Roman: Constituirea Asociației "Anton Durcovici"
Miercuri, 26 iunie 2013, la sfârșitul sfintei Liturghii de la ora 18.00, în biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman, părintele Iosif Dorcu, preot decan de Iași, a făcut cunoscută decizia episcopală de constituire a Asociației "Anton Durcovici" pe teritoriul Diecezei de Iași.
Această decizie a fost luată în urma inițiativei unui grup de preoți și laici de a forma o mișcare spirituală de rugăciuni și de promovare a cunoașterii și venerării vrednicului episcop dr. Anton Durcovici prin diferite și multiple acțiuni ce urmează a fi aplicate în diferite momente și în diverse parohii și case de formare spirituală ale diecezei de Iași.
După sfânta Liturghie, în Casa Comunității de lângă biserică a avut loc o reuniune deosebită, coordonată de pr. Pavel Chelaru, parohul comunității gazdă.
Preasfințitul Petru Gherghel a spicuit din decizia episcopală privind înființarea Asociației "Anton Durcovici" și a înmânat documentele constitutive președintelui și secretarului acestei mișcări (pr. Pavel Chelaru și pr. Alois Moraru). Această asociație are ca punct de pornire o întrunire care a avut loc în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, în ziua de 10 iunie 2013, iar dintre intențiile manifestate atunci se pot concretiza multiple acțiuni: crearea unor grupuri de rugăciune pentru beatificarea ierarhului martir; răspândirea rugăciunii pentru beatificare în rândul bolnavilor și bătrânilor; pregătirea unor manifestări științifice sau de popularizare; realizarea și prezentarea unor spectacole teatrale și cenacluri literare; organizarea unor pelerinaje pe urmele episcopului martir; promovarea și distribuirea de filme, montaje fotografice, cărți și pliante; intervenții în mijloacele de comunicație socială; dezbateri și prezentări în cadrul asociațiilor și grupărilor din Dieceza de Iași; difuzarea figurii episcopului în cadrul orelor de Religie și a altor activități scolastice; inserarea vieții ierarhului nostru martir în cadrul unor manifestări ecumenice; alte inițiative care să aibă ca scop mediatizarea vieții și virtuților episcopului martir Anton Durcovici.
A urmat o expunere fotografică și istorică, prezentată de pr. Alois Moraru, care a căutat să capteze atenția publicului prin numeroase date din viața, activitatea și martiriul episcopului Anton Durcovici. S-a insistat asupra datei de 26 iunie 1949, când cel de-al cincilea episcop de Iași a fost arestat, începând astfel drumul suferinței și al morții martirice.
O emoționantă mărturie a fost oferită apoi de domnul Eduard Lisacovschi, care ne-a spus că "a fost contemporan cu episcopul Durcovici" și a fost arestat pentru că a fost ministrantul episcopului martir. Dânsul a participat, la 14 aprilie 1948, la ceremoniile prilejuite de înscăunarea Preasfințitului Anton Durcovici ca episcop de Iași, povestindu-ne câteva amintiri pe care le-a păstrat din acele vremuri.
În urma reuniunii din 10 iunie, domnul Ion Coșa, regizor la "Teatrul din Clopotniță" din Bacău, s-a angajat, alături de domnul Laurențiu Budău și alți specialiști, să realizeze o piesă de teatru despre viața și martiriul episcopului Durcovici, de aceea a prezentat în câteva minute stadiul proiectului și modul de realizare al acestui act dramatic.
După câteva întrebări și răspunsuri, Preasfințitul Petru Gherghel a mulțumit inițiatorilor acestei întruniri, precum și participanților, dorind succes Asociației "Anton Durcovici".
Conferința s-a încheiat cu o rugăciune și cu binecuvântarea episcopală.
Paula Leahu și pr. Alois Moraru
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
26 iunie: Roman: Constituirea Asociației "Anton Durcovici"
lecturi: 38.