Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Slănic Moldova: Misiuni populare și vizita icoanei preasfintei Fecioare Maria de la Cacica

Zilele de 19-22 septembrie 2013 au fost zile de bucurie și har pentru comunitatea din Slănic și Cerdac. Venerata icoana a Preasfintei Fecioare Maria, mama noastră, a binevoit să poposească în acest loc atât de minunat și binecuvântat de Dumnezeu cu atâta frumusețe și liniște. Au fost în același timp zile de misiuni. Cele două evenimente s-au împletit în mod armonios așa încât, ceea ce părea exigent și greu de împlinit în viața de credință era pus la picioarele Mariei și încredințat mijlocirii ei.

Părintele predicator, Petru Sebastian Tamaș, prin motoul acestor zile: "A venit Mama!", a reușit să introducă credincioșii într-un dialog intim cu sfânta Fecioară venită în mijlocul lor ca o mamă bună ce vine la copiii ei, îi adună în jurul ei și întreabă pe fiecare despre grijile și durerile lor.

Încă de la început fiecare credincios a fost invitat să-și deschidă inima, să dedice mai mult timp rugăciunii și să întărească dorința de convertire cu post și pomană.

La fiecare sfântă Liturghie cei prezenți au fost provocați cu câte o întrebare izvorâtă din inima Mamei și astfel și-au putut reviziona viața. Iată întrebările Mamei:

  • Fiule, fiică, cum mai stai cu credința ta? Este doar o credință ca și tradiție? Sentimentală? Din interes? Fără rațiune? Comodă ? Din frică?

  • Cum mai merge viața în familia ta? Cu dragostea cum stai? Iubirea ta este liberă? Înseamnă dăruire, respect, fidelitate? Este ea rodnică prin transmiterea valorilor copiilor?

  • Fiul meu, fiica mea cum te simți în casa ta? Trăiești ca și familia din Nazaret fără păcat, în încredere și în slujire?

  • Părinților unde sunt copiii voștri? Ce fac ei acum?

  • Copiilor cum ați ascultat de părinți?

  • Fiul meu, fiica mea de ce plângi? De ce suferi?

Fiecare a primit de pe buzele Mariei aceste întrebări, le-a meditat și recunoscându-se greșitori mulți au alergat la tronul milostivirii și al harului.

Toți au primit îndemnul de a trăi în propria casă ca într-o biserică și în biserică ca în propria casă și de a nu-l transforma pe Dumnezeu într-un salvator în caz de urgențe, ci de a-și pune viața cu încredere, permanent, în mâinile lui Dumnezeu.

Zilele au fost trăite din plin. Iubirea pentru Mama cereasca a unit în jurul ei un număr mare de credincioși din Slănic, Cerdac și din împrejurimi. Toți, localnici și oaspeți, catolici și ortodocși s-au adunat în jurul ei atât la momentele liturgice propuse cât și în restul timpului, nelăsând-o pe Maria nici o clipă singură.

Moment important și intens trăit a fost procesiunea până la biserica din Cerdac. Rugăciunea și cântul au răsunat pe valea Slănicului, iar pe chipul fiecăruia se puteau citi emoția și bucuria. Lacrimi de suferință și lacrimi de bucurie s-au unit într-un singur suspin de dor de cer.

La bucuria comunității au luat parte mai mulți preoți oaspeți, prieteni și cunoscuți, iar la încheiere a participat și Preasfințitul Petru Gherghel care, prin prezența și cuvântul său, a îmbărbătat întreaga comunitate.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste zile de har. Mulțumim Preasfintei Fecioare Maria care a venit la noi, în bisericile noastre, în familiile noastre, în inimile noastre ca la ea acasă unde are mereu un loc și un cuvânt. Domnul să răsplătească sacrificiul și dăruirea tuturor celor care s-au preocupat de bunul mers al acestor zile. "Eu și familia mea îi vom sluji Domnului!"

Impresii

  • "Pentru mine vizita icoanei miraculoase de la Cacica a fost o binecuvântare, o bucurie imensă. Totul a fost perfect: organizarea din partea părintelui paroh Petrică și a surorilor, prezența preoților și a enoriașilor la fiecare sfântă Liturghie. Cel mai mult m-au bucurat predicile părintelui predicator, procesiunea la Cerdac și privegherea mariană. Sufletește m-am simțit la fel ca atunci când am fost prima dată în pelerinaj la Cacica". (Maria Magru)

  • "Acest eveniment m-a făcut să mă simt extraordinar. M-a impresionat pentru fastul, solemnitatea și măreția lui. Mi-a plăcut foarte mult și pentru că a fost posibil să ne întâlnim cu mulți preoți, să facem lucruri diferite, iar eu ca și copil-ministrant m-am simțit util, implicat și important. Cred că Sfânta Fecioară, prezentă aici cu noi, m-a ajutat să-mi depășesc emoțiile și chiar am simțit că biserica noastră pentru câteva zile a fost gazda declarată a Maicii Domnului. Mi-a plăcut și faptul că în biserica noastră au venit mai mulți oameni ca în alte zile, cu credința că sfânta Fecioară va îndeplini minuni pentru ei. Și eu în aceste zile, am rugat-o să mă ajute și să-mi îndeplinească mai multe dorințe. Am credința că ea va mijloci pentru mine tot ce am cerut. Sunt recunoscător de asemenea pentru că slujba de încheiere a misiunilor mi-a permis să fiu ministrant lângă episcopul nostru Petru Gherghel, lucru pe care mi l-am dorit de când eram mic" (Ștefan Magru)

  • "Au fost deosebite aceste zile. Am simțit că Sf. fecioară s-a bucurat că am sărbătorit-o de două ori: pentru că biserica noastră este binecuvântată cu numele ei și pentru că am venerat icoana făcătoare de minuni de la Cacica, icoană ce o reprezintă. Rugăciunile făcute în biserică, în comun, au emanat o energie aparte, o energie care a creat un canal de comunicare cu Maica Domnului nostru Isus Cristos. Am simțit iubirea nemărginită și protecția divină pe care preacurata Fecioară Maria le-a întors comunității din Slănic Moldova ca răsplată pentru rugăciunile, adorația, venerația și cinstirea noastră" (Mihaela Solom)

  • "Am trăit aceste zile cu gândul la Maica Domnului, nimeni și nimic nu m-ar fi putut ține departe de ea iar faptul că am putut participa la toate sfintele Liturghii și să ascult cuvântul părintelui predicator mi-au umplut sufletul de liniște și pace și mi-au limpezit gândurile. Mi-am întărit speranța și-am mai adăugat la credința la care muncesc să o desăvârșesc. Poate că nu voi mai avea ocazia să mai trăiesc zile de misiuni și poate că nu va mai fi nevoie, pentru că puterea Maicii Domnului, iubirea și liniștea pe care le-am simțit le voi păstra toată viața în suflet" (Mariana Seghete)

Comunitatea din Slănic Moldova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-22 septembrie: Slănic Moldova: Misiuni populare și vizita icoanei preasfintei Fecioare Maria de la Cacica


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat