Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predica PS Petru Gherghel la Liturghia de mulțumire pentru cei o sută de ani de existență ai revistei Lumina creștinului

"Veniți și luați lumină!" Căci "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi!"

Preasfințite Aurel, Sfințiile voastre părinți concelebranți,
Dragi prieteni ai luminii și ai cuvântului proclamat și scris,
Dragi prieteni ai "Luminii creștinului",

După ce am participat la un moment omagial amintindu-ne de cei o sută de ani de viață ai publicației "Lumina creștinului", instrument prețuit al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, iată-ne aici, în jurul altarului, pentru a intra în dialog cu cel care a venit pe pământ să ne împărtășească adevărurile despre Dumnezeu și oameni, să ne lumineze cu învățătura sa și să ne bucure cu prezența sa.

Suntem plini de bucurie că ceea ce el a predicat a fost ascultat, înregistrat și transmis de cei pe care i-a ales, spunându-le: "Ceea ce eu vă spun în întuneric, spuneți la lumină, și ceea ce vă spun la ureche, predicați de pe acoperișuri" (Mt 10,27; cf. Lc 12,3). Înainte de a se despărți de ei le-a încredințat o misiune care nu se va sfârși niciodată, chemându-i pe apostoli și ucenici, pentru a le spune: "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (Mt 28,18-20).

Mergeți și vestiți, mergeți și predicați, mergeți și învățați, căci chiar dacă cerul și pământul vor trece, cuvintele mele nu trebuie să treacă (cf. Mc 13,31).

Mergeți și vestiți cuvintele mele, căci cine pe voi vă ascultă, pe mine mă ascultă și cine vă disprețuiește pe voi, pe mine mă disprețuiește, iar cine mă disprețuiește pe mine, îl disprețuiește pe cel care m-a trimis (cf. Lc 10,16).

Ascultând astăzi cuvintele pe care însuși Isus le proclamă, nu facem altceva decât să intrăm în miezul acestei celebrări, act de mulțumire pentru tot ceea ce el ne-a încredințat și ne-a transmis prin apostoli și prin cei aleși de el să facă cunoscută lumina sa. El este cel care ne împărtășește acest dar al luminii și așteaptă de la noi să transmitem altora, în forme diferite și eficiente, cuvintele sale, învățătura sa.

Urmând exemplul apostolilor, mai ales al evangheliștilor și al sfântului Paul, Biserica a fost preocupată să transmită cuvintele Domnului, la început prin viu grai, apoi prin scris, iar mai nou prin mijloace moderne. Astfel învățătura încredințată de însuși Isus, Cuvântul veșnic, ca un adevărat testament a putut să ajungă până la noi.

Biserica a fost aceea care a deschis drumul formării și informării prin școlile pe care le-a promovat, ajungându-se rând pe rând, de la cele mai simple forme de școlarizare, la cele mai înalte instituții de învățământ.

Apariția tiparului din secolul al XV-lea a fost un pas hotărâtor în munca de răspândire a științelor, a culturii, a proclamării cuvântului Sfintelor Scripturi și a materialelor necesare formării spirituale și religioase a credincioșilor.

Biserica a fost prima care a lăudat această mare invenție a tiparului, văzând în această descoperire o tribună adevărată și un mod foarte potrivit pentru răspândirea adevărurilor veșnice și a chemat lumea să acorde importanță acestei descoperiri și să se folosească de ea pentru transmiterea informațiilor și popularizarea adevărurilor necesare unei vieți demne pe acest pământ. Tot așa s-a întâmplat și cu descoperirea radioului, a cinematografiei, a televiziunii și, mai recent, a internetului, daruri și descoperiri minunate pentru culturalizarea lumii și împărtășirea datelor din toate domeniile.

Continuând preocuparea Sfântului Părinte papa Pius al XI-lea, care a elaborat, în anul 1936, prima enciclică cu numele sugestiv "Vigilanti cura", cu privire la noile mijloacele de comunicare, mai ales cu privire la cinematografie, iar mai apoi, ținând cont de inițiativele papei Pius al XII-lea, preocupat și el de rolul noilor mijloace de comunicare, în cele 60 de intervenții speciale în această materie și mai ales în enciclica "Miranda prorsus" din 8 septembrie 1957, în care analizează pe lângă cinematografie și rolul radioului și a televiziunii, Conciliul Vatican II a intervenit cu un document de mare importanță dându-i un nume și mai cuprinzător, "Inter mirifica", scoțând în evidență rolul pozitiv al mijloacelor de comunicare, dar și pericolele care pot surveni dacă aceste instrumente sunt folosite în mod abuziv și negativ.

Papa Paul al VI-lea declara în legătură cu acest document al Conciliului din anul 1963, "Inter mirifica", că este un semn al capacității pe care o are Biserica de a uni viața interioară cu cea exterioară, contemplația cu acțiunea, rugăciunea cu apostolatul, instrument și document în exercițiul slujirii pastorale și al misiunii catolice în lume (OR, 5 decembrie 1963).

Sunt semnificative cuvintele cu care începe acest decret al Conciliului din 4 decembrie 1963, al doilea în ordinea elaborării din partea părinților conciliari:

"Dintre minunatele descoperiri ale tehnicii pe care geniul uman le-a extras, mai ales în zilele noastre, cu ajutorul lui Dumnezeu, din lucrurile create, Biserica le primește și le urmărește cu o solicitudine deosebită pe acelea care privesc mai direct sufletul omenesc și au deschis căi noi de a comunica mai ușor știri, idei și orientări de tot felul. Iar dintre aceste descoperiri se evidențiază mijloacele care, prin natura lor, pot atinge și influența nu numai indivizi izolați, ci mulțimi întregi și toată societatea umană, cum ar fi: presa, cinematograful, radioul, televiziunea și altele de acest fel, care pot fi numite, așadar, pe drept «mijloace de comunicare socială».

Sfânta maică Biserica știe că aceste mijloace, bine întrebuințate, oferă neamului omenesc avantaje mari, întrucât contribuie mult la destinderea și îmbogățirea sufletelor și la răspândirea și întărirea împărăției lui Dumnezeu. Mai știe însă că oamenii le pot folosi împotriva planului Creatorului divin și le pot întoarce spre propria pierzare; mai mult, ea se neliniștește și inima ei de mamă se umple de durere văzând pagubele pe care reaua lor folosire le-a adus adeseori omenirii" ("Inter mirifica", nr. 1-2a).

Istoria universală a Bisericii din toate timpurile a fost și este plină de astfel de inițiative, chemând mereu toți oamenii din domeniile cercetării și responsabilității cu formarea conștiințelor să folosească aceste nemaipomenite daruri ale Creatorului spre binele întregii omeniri și nu spre ruinarea sufletelor și a conștiințelor, mai ales a copiilor și tinerilor.

Ne bucurăm astăzi de mijloace care ne leagă de restul omenirii, de toate continentele și ne oferă cunoștințe și date în toate domeniile.

În mijlocul unui ocean de informații și în fața atâtor avantaje și dezavantaje cu privire la folosirea mijloacelor de comunicare, Biserica, sfinții părinți papi - Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și, desigur, Benedict al XVI-lea, au ținut să-i cheme pe creștinii din lumea întreagă la o demnă și constructivă folosire a lor, astfel încât omul, descoperitorul atâtor căi de comunicare, să fie înălțat și făcut tot mai conștient de valoarea și misiunea primită, capabil să desăvârșească creația și să promoveze viața socială.

Poporul lui Dumnezeu, avea să noteze papa Paul al VI-lea în instrucția pastorală "Communio et progressio" (Comuniune și progres), care prezintă mai temeinic și mai pe larg principiile din documentul conciliar "Inter mirifica", (între minunatele daruri) cu care a fost înzestrat omul, fiind în pas cu evenimentele care țes firul istoriei și îndreptându-și cu imensă încredere privirea spre viitor, atât în calitate de comunicator, cât și de receptor, întrevede deja cât este de promițătoare noua eră, cea a comunicațiilor sociale (CP, 187).

Cu marea descoperire a internetului, Biserica trebuie să simtă necesitatea de a fi prezentă și de a comunica la rândul ei darurile primite, revelația și credința, "făclie pentru pașii noștri". Ea nu trebuie să rămână afară, ci e chemată să deschidă pagina Cuvântului veșnic pe toate undele și prin toate căile noi de comunicare, așa cum ne-a îndemnat veneratul Sfânt Părinte papa Benedict.

Suntem cu toții fericiți și dornici ca mesajul evanghelic să nu rămână închis în case sau Biserici, ci să fie proclamat de pe acoperișuri, adică prin atâtea antene: presa scrisă, radio, televiziune și internet.

Trăind astăzi ziua presei și făcând sărbătoare pentru cei o sută de ani de la apariția revistei diecezane "Lumina creștinului" ne bucurăm să unim toate sentimentele noastre de respect pentru darurile primite de la Creatorul a toate, celebrând sfânta Liturghie, act de supremă adorație și mulțumire prin Cristos Domnul, care este Cuvântul întrupat făcut om ce a venit să lumineze pe tot omul și să le împărtășească tuturor iubirea sa.

Îi mulțumim că ne-a învrednicit cu atâtea daruri, cu atâtea scrieri, documente și date transmise din istorie, cu aceste nenumărate mijloace de comunicare și, mai ales, îi mulțumim pentru prețuita noastră revistă "Lumina creștinului", care a ajuns la o sută de ani.

Așezăm pe altar prinosul nostru de recunoștință pentru grija înaintașilor noștri, pentru Mons. Anton Gabor, fondatorul acestei publicații, pentru cei care i-au stat alături, l-au urmat în grija pentru această candelă luminoasă și așezăm pe altar eforturile celor ce au preluat munca de redactare a revistei în noi condiții și cu un nou avânt.

Ne rugăm și pentru colectivul redacțional de astăzi, ca să nu uite că lumina a venit în lume și că nu vrea și nu trebuie să rămână doar în Biserici și case, ci trebuie făcută să strălucească de pe acoperișuri, prin atâtea mijloace de comunicare.

Cinste celor ce iubesc menirea de a fi vestitorii cuvântului și multiplicatorii luminii. Cinste tuturor care au iubit și iubesc lumina lui Cristos, "Lumina creștinului".

Iași, 18 mai 2013

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat