Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Mesajul adresat musulmanilor pentru sfârșitul lui Ramadan

Musulmanilor din întreaga lume,

Este pentru mine o mare plăcere să vă adresez salutul meu cu ocazia celebrării lui 'Id al-Fitr' care încheie luna Ramadan, dedicată îndeosebi postului, rugăciunii și pomenii.

Este de acum tradiție ca, în această ocazie, Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios să vă trimită un mesaj de felicitare, însoțit de o temă oferită pentru reflecția comună. Anul acesta, primul al pontificatului meu, am decis să semnez eu însumi acest mesaj tradițional și să vi-l trimit, dragi prieteni, ca expresie de stimă și prietenie față de toți musulmanii, în special cei care sunt conducători religioși.

Așa cum știți cu toții, când cardinalii m-au ales ca episcop de Roma și păstor universal al Bisericii Catolice, am ales numele de "Francisc", un sfânt foarte vestit, care l-a iubit profund pe Dumnezeu și orice ființă umană, așa încât a fost numit "frate universal". El i-a iubit, ajutat și slujit pe nevoiași, bolnavi și săraci; de asemenea a avut mare grijă față de creație.

Sunt conștient că, în această perioadă, dimensiunile familială și socială sunt deosebit de importante pentru musulmani și merită de notat că există anumite paralele în fiecare dintre aceste zone cu credința și practica creștină.

Anul acesta, tema asupra căreia aș vrea să reflectez împreună cu voi și cu toți cei care vor citi acest mesaj, și care îi privește fie pe musulmani fie pe creștini, este promovarea respectului reciproc prin educație.

Tema din acest an vrea să sublinieze importanța educației în modul în care ne înțelegem unii cu alții, pe baza respectului reciproc. "Respect" înseamnă o atitudine de gentilețe față de persoanele pentru care nutrim considerație și stimă. "Reciproc" înseamnă că acesta nu este un proces în sens unic, ci este ceva care se împărtășește de ambele părți.

Ceea ce suntem chemați să respectăm în fiecare persoană este înainte de toate viața sa, integritatea sa fizică, demnitatea și drepturile care provin, reputația sa, proprietatea sa, identitatea sa etnică și culturală, ideile sale și opțiunile sale politice. De aceea suntem chemați să gândim, să vorbim și să scriem despre celălalt în mod respectuos, nu numai în prezența sa, ci întotdeauna și pretutindeni, evitând critici nedrepte sau defăimarea. Pentru a obține acest scop, au un rol de desfășurat familiile, școlile, învățământul religios și orice gen de mijloace de comunicare socială.

Ajungând acum la respectul reciproc în raporturile interreligioase, în special între creștini și musulmani, suntem chemați să respectăm religia celuilalt, învățăturile, simbolurile și valorile sale. Un respect special este datorat conducătorilor religioși și locurilor de cult. Câtă durere aduc atacurile la adresa unuia sau altuia dintre acestea!

Desigur, manifestând respect față de religia altora sau adresându-le felicitări cu ocazia unei celebrări religioase, căutăm pur și simplu să împărtășim bucuria, fără a face referință la conținutul convingerilor lor religioase.

Referitor la educația tineretului musulman și creștin, trebuie să-i formăm pe tinerii noștri să gândească și să vorbească în mod respectuos despre celelalte religii și despre adepții lor, evitând să ridiculizeze sau să denigreze convingerile și practicile lor.

Știm cu toții că respectul reciproc este fundamental în orice relație umană, în special între persoane care mărturisesc o credință religioasă. Așa poate să crească o prietenie sinceră și durabilă.

Primind corpul diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, la 22 martie 2013, am spus: "Nu se pot trăi adevărate legături cu Dumnezeu ignorându-i pe ceilalți. Pentru aceasta este important să se intensifice dialogul dintre diferitele religii, mă gândesc înainte de toate la cel cu Islamul, și am apreciat mult prezența, în timpul Liturghiei de început al slujirii mele, a atâtor autorități civile și religioase din lumea islamică". Cu aceste cuvinte, am voit să reafirm încă o dată marea importanță a dialogului și cooperării între credincioși, îndeosebi între creștini și musulmani, și necesitatea de a o întări.

Cu aceste sentimente, reînnoiesc speranța mea ca toți creștinii și musulmanii să poată fi adevărați promotori ai respectului reciproc și prieteniei, îndeosebi prin educație.

În sfârșit, vă adresez cele mai bune felicitări și rugăciuni pentru ca viețile voastre să-l poată preamări pe Cel Preaînalt și să aducă bucurie celor care vă înconjoară.

Sărbătoare frumoasă vouă tuturor!

Din Vatican, 10 iulie 2013

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat