Iași: Concert de orgă în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină"
Muzica este unul dintre cele mai minunate daruri pe care ni le-a făcut Dumnezeu. E ca o vrajă ce ne poartă spre tărâmuri de vis. S-a spus că muzica îl face pe om contemporan cu eternitatea, că e o broderie pe pânza bucuriei, o compensație, poate, a raiului pierdut prin păcat, că poate face dintr-un suflet răvășit o catedrală.
În seara zilei de 20 octombrie 2013, maestrul Alexandru Catău a susținut un concert de orgă în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Prin muzica pe care a interpretat-o, a fost un ghid spre înălțimile fermecătoare ale sufletului pentru sute de persoane, dornice de astfel de experiențe culturale și, de ce nu, spirituale. La acest eveniment au luat parte PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoți, seminariști, persoane consacrate, muzicieni, studenți la diferite facultăți, credincioși din Iași și din alte parohii ale diecezei.
Instrumentul la care maestrul Alexandru Catău a concertat a fost orga clasică din dotarea catedralei: 3.882 de tuburi, acționate de trei manuale, un pedalier și 43 de registre.
Piesele interpretate fac parte din patrimoniul muzical internațional, având ca autori personalități celebre, cum ar fi J.S. Bach și C.M. Widor. Publicul a audiat următoarele lucrări: J.S. Bach - Prelude et fugue in Es dur BWV 552; R. Schumann - Träumerei (arr. A. Guilmant); C. Franck - Prelude, fugue et variation; A. Guilmant - Finale du premiere sonate en re mineur op. 42; L.Vierne - Carillon de Westminster; C. M. Widor - Toccata de la symphonie no. 5.
Catău Alexandru s-a născut în urmă cu 22 de ani, în Bacău. A început studiul pianului la vârsta de 10 ani la Școala de Artă din Bacău, urmând Liceul de Artă "George Apostu". În prezent este student în anul IV la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, secția orgă. A susținut recitaluri de orgă în cadrul Academiei de Muzică, la Bacău, Piatra Neamț, Cluj, Sighișoara, Reșița, Sibiu, București, a participat la cursuri de masterclass la Timișoara, Cluj-Napoca, Belgrad și Leipzig, având ca îndrumători maeștri în muzică de talie mondială. Anul acesta a susținut un concert alături de Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău.
În calitate de dirijor, a susținut două concerte cu orchestra Academiei de Muzică din Cluj, interpretând lucrări de J.S. Bach, G.F. Händel, W.A. Mozart, precum și aranjamente muzicale proprii. Intenționează să își continue formarea muzicală la Paris.
Înregistrarea concertului o puteți găsi aici:
Pr. Cristian Bîrnat
lecturi: 20.