Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a VII-a după Paști - C

"Vino, Doamne, Isuse" (Ap 22,20)!

Liturgia acestei ultime duminici ale Paștelui s-ar putea defini ca o sinteză a minunatelor roade ale învățăturilor, patimilor, morții, învierii și înălțări lui Isus: mărturia ucenicilor, unitatea credincioșilor, înălțarea la cer, coborârea Duhului Sfânt și revenirea lui Isus de la sfârșitul veacurilor pentru a ne lua cu sine în slava cerească, așa cum a promis (cf. In 14,2-3) și așa cum s-a rugat în evanghelia de astăzi (cf. In 17,21).

Este o mică istorioară care ne vorbește despre o bătrână care citea din Biblie pe un scăunel la poartă și care a fost întreruptă de un trecător necredincios, care îi zise: "Ce citești?" "Citesc Cuvântul lui Dumnezeu"' - fu răspunsul. "Dar cine ți-a spus că e Cuvântul lui Dumnezeu?" "El însuși". "Cum el însuși? Cum poți să-mi dovedești aceasta?" "Da, zise femeia privind în sus, poți dumneata să-mi dovedești că acolo sus este soarele?" "Desigur, cea mai bună dovadă e că-mi dă lumină și mă încălzește" - zise el. "Exact așa e cartea aceasta, îmi încălzește inima și îmi luminează viața", răspunse bătrânică având fața luminată de bucurie. "Când îți întorci privirile spre el, te luminezi de bucurie, și nu ți se umple fața de rușine" (Ps 34,5).

Liturgia Cuvântului de astăzi cuprinde și trei rugăciuni: una a lui Isus care dorește să ne vadă pe noi ucenicii săi ajunși în slava cerească (cf. In 17,21); rugăciunea Bisericii care dorește să ne vadă pe noi, fiii ei, în gloria lui Isus (cf. Ap 22,12-20); și rugăciunea lui Ștefan, căruia ploaia de pietre nu a reușit să-i întunece nici mintea și nici cerul, și să se roage pentru fericirea prigonitorilor săi (cf. Fap 7,55-60). Aici lecturile de la sfânta Liturghie de astăzi, trebuie să ne încălzească și nouă inimile și să ne lumineze viețile, ca la bătrânică din relatarea de mai sus.

Un misionar renumit din Germania, pe nume Keller, a fost invitat într-un oraș din America pentru a vorbi locuitorilor săi. Acceptând invitația, a fost condus pe un stadion unde îl așteptau mii de persoane. După ce a fost prezentat de gazdă, părintele Keller luă cuvântul și, la un moment dat, a cerut să se stingă toate luminile de pe stadion, deoarece întâlnirea avea loc în nocturnă. Se făcu deci întuneric beznă și misionarul întreba: "Mă vedeți unde mă aflu?" Lumea răspunse că nu. Misionarul continuă: "Acum voi aprinde un băț de chibrit. Vedeți cu toții luminiță?" Cu toții răspunseră că da. Misionarul continuă din nou: "Vedeți, așa cum fiecare dintre voi vede această luminiță, tot astfel orice fapta bună, oricât ar fi ea de mică, este văzută de toți cei din jur". Misionarul mai întreba: "Aveți brichete sau chibrituri la voi? Dacă da, atunci aprindeți câte un băț de chibrit sau o brichetă". Cu toții urmară sfatul misionarului și se făcu o lumina așa de mare pe stadion, încât întunericul a fost înghițit. Misionarul adăugă: "Cu cât mai mulți săvârșesc fapte bune, oricât ar fi ele de mici, cu atât lumea se va schimba în lumină, se schimba în bine" (Cf. Pr. Daniel Ciobanu, Să educăm prin pilde și istorioare, nr.190).

Întunericul, oricât de negru ar fi el, nu poate să învingă nici cel mai mic fascicol de lumină. Cortina neagră a istoriei umane a fost sfâșiată de Cristos lumina lumii, de Cristos biruitorul păcatului și al morții, care a înviat, s-a înălțat la ceruri, a luminat lumea și acum șade la dreapta lui Dumnezeu.

Un rege bun se gândea cum să găsească un mod de a veni în întâmpinarea nevoilor și dorințelor supușilor săi, mai ales ale celor mai săraci dintre ei. De aceea, într-o zi s-a deghizat în haine de om sărac și neobservat a ieșit din palatul său; îndepărtându-se de capitală, a intrat în bordeiele sărace, a mâncat din bucatele lor, s-a dus în mijlocul lor la muncile câmpului, i-a ajutat pe bolnavi, a îndurat alături de ei frigul și lipsurile. După mai mulți ani de viață obositoare și săracă, s-a întors înapoi la palatul său pentru a îngriji mai bine de nevoile lor și pentru a-i face mulțumiți și fericiți (cf. G. Della Vecchia, Miniera d'oro di racconti). Acest rege, care s-a întors în palatul său pentru a ne ajuta pe noi, cei osteniți și împovărați, nu este altul decât Isus, care, prin înălțarea sa la cer, are mare grijă de noi și de fericirea noastră.

Este fericirea pentru care s-a rugat astăzi pentru noi Tatălui ceresc: "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu să fie împreună cu mine și aceia pe care mi i-ai dat tu, ca să vadă slava mea, slavă pe care mi-ai dat-o tu; fiindcă tu m-ai iubit înainte de întemeierea lumii" (In 17,24).

Este fericirea pe care a întrezărit-o astăzi și Ștefan când a spus: "Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul omului stând în picioare la dreapta lui Dumnezeu" (Fap 7,56) și pe care, asemenea lui Isus, a dorit-o chiar și dușmanilor lui: "Doamne Isuse, primește duhul meu! Doamne, nu le lua în seamă păcatul acesta" (Fap 7,59-60)!

Este fericirea despre care ne vorbește apostolul Ioan în cea de-a doua lectură și ne cheamă la roadele pomului vieții și la apa cea vie dătătoare de viață veșnică (cf. Ap 22,12-14.16-17.20).

În Washington, SUA, este un monument de marmură înalt de peste 100 de metri și care, pentru valoarea lui materială și spirituală, trebuie păzit continuu. Se spune că într-o zi un băiețel, care avea în buzunar câțiva cenți, s-a dus la paznicul monumentului și i-a spus că vrea să-l cumpere. "Câți bani ai, puștiule?" "90 de cenți, domnule!" "Ca să-l cumperi îți trebuie vreo 90 de milioane de dolari! De fapt, monumentul nici nu e de vânzare". Văzând paznicul că puștiul s-a întristat, i-a spus: "De fapt, nici nu trebuie să-l cumperi: căci dacă ești american, monumentul este deja al tău!"

Așa este și cu împărăția cerurilor pentru care se roagă Isus astăzi și pe care noi o dorim așa de mult. Dacă îi aparținem lui Cristos prin credință, împărăția cerurilor este deja a noastră, căci el ne-a câștigat-o deja prin patima, moartea, învierea și înălțarea sa.

Ne aducem aminte că, atunci când primii oameni au păcătuit, Dumnezeu i-a scos afară din raiul pământesc, nu din răutate, ci ca nu cumva să se apropie de pomul vieții și, mâncând din el, să nu mai moară niciodată și să rămână astfel pururi nefericiți, ca satana care i-a amăgit. De aceea, Dumnezeu a pus la ieșire niște heruvimi cu o sabie de foc cu vâlvătăi, ca să păzească drumul care duce la pomul vieții (cf. Gen 3,22-24), pentru ca să aștepte și să se pregătească pentru mântuirea pe care le-o va aduce Cristos prin patima, moartea și învierea sa, mântuire care s-a realizat deja.

Și dacă înainte de mântuirea prin Cristos eram opriți să mâncăm din pomul vieții pentru nu rămâne pururi nefericiți; acum după ce Isus a realizat pentru noi mântuirea, nu numai că nu mai suntem opriți, ci din contra suntem invitați să venim și să mâncăm din pomul vieții și să bem din izvorul harului, trupul și sângele său, și să fim mântuiți și veșnic fericiți (cf. Ap 22,14); ba mai mult, suntem chiar amenințați: "Adevărat, adevărat, vă spun, că, dacă nu mâncați trupul Fiului omului și dacă nu beți sângele lui, n-aveți viața în voi înșivă" (In 6,53). Iar când venim la pomul și izvorul vieții, râuri de apă vie vor țâșni din inimile noastre (cf. In 7,38-39).

Dar Isus se mai roagă astăzi și pentru ca ucenicii săi și toți cei care vor crede în el în urma predicării evangheliei, să fie una în el, așa cum el și Tatăl una sunt, ca lumea să creadă că Tatăl l-a trimis (cf. In 17,20-21).

Un cardinal renumit a fost întrebat odată, care este motivul pentru care unele persoane doresc să devină catolice? El a răspuns: "Aceasta nu se datorează faptului că în Biserica Catolică Liturghia ar fi mai frumoasă, nici faptului că Biserica Catolică ar avea un drept canonic mai clar și explicit, nici faptului că morala catolică le-ar fi mai la îndemână; dar cei mai mulți dintre cei care aleg să devină catolici, o fac pentru că la un moment dat au întâlnit pe cineva care prin viața lui i-a vorbit despre Cristos și au rămas impresionați! Iar cel mai convingător mod de a vorbi despre Cristos este «unitatea», căci din unitate se nasc: bucuria, dorința de viață, curajul de trăi. Și cine nu își dorește așa ceva în viață?"

Însă această unitate a ucenicilor avea să fie o provocare care va scinda lumea, pentru că au fost, sunt și vor fi unii care nu cred (cf. In 6,64). Dar cei care au crezut, cred și vor crede, vor fi chemați ca să fie acolo unde el este, la dreapta Tatălui.

Această ruptură dintre cei care cred și cei care nu cred ne-o relatează prima lectură din Faptele Apostolilor. Ștefan pentru că l-a văzut, l-a auzit și l-a crezut pe Cristos, a avut posibilitatea să vadă cerurile deschise și pe Fiul lui Dumnezeu stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Dar cei care nu l-au văzut, nu l-au auzit și nu l-au crezut pe Isus, și-au astupat urechile, s-au năpustit asupra lui Ștefan, l-au scos afară din cetate și l-au bătut cu pietre până ce l-au omorât (cf. Fap 7,57-58).

De aceea, a doua lectură ni-l prezintă pe Isus Cristos ca venind ca judecător, ca să dea fiecăruia plata după faptele lui, pentru că el este alfa și omega, începutul și sfârșitul (cf. Ap 22,12). "Vino, Doamne, Isuse" (Ap 22,20)!

Astăzi celebrăm și a 47-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, dar și Ziua Presei la nivel diecezan. Astăzi Biserica ne aduce aminte că, așa cum profetul Ilie a recunoscut glasul lui Dumnezeu, nu în vântul puternic și vijelios, nici în cutremur sau în foc, dar în adierea caldă și liniștită a unui zefir (cf. 1Re 19,11-12), tot astfel ne cheamă să ne rugăm ca să avem parte de o presă "caldă și liniștită", care să ne ducă la apropierea și cunoașterea lui Dumnezeu; căci zadarnic am vorbi limbile oamenilor și ale îngerilor, dar fără a avea iubire, am fi numai ca o aramă sunătoare sau un țambal dezacordat (cf. 1Cor 13,1). Astăzi ne rugăm împreună și prin sfântul Francisc de Sales (1567-1622), protectorul presei catolice, și ne sensibilizăm cu privire la această presa catolică, dar nu numai la nivel declarativ, ci și la nivel practic, adică sprijinind-o și financiar printr-o colectă specială și generoasă.

Doamne, binecuvântează și apără presa în general, pentru ca ea să poarte spre lume un mesaj de credință și de bucurie în Domnul.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat