Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale
Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003;
Fax 0232/212006;
www.ercis.ro
Nr. 19 / 29.08.2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Credincioși din Moldova la beatificarea martirului Vladimir Ghika

Peste 1.000 de persoane din Moldova, dintre care 120 din Iași, vor participa la beatificarea lui Vladimir Ghika la București. Monseniorul Vladimir Ghika (1873-1954), preot romano-catolic și principe român, va fi beatificat sâmbătă, 31 august, ora 11.00, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne oficiată la Romexpo (Piața Presei Libere).

Credincioșii din Dieceza de Iași vor fi însoțiți de preoți. La Liturghia beatificării participă, alături de toți episcopii greco-catolici și romano-catolici din țară, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Participarea la celebrarea de la București, scrie episcopul diecezei într-o scrisoare pastorală, se dorește a fi "ca o rugăciune comună ca intervenția lui Vladimir Ghika din ceruri să mijlocească recunoașterea confratelui său de suferință martirică, episcopul Anton Durcovici, ca martir al aceleiași credințe".

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminența sa cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților. Odată declarat fericit, Monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice, introdus în calendarul Bisericii locale și sărbătorit la 16 mai, ziua martiriului său. Liturghia va fi urmată de o celebrare, la ora 17.00 (biserica greco-catolică "Sfântul Vasile cel Mare"), în cadrul căreia va fi binecuvântată icoana preotului martir.

Monseniorul Vladimir Ghika este al treilea martir catolic din România, din perioada prigoanei comuniste, declarat fericit de către Biserica Catolică, după Constantin Ignațiu Bogdánffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în 1949 în închisoarea din Aiud, și Ioan Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în 1952 în închisoarea din Jilava. Tot din România a fost ridicat la cinstea altarelor fericitul Ieremia Valahul de către papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoane de contact:

  • pr. Cornel Cadar: tel. 0745/850844

  • pr. Mihai Budău: tel. 0744/558463

* * *

Biografie

Născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol (astăzi Istanbul - Turcia), Mons. Vladimir Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghika (general de divizie, ministru plenipotențiar) și al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă din Henric al IV-lea, regele Franței). A avut patru frați și o soră: Grigore (a murit la o vârstă fragedă), Alexandru, Gheorghe și Ella (morți și ei de tineri) și Dimitrie (1875-1967).

În anul 1878 este trimis la școală în Franța, la Toulouse, și va fi lăsat în grija unei familii protestante în ceea ce privește educația și practica religioasă, deoarece în zonă nu exista nici o biserică ortodoxă. În anul 1895 va urma la Paris Facultatea de Științe Politice. În paralel va frecventa cursuri de medicină, botanică, artă, litere, filozofie, istorie și drept. Se întoarce în România, din cauza anghinei pectorale, unde își va continua studiile până în anul 1898, când merge la Roma pentru a urma Facultatea de Filozofie-Teologie a dominicanilor, "Angelicum". În anul 1902 intră oficial în Biserica Catolică.

În România se dedică operelor de caritate și deschide primul dispensar gratuit "Bethleem Mariae" la București, pune bazele marelui spital și sanatoriu "Sfântul Vincențiu de Paul" (Spitalul Parhon), înființând astfel primul spital gratuit din România și prima ambulanță. Participă la serviciile sanitare în războiul balcanic din 1913 și se dedică îngrijirii bolnavilor de holeră la Zimnicea. Pentru dăruirea lui plină de curaj a fost distins de către regele Carol I. cu medalie militară. În timpul Primului Război Mondial s-a ocupat de misiuni diplomatice, de victimele cutremurului de la Avezzano, de tuberculoșii din ospiciul din Roma, de răniții de război.

La 7 octombrie 1923 este sfințit preot la Paris de cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului; își va desfășura ministerul sacerdotal în Franța până în 1939.

Aflându-se în România la izbucnirea cel de-al Doilea Război Mondial, alege să rămână în țară, pentru a fi alături de săraci și bolnavi. După venirea la putere a comuniștilor, refuză, de asemenea, să plece cu trenul regal pentru aceleași motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzația de "înaltă trădare" și întemnițat la Jilava, unde este amenințat, bătut până la sânge și torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar la 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului la care a fost supus.

* * *

București: Programul manifestărilor prilejuite de beatificarea Mons. Vladimir Ghika

București: A fost lansat www.vladimir-ghika.ro, site dedicat beatificării preotului martir Vladimir Ghika

ERC: Precizări privind participarea la celebrarea declarării ca fericit a Mons. Vladimir Ghika

PS Petru Gherghel: Bucuria beatificării Mons. Vladimir Ghika

Principe prin naștere, cerșetor prin iubire. Despre beatificarea preotului martir Vladimir Ghika

București: A apărut cartea Vladimir Ghika. Prințul cerșetor de iubire pentru Cristos


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat