Pelerinajul te îmbogățește sau te sărăcește?
Parafrazând ideile exprimate în arhicunoscutul cântec "Cerul e dorul meu", pot să afirm cu certitudine că fiecare dintre noi e un pelerin pe acest pământ. Venim de la Dumnezeu și ne îndreptăm spre el, tocmai îndeplinind cu responsabilitate și entuziasm călătoria vieții, oricare ar fi vocația sau chemarea proprie.
Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, în Porta fidei spune:
«Ajungând de acum la capătul vieții sale, apostolul Paul îi cere discipolului Timotei "să caute credința" (cf. 2Tim 2,22) cu aceeași statornicie ca atunci când era tânăr (cf. 2Tim 3,15). Să simțim această invitație adresată fiecăruia dintre noi, pentru ca nimeni să nu devină leneș în credință. (...) De ceea ce lumea astăzi are nevoie în mod deosebit este mărturia credibilă a celor care, luminați în minte și în inimă de cuvântul Domnului, sunt capabili să deschidă inima și mintea multora la dorința de Dumnezeu și de viață adevărată, aceea care nu are sfârșit.» (Benedict al XVI-lea, Porta fidei, 15)
Fiind încă studentă, nici nu visam că mă pot "deplasa" prin acele locuri de pelerinaj renumite. "Timpul" din buzunar (așa cum ne exprimăm când e vorba de bani) era mult prea scurt, iar ca să faci un împrumut... pe ce bază? Însă minuni mai au loc și astăzi dacă voim să le vedem. Spunându-i unei prietene că cea mai mare dorință a mea este de a merge în Țara Sfântă și că voi face acest pelerinaj atunci când voi avea bani, mi-a zis sec: "De cât ai nevoie?". După susținerea examenului de licență am ajuns și în Polonia, printre altele.
Părerea mea este că atunci când ții într-adevăr la credința ta și bineînțeles îți dai toată osteneala să o maturizezi prin participarea la sfânta Euharistie (zilnic dacă se poate), la sacramente, meditarea cuvântului lui Dumnezeu și mai mergi și în pelerinaj pentru a întări convingerile tale, ajutat fiind de alți creștini, frați ai noștri, de pe alte meleaguri sau de exemplul unor sfinți ai zilelor noastre; nu ai cum să sărăcești. Nu-i așa că bani pentru vacanțe și concedii se găsesc? Dar când e de făcut ceva pentru suflet... vă mărturisesc că am văzut mulți creștini care apreciază pelerinajul la adevărata lui valoare și că se întorc acasă "altfel" și mai buni, gata să continue lupta prin vicisitudinile inerente vieții cotidiene.
Sigur că nimic nu e automat, nu e suficient să plătești și să pleci în acele locuri sfinte. Munca cea mai dificilă și asiduă e chiar cu tine însuți, disponibilitatea, spiritul de sacrificiu, generozitatea, rugăciunea personală și comunitară, nu trebuie să lipsească din rucsacul pelerinului, chiar și simțul umorului e bine să-l ai la îndemână. Nu vreau să mă laud că am fost perfectă în pelerinajele făcute (colegii îmi sunt martori), ci vreau să vă ajut cu câteva sfaturi utile pe care și eu la rândul meu le-am învățat de la alții și pe care îi amintesc cu drag în rugăciunile mele. Sunt pelerinaje care ne pot marca pe viață în sensul cel mai bun posibil, sunt acele trăiri care nu îți permit să "devii leneș în credință".
Drum bun tuturor acelora care nu uită de suflet în peregrinarea lor pe acest pământ!
Sora Maria Gabor (Ordo Virginum)
lecturi: 39.