Reflecție: Efectul Bergoglio - efectul Duhului Sfânt
Ne rugăm de obicei lui Isus, sfintei Fecioare, sfântului Iosif, tuturor sfinților, iar lui Dumnezeu Tatăl, desigur, mereu.
"Marele uitat" al rugăciunilor noastre e însă Sfântul Duh.
Ne amintim de el când la fizică învățăm despre cele șapte câmpuri energetice care dau naștere universului nostru cu 3+1 dimensiuni (nu cumva sunt cele șapte daruri ale Duhului Sfânt?) și evident - de Rusalii.
Dar de vreo două luni și ceva încoace, Duhul Sfânt "s-a hotărât" pur și simplu să se facă văzut pentru fiecare dintre noi: mai întâi, l-a ales pe acela care stătea în ultimul rând, în colțul cel mai îndepărtat din Capela Sixtină, care-și luase bilet dus-întors și se grăbea să ajungă la "turma lui", acasă, de Paști si care-și pierduse mai demult orice șansă "electorală" - pe acesta l-a ales să fie urmașul sfântului Petru: cardinalul Jorge Mario Bergoglio. Apoi, l-a făcut să-și păstreze simplitatea, umilința, duioșia și iubirea pe care o avea dintotdeauna ca păstor, dar nu numai atât - s-o exprime și în cuvinte. În cuvinte simple, calde și directe, care să meargă la inima tuturor. Și dacă îndărătul acestora se percepe intransigența doctrinară, este pentru că - explică papa - "Dumnezeu nu obosește niciodată să ne ierte - noi suntem cei care ne sfiim sau nu îndrăznim sau obosim să-i cerem iertare".
Iar urmarea este "Efectul Bergoglio": tot mai mulți credincioși vin la confesional. Papa Francisc a anulat frica și distanța dintre credincioși și Biserică, el "are mirosul turmei pe care o păstorește" fiindcă stă dintotdeauna în mijlocul ei - și așa cum spune el însuși "sunt preotul Jorge. Îmi place să fiu păstor".
El nu numai că predică, dar și practică milostivirea.
"Efectul Bergoglio" este efectul Duhului Sfânt.
Dr. Ecaterina Hanganu
lecturi: 6.