Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Papa, misionar

Isus mergea azi pe stradă.

Mai întâi, nu l-am recunoscut. Apoi, nu mi-a venit să cred. Când mi-am dat seama, deja trecuse.

M-am întors, să-l prind din urmă.

Dar nu am văzut decât trecătorii obișnuiți ai marelui oraș: unii mai grăbiți, alții mai leneși, alții mergând ca și cum n-ar ajunge nicăieri, chipuri preocupate, umeri aduși sub poveri de gând, haine strălucitoare sau ponosite și pe drum, urme, urme, un cortegiu nesfârșit de urme și umbre.

În noaptea care se lăsa, reverenda Sfântului Părinte se desena clar, luminând un sfârșit și un început de drum. Și pe măsură ce el însuși înainta în mulțime, pașii celor împovărați se făceau mai ușori, veșmintele ponosite își recăpătau tinerețea, noaptea însăși luneca spre zori și în lumina vie, Biserica marelui oraș strălucea plină de bucuria vieții. Și totuși, înăuntru părea să nu fie nimeni. Însuși Sfântul Părinte mergea pe drum, spre zările îndepărtate și odată cu el, noi toți, care am primit prin botez harul de a fi misionari.

"Nu Biserica are misionari, ci misionarii au Biserică" - spusese cândva Sfântul Părinte.

Și picioarele copiilor și bolnavilor pe care Sfântul Părinte le spălase și le sărutase în Joia Sfântă, copiii pe care el însuși îi botezase și noi toți, ne-am întors de pe căile lumii să-l urmăm, căutându-l pe Isus.

"Decât să fugi de cei bolnavi, mai degrabă fugi spre cei bolnavi, ca să-i vindeci în trup și în suflet", prin urmare, "orice slujire a Bisericii trebuie să se desfășoare în cheia misionarismului"1.

Misionar poți fi așa ca sfântul Paul sau ca sfântul Francisc Xaveriu (7 aprilie 1506 - 3 decembrie 1552), care a parcurs distanțe care ar fi dificil de străbătut chiar și cu mijloacele de transport actuale, creștinând zeci de mii de persoane - sau poți fi misionar așa ca sfânta Tereza a Pruncului Isus(1873-1897), care nu a ieșit niciodată din mănăstirea carmelită din Lisieux, sau ca Marie Godet (1899-1932), care, paralizată fiind, a edificat "Societatea Bolnavelor Misionare", fiindcă rugăciunea, gândul, inima și voința sunt adevăratele arme ale oricărui misionar.

Astăzi, 3 decembrie, când îl aniversăm pe sfântul Francisc Xaveriu, SJ, nu privim atât la el, cât la orizontul spre care el însuși privea: acela al evanghelizării viitoare. Iar cei care pleacă în misiune edifică nu numai lăcașuri de cult și cultură, ci în primul rând, suflete. De aceea lăcașurile pe care le-au construit sunt atât de luminoase: fiindcă sunt o inimă, iar aceasta are forma crucii - așa cum este Centrul "Xaverianum" din Iași.

...În pulberea drumului, urmele și umbrele mergeau spre lumina zorilor. Iar drumul se făcea din ce în ce mai luminos, fiindcă urmele începeau să poarte strălucirea zorilor, iar umbrele se făceau oameni - oameni de lumină. Misionari, adică.

Fiindcă undeva, în zare, mergea înaintea tuturor, pe toate drumurile pământului, Isus.

Dr. Ecaterina Hanganu

Notă
1 http://www.maryknollmagazine.org/index.php/magazines/437-pope-francis-puts-mission-first


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat