Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Vizita unui grup de preoți profesori din Alba-Iulia

În perioada 7-9 iunie 2013, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda întâlnirii anuale dintre preoții profesori ai acestui Institut și o parte dintre preoții profesori ai Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia.

Această întâlnire anuală a profesorilor celor două Institute este un moment de cunoaștere reciprocă, dar și un schimb de experiență. Astfel de întâlniri creează cadrul propice pentru noi prietenii ce se leagă între cele două instituții și între persoanele care le reprezintă.

După momentul de primire și salut reciproc de vineri, 7 iunie, ziua de sâmbătă, 8 iunie, a început prin celebrarea sfintei Liturghii în capela Institutului din Copou. La începutul sfintei Liturghii, părintele Benone Lucaci, rector al Institutului din Iași, le-a urat bun venit celor patru preoți profesori de la Alba-Iulia dorindu-le tuturor momente pline de har și de edificare atât spirituală, cât și intelectuală. Părintele rector a așezat aceste zile sub patronajul Inimii neprihănite a Mariei.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. vicerector Diósi Dávid, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Korom Imre-György. La predică părintele a precizat că Biserica ne îndreaptă atenția spre Inima Neprihănită a Mariei după ce, cu o zi în urmă, am celebrat Preasfânta Inimă a lui Isus. În textele evanghelice ale ambelor sărbători se vorbește despre o căutare: ieri căutarea oii rătăcite de către Bunul Păstor, iar astăzi căutarea fiului pierdut de către Sfântă Fecioară Maria, împreună cu sfântul Iosif. Această realitate exprimată de evanghelii ne ajută să conștientizăm faptul că înainte ca omul să-l fi căutat pe Dumnezeu, acesta din urmă l-a căutat pe om prin revelația sa.

Noi, ca slujitori ai unui păstor, suntem chemați să mergem în mijlocul comunității, pentru a prinde, așa cum spunea Sfântul Părinte Francisc, mirosul oilor, să nu fim doar administratori, ci păstori, să conducem comunitatea, dar să nu domnim asupra ei, pentru ca pe umerii noștri să se vadă acea oaie rătăcită.

În continuare părintele i-a invitat pe toți cei prezenți să își închipuie bucuria pe care a trăit-o Maria în momentul în care l-a găsit pe Isus, așa cum un om se bucură de regăsirea unui lucru prețios pierdut. Să fim și noi dispuși, asemenea Bunului Păstor, ca făcând orice sacrificiu să ajungem la final. Însă pentru aceasta avem nevoie și de aportul rugăciunii celor care ne cunosc.

În încheiere părintele a invocat mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria ca ea sa ne ajute și să mijlocească pentru noi și pentru toți slujitorii altarului: pentru ca toți să fie vrednici de înalta lor chemare.

Momentele de comuniune au continuat cu întâlnirea preoților profesori cu Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, care le-a prezentat palatul episcopal, precum și cele două biserici catedrale. Pentru toți cei prezenți la această întâlnire, cuvintele Preasfințitului au fost prilej nu doar de îmbunătățire a cunoștințelor istorice, ci mai ales prilejul de a simți bucuria "împlinirii unui vis": o nouă catedrală pe "măsura" credincioșilor din Iași.

A urmat apoi vizita făcută la Chișinău. Acolo preoții celor două institute s-au întâlnit cu Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău, care le-a împărtășit câte ceva din istoria Bisericii Catolice din Chișinău. În mod deosebit, s-a pus accentul pe "învierea" Bisericii Catolice din Basarabia după căderea regimului comunist. Preoții profesori, conduși de Preasfințitul, au avut posibilitatea de a vizita Centrul Social "Providența" și Complexul "Ioan Paul al II-lea", dar și catedrala din Chișinău, precum și cimitirul. Acesta din urmă este locul unde, într-o veche casă, și-au reînceput activitatea pastorală preoții catolici veniți să-i "descopere" și să-i slujească pe credincioșii catolici care au supraviețuit regimului comunist.

Duminică, 9 iunie, după celebrarea sfintei Liturghii în capela mică a Institutului din Iași, preoții profesori au plecat spre Alba-Iulia, bucuroși de noua experiență și de noii prieteni, dar și dornici să ajungă acasă și să împărtășească împreună cu ceilalți profesori din Institutul lor momentele de bucurie trăite în aceste zile la Iași.

Binecuvântarea Domnului și mijlocirea Neprihănitei Fecioare Maria să fie asupra tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire și Duhul Sfânt să o facă rodnică în inima celor care au participat la ea și în viața tuturor celor care sunt slujiți de acești preoți profesori!

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7-9 iunie: Iași: Vizita unui grup de preoți profesori din Alba-Iulia


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat