Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bostanii goi de Halloween

Sfârșitul lunii octombrie este marcat de un eveniment, pe care unii îl definesc ca fiind o sărbătoare, care s-a răspândit tot mai mult sub impulsul substanțial al televiziunii, cinemaului și al internetului și care reunește persoanele într-o atmosferă "decorată" de bostani goi, schelete, cranii, cornițe, vampiri, stafii etc. (fiecare după doza de imaginație pe care o are!). Nu trebuie să facem un efort prea mare pentru a ne da seama de aspectul comercial al evenimentului, însă se impune o reflecție mai amănunțită asupra acestui aspect. Este doar un fel de carnaval? E o joacă "nevinovată"? E un alt mod de distracție? E ceva "haios"?

Care este istoria acestui fenomen?

Vechii celți aveau o sărbătoare a sfârșitul verii, a perioadei recoltelor, și a începutului iernii denumită samhain. Era, de fapt, sărbătoarea Anului Nou. Exista o legendă potrivit căreia spiritele morților din timpul anului se întorceau în noaptea de 31 octombrie pentru a căuta un corp pe care să îl posede în anul următor. Pentru a nu fi posedați, celții stingeau focul din sobă pentru a face casa rece și neprimitoare. Apoi se mascau și se îmbrăcau respingător pentru a alunga spiritele.

După ce celții s-au convertit la creștinism au rămas reminiscențe ale acestei sărbători care, de data aceasta, a ajuns să aibă loc în preajma a două sărbători ale Bisericii Catolice: Solemnitatea Tuturor Sfinților (1 noiembrie) și Pomenirea Tuturor Credincioșilor Răposați (2 noiembrie).

La începutul secolului al XIX-lea emigranții irlandezi au adus cu ei sărbătoarea samhain în Statele Unite ale Americii unde a și primit denumirea de All Hallows Eve (Ajunul tuturor sfinților), transformată apoi în Halloween.

Cum a ajuns Halloween să aibă o așa amploare?

În SUA s-a răspândit ca o oportunitate nouă de distracție, ce a fost speculată de mediile comerciale, pentru care a devenit o ocazie de noi profituri, astfel încât campania de susținere din partea televiziunilor nu a fost tocmai întâmplătoare. Prin "contribuția" mass-mediei Halloween-ul a ajuns din SUA și în Europa, iar magazinele și cluburile profită din plin!

Este ceva rău să te distrezi de Halloween?

Valențele care au devenit comune pentru acest eveniment pot fi considerate îngrijorătoare. Dincolo de accentele grotești și macabre se remarcă înclinația spre esoteric și malefic. O rapidă căutare pe internet confirmă lucrul acesta! Iar când aceste manifestări îi vizează pe copii, aspectul devine și mai îngrijorător!

Este problematic și faptul că hallowen-ul pune cu totul în umbră două sărbători catolice importante. Exemplul sfinților care ne transmit prin viața lor multe valori umane și creștine este înlocuit de manifestări "animate" de personaje macabre: spirite, stafii, schelete, vampiri etc. Cultul răposaților și amintirea celor dragi, care au trecut din această lume, sunt acoperite de manifestări de exorcizare a morții. Probabil nimeni nu ar fi încântat dacă, de exemplu, ziua sa de naștere ar fi pusă în umbră de proprii prieteni cu o distracție de felul acesta.

Nu este, oare, exagerată împotrivirea față de Halloween?

Dacă Halloween ar fi o simplă petrecere, un alt fel de carnaval, nu ar fi mare problemă! Mai grav este, însă, faptul că fenomenul satanismului nu este străin de Halloween. Un studiu al Comunității "Ioan al XXIII-lea" din Italia, întemeiată de părintele Oreste Benzi, dovedește că 16 % dintre tinerii care participă la întâlniri ale sectelor oculte și ezoterice, unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului și profanarea Euharistiei, au intrat în contact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween-ului. Un specialist al acestor fenomene, Carlo Climati, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește riscurile propagării unui astfel de fenomen care, la prima vedere, pare inofensiv, ca fiind un alt carnaval, dar care are conotații și consecințe mult mai dramatice.

Așadar, este de preferat ca în familie, în școli și în parohii să nu fie "sărbătorit" Halloween-ul?

Da! Se poate și fără! Cei care se ocupă, în mod serios, de educația copiilor și a tinerilor știu că au o datorie de a-i îndrepta pe aceștia spre ceea ce este frumos și are valoare. Simțul binelui și al frumosului nu trebuie să lipsească din educație. Însă, manifestările legate de Halloween nu au nimic de-a face cu estetica vieții! A-i "transporta" pe copii și tineri într-o lume de vrăjitoare, strigoi și vampiri este în defavoarea lor, dacă nu chiar periculos. Numai faptul de a-i vedea deghizați în diferite personaje, deloc încântătoare, stârnește îngrijorare.

Cu atât mai mult nu ar trebui să se organizeze vreo sărbătoare de genul acesta în parohii considerând că Hallowen are menirea de a pune în umbră Solemnitatea Tuturor Sfinților și cultul creștin față de cei răposați. Nu cred că în parohii lipsește imaginația pentru a organiza petreceri și momente de destindere cu adevărat educative!

Ce se poate face pentru a contracara Halloween-ul?

Înainte de toate se impune o mai atentă reflecție din punct de vedere educativ. Tendințele deviante ale unor tinerilor și violența ce se manifestă în rândul unora dintre ei nu sunt străine de promovarea unor manifestări cum ar fi Halloween-ul. Nu întâmplător Ministerul Educației din Rusia interzice, încă din anul 2003, orice astfel ne manifestare în școli explicând că acestea sunt "în contradicție cu natura instituțiilor de învățământ, tulburând mintea și afectând sănătatea spirituală și morală a elevilor". În Filipine, școlile catolice sunt unite în hotărârea de a tutela binele elevilor evitând orice manifestare de genul Halloween. Chiar în Statele Unite ale Americii, "patria Halloween-ului" acesta a început să fie "exmatriculat" din unele școli.

Dintr-un punct de vedere creștin lucrul cel mai important de făcut ar fi tocmai "recucerirea" valorii Solemnității Tuturor Sfinților și a Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați. În multe locuri în ajunul sărbătorii dedicate tuturor sfinților au loc adorații euharistice, seri de rugăciune, meditații despre sfinți etc. Există și inițiative de genul "HOLYween" prin care se promovează viețile sfinților și se cere credincioșilor să expună imagini ale sfinților la ferestre, pe balcoane, la locul de muncă etc.

Așadar, cine are capul pe umeri își dă seama de felul în care trebuie să se raporteze la fenomenul halloween, iar cine se mulțumește cu "bostanii goi"... poate anul viitor se va răzgândi!

Pr. Felix Roca


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat