Vatican: Angelus (26 decembrie 2013)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Vouă nu vă este frică de ploaie, sunteți curajoși!
Liturgia prelungește Solemnitatea Nașterii timp de opt zile: un timp de bucurie pentru tot poporul lui Dumnezeu! Și în această a doua zi a octavei, în bucuria Crăciunului se inserează sărbătoarea sfântului Ștefan, primul martir al Bisericii. Cartea Faptele Apostolilor ni-l prezintă ca "om plin de credință și de Duh Sfânt" (6,5), ales cu alți șase pentru slujirea văduvelor și a săracilor în prima comunitate din Ierusalim. Și ne relatează martiriul său: când, după un discurs de foc care a provocat mânia membrilor sinedriului, a fost târât în afara zidurilor orașului și ucis cu pietre. Ștefan a murit ca Isus, cerând iertare pentru ucigașii săi (7,55-60).
În climatul bucuros al Crăciunului, această comemorare ar putea să apară în afară. De fapt, Crăciunul este sărbătoarea vieții și ne revarsă sentimente de seninătate și de pace; de ce să-i tulburăm încântarea cu amintirea unei violențe așa de crude? În realitate, în optica credinței, sărbătoarea sfântului Ștefan este în sintonie deplină cu semnificația profundă a Crăciunului. De fapt, în martiriu, violența este învinsă de iubire, moartea de viață. Biserica vede în jertfa martirilor "nașterea lor pentru cer". Așadar, celebrăm astăzi "nașterea" lui Ștefan, care în profunzime provine din Nașterea lui Cristos. Isus transformă moartea celor care-l iubesc în auroră de viață nouă!
În martiriul lui Ștefan se reproduce aceeași confruntare dintre bine și rău, dintre ură și iertare, dintre blândețe și violență, care a avut apogeul său în Crucea lui Cristos. Astfel, comemorarea primului martir vine să dizolve, imediat, imaginea falsă a Crăciunului: imaginea de poveste și îndulcită, care în Evanghelie nu există! Liturgia ne duce din nou la sensul autentic al Întrupării, legând Betleemul de Calvar și amintindu-ne că mântuirea divină implică lupta împotriva păcatului, trece prin poarta strâmtă a Crucii. Acesta este drumul pe care Isus l-a arătat clar discipolilor săi, așa cum atestă Evanghelia de astăzi: "Veți fi urâți de toți din cauze numelui meu. Însă, cine va rămâne statornic până la sfârșit, acela va fi mântuit" (Mt 10,22).
De aceea astăzi să ne rugăm în mod deosebit pentru creștinii care îndură discriminări din cauza mărturiei aduse lui Cristos și Evangheliei. Să fim aproape de acești frați și surori care, ca sfântul Ștefan, sunt acuzați pe nedrept și făcuți obiect de violențe de diferite tipuri. Sunt sigur că, din păcate, sunt mai numeroși astăzi decât în primele timpuri ale Bisericii. Sunt atâția! Asta se întâmplă în special acolo unde libertatea religioasă încă nu este garantată sau nu este pe deplin realizată. Însă se întâmplă și în țări și locuri care pe hârtie tutelează libertatea și drepturile umane, dar unde de fapt credincioșii, și în special creștinii, întâlnesc limitări și discriminări. Eu aș vrea să vă cer să ne rugăm pentru acești frați și surori o clipă în tăcere [...]. Și să-i încredințăm Sfintei Fecioare Maria (Bucură-te Marie...). Pentru creștin acest lucru nu uimește, deoarece Isus a prevestit asta ca ocazie propice pentru a da mărturie. Totuși, pe planul civil, nedreptatea trebuie denunțată și eliminată.
Maria, Regina martirilor, să ne ajute să trăim Crăciunul cu acea ardoare de credință și de iubire care strălucește în sfântul Ștefan și în toți martirii Bisericii.
________________
După Angelus
Salut familiile, grupurile parohiale, asociațiile și pe fiecare credincios care provin din Roma, din Italia și din toate părțile lumii. Rămânerea din aceste zile în apropierea ieslei pentru a-i admira pe Maria și pe Iosif alături de Prunc, să poată trezi în toți o angajare generoasă de iubire reciprocă, pentru ca în cadrul familiilor și al diferitelor comunități să se trăiască acel climat de înțelegere și de fraternitate care atât de mult folosește binelui comun.
Sărbători fericite de Crăciun și poftă bună! La revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.