Harta vieții
Succesul campaniei "Unul dintre noi", opinia publică și instituțiile UE
Piotr Mazurkiewicz
La 1 noiembrie 2013, solemnitatea Tuturor Sfinților, se încheie adunarea de semnături pentru campania europeană "Unul dintre noi". Această inițiativă a cetățenilor europeni este un nou instrument al democrației participative introdus cu Tratatul de la Lisabona. Decizia de a recurge la acest instrument este rezultatul conștiinței profunde a "deficitului democratic" al UE. Legitimitatea democratică a instituțiilor și a "birocrației" europene, așa cum a subliniat, printre altele, Curtea de la Karlsruhe, este slabă și aici se explică angajarea de a întări sistemul UE cu instrumentul democrației directe.
La 2 noiembrie este Comemorarea tuturor credincioșilor răposați și politicienii europeni vor putea să fie un pic surprinși, pentru că una dintre primele Inițiative ale cetățenilor se referă la materia, așa de esențială din punctul de vedere al democrației, dreptului la viață al celui care urmează să se nască. De fapt, dacă democrația se întemeiază pe recunoașterea demnității oricărei persoane umane, nu se poate exclude din comunități persoanele mai vulnerabile.
Aproape un milion și jumătate de cetățeni din Uniunea Europeană au semnat petiția "Unul dintre noi" care cere Comisiei Europene să pună capăt finanțării de activități care presupun distrugerea de embrioni umani, îndeosebi în sectoarele cercetării, dezvoltării și sănătății publice. Asta ar putea să aibă loc printr-o schimbare a regulamentului financiar al Uniunii Europene care determină cheltuirea bilanțului comunitar.
În lumina cercetărilor asupra celulelor alternative ale lui Shinya Yamanaka, căreia i-a fost acordat anul trecut premiul Nobel pentru medicină, experimentele pe celulele staminale embrionare umane, și dintr-un punct de vedere pur pragmatic, nu oferă rezultate de valoare și deci nu au semnificație. Apoi nu trebuie uitat că promovarea avortului în lume și sprijinul economic dat avorturilor cu taxele cetățenilor nu este desigur de competența UE.
În această privință nu se poate accepta ca cei doi furnizori principali mondiali de servicii pentru avort - Marie-Stopes-International și International Planned Parenthood Federation (IPPF) - numai anul trecut au primit de la Comisia Europeană 3.739.701 euro și respectiv 572.535 euro de subvenții directe.
Întorcându-ne la inițiativa pro-life, din analiza activității desfășurate de organizatorii campaniei "Unul dintre noi", se semnalează, în primul rând, succesul de a fi produs o angajare formală a Comisiei Europene pentru a înfrunta problema și a organiza cel puțin o audiere publică despre temă. Apoi, se așteaptă inițiativa legislativă în linie cu cererea exprimată de cetățenii europeni. În al doilea rând, organizatorii au reușit să creeze o rețea de cooperare a mișcărilor pro-vita din toată Europa. Această cooperare este în sine ecumenică: reunește catolici, protestanți și ortodocși, iar în unele țări și musulmani și organizații neafiliate la vreo religie. Până astăzi, inițiativa a ajuns la minimul de adeziuni cerut în 15 țări ale Uniunii, și alte șapte au depășit 50% din minimul cerut.
Astfel se desenează noua hartă a Europei unite, a Europei în favoarea vieții. Ea arată printre altele că diviziunea datorită atitudinii față de tutelarea demnității oricărei ființe umane nu este între "vechea" și "noua" Europă. Țării lidere pentru adunarea de semnături în favoarea inițiativei "Unul dintre noi" sunt Italia, Polonia, Germania, România, Franța, Spania, Ungaria, Slovacia, Austria, Olanda, Portugalia, Malta, Lituania, Luxemburg, Croația.
În aceste zile, Parlamentul european a tratat un raport (denumit Raportul Estrela), dezvoltat de Vicky Claeys, care conduce rețeaua regională europeană a IPPF. Michael Cashman, deputat european, lider al comunității LGBT și activist pro-avort, a explicat public că intenția acestei propuneri era de a face un "blitzkrieg" (un "război fulger") împotriva dreptului la viață. În acest "război" împotriva vieții, Cashman era flancat de organizațiile neguvernamentale avortiste finanțate de UE (UNFPS, IPPF, Marie-Stopes-International, Deutsche Stiftung Weltbevölkerung).
La 22 octombrie, ziua comemorării fericitului Ioan Paul al II-lea, Raportul Estrela a fost amânat însă de deputații din comisia parlamentară, dar va reveni în sesiune plenară peste câteva luni. Care va fi poziția Comisiei Europene în disputa despre demnitatea oricărei ființe umane și viitorul democrației în Europa? Uniunea Europeană, așa cum s-a amintit mai înainte, suferă clar de un deficit democratic. Raportul Estrela arată în mod clar cât de mare este distanța dintre politicieni și societățile europene. Următoarele alegeri pentru Parlamentul european vor fi fără îndoială o mare oportunitate pentru a reduce această prăpastie.
(După agenția SIR, 25 octombrie 2013)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 25.