnic al lor și al copiilor, cei care vor să se căsătorească nu trebuie să se înjuge la un jug nepotrivit cu cei de alte credințe (cf. 2Cor 6,14); căci și Solomon, înțeleptul lumii, călcând această interdicție a lui Dumnezeu, prezentă și în Vechiul Testament (cf. Dt 7,2-3), a ajuns la pierderea credinței (cf. 1Rg 11,1-11) și la copii nesăbuiți care au divizat regatul unit al lui Dumnezeu (cf. 2Rg 1,16-17). Astăzi trebuie să învățăm să ascultăm de Dumnezeu în toate privințele, și mai ales în căsătorie.

- soții nu trebuie să divorțeze, pentru că Dumnezeu a poruncit asta (cf. Mc 10,9-12); pentru că divorțul și recăsătoria este mare curvie (cf. Rom 7,1-3); pentru că păcatul curviei este primul care exclude de la împărăția lui Dumnezeu (cf. 1Cor 6,9-20); pentru că divorțul ruinează sufletul și viața copiilor și a părinților; pentru că Dumnezeu urăște și pedepsește divorțul (cf. Mal 2,16).

- toți membrii familiei trebuie să lucreze, inclusiv copiii. Isus era cunoscut ca fiul "dulgherului din Nazaret" (Mt 13,55); a nu munci este un păcat care te îndepărtează de Dumnezeu, de mântuire și de semeni (cf. Gen 3,17-19); cel care nu muncește, nu trebuie nici să mănânce (cf. 2Tes 3,10).

- a-i cinsti pe părinți, a-i sprijini, a avea răbdare cu ei, a-i ajuta la nevoi și mai ales la bătrânețe este pentru orice copil un semn al predestinării la rai și o garanție de viață lungă și de alese binecuvântări, chiar pământești (cf. Ex 20,12; Sir 3,3-17; Col 3,12-21).

- în viață trebuie să avem niște priorități precise: Dumnezeu și mântuirea care vine de la el, acestea trebuie să fie prioritățile oricărei familii creștine. Sunt unii creștini la care duminica e numai de câteva ori pe an, la care primirea sfintelor Taine e numai la ocazii speciale: botez, căsătorie, înmormântare, la care participarea la sfânta Liturghie este numai o participare la un spectacol, la care nu participă cu nimic, nici măcar cu deschiderea gurii la rugăciune. Maria a cântat din toate puterile: "Preamărește sufletul meu pe Domnul" (cf. Lc 1,46). David a cântat cu elan în fața Chivotului, fără rușine (cf. 2Sam 6,14)

Închei cu două mici istorioare, din care vom înțelege câte ceva despre educația copiilor, despre iubirea față de părinți și despre dragostea și într-ajutorarea reciprocă în familie.

Se spune că trei femei erau la un izvor pentru a lua apă cu gălețile. Între timp, au început să vorbească despre realizările copiilor lor. "Copilul meu, spune prima mamă, este sportiv de performanță, face haltere și are și multe medalii câștigate". "Copilul meu, spune a doua mamă, este artist, cântă și dansează bine; a fost și în turnee". "Copilul meu, spune a treia mamă, făcându-și semnul sfintei cruci, după ce a terminat școala, lucrează la patron, locuiește cu noi în credință și ne ajutăm reciproc". În timp ce mamele au pornit cu gălețile pline de apa spre casă, iată apar și copii lor, care aflaseră unde erau ele. Campionul la haltere îi arătă mamei ultima medalie câștigată, dar n-a ajutat-o să ducă găleata. Artistul aproape că nu reușea să-i povestească mamei cum a fost în turneu și cum a cheltuit bani primiți de acasă, dar n-a pus mâna pe găleata plină cu apă a mamei. Muncitorul, cum a văzut-o pe mama lui, a alergat înaintea ei, le-a salutat frumos pe cele trei femei, a pupat obrazul mamei și i-a luat găleata din mână.

Tot legat de găleata cu apă, o istorioară despre sfânta familie ne spune că Maria a luat odată găleata și s-a dus la fântână să scoată apă. Când Iosif a văzut asta, a alergat după ea și i-a luat găleata din mână. Isus, când l-a văzut pe Iosif că merge la fântână pentru a scoate apă, a alergat după el și i-a luat găleata din mână și a adus el apa de la fântână.

Dumnezeule, care ne-ai dat un strălucit exemplu de viață în sfânta familie de la Nazaret, dă-ne, te rugăm, harul să trăim în familiile noastre aceleași virtuți și să fim uniți prin aceeași iubire, pentru ca odată să gustăm răsplata veșnică în bucuria casei tale! Amin

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat