Episcopia Romano-Catolică de Iași
Oficiul pentru Comunicații Sociale
Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 13/30.05.2013
COMUNICAT DE PRESĂ
Procesiune și spectacol caritabil cu ocazia sărbătorii Trupul și Sângele Domnului
Biserica Romano-Catolică din Iași va sărbători, duminică, 2 iunie 2013, Trupul și Sângele lui Cristos. Sfânta Liturghie de la ora 17.00, prezidată de PS Petru Gherghel, va fi urmată de o procesiune solemnă pe străzile orașului. Se vor face rugăciuni pentru oraș și pentru țară. După procesiune va avea loc un spectacol caritabil pentru copiii din Kenya.
Procesiunea cu Preasfântul Sacrament (Sfânta Împărtășanie) va începe în jurul orei 18.00, după sfânta Liturghie, și se va desfășura pe următorul traseu: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa, în jurul orei 19.00.
Isus prezent în Sfânta Împărtășanie va fi purtat pe străzile orașului, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei. Băieții și fetițele (de la cele trei parohii catolice din Iași), care au făcut întâia sfântă Împărtășanie nu cu mult timp înainte, vor arunca petale de flori.
Sfânta Taină (Sfânta Împărtășanie) va fi purtată în procesiune de episcopul de Iași. Împreună, însoțindu-l pe Cristos prezent în taina Sfintei Împărtășanii, vor fi prezenți preoții episcopiei și ai catedralei, preoți de la parohiile și congregațiile din Iași și părinții profesori de la seminar. Au fost invitate și autoritățile civile.
Liturghia și procesiunea de anul acesta au și un scop special: unirea cu rugăciunea și adorația din bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, celebrată de papa Francisc. Catedralele din lume, timp de o oră, vor fi sincronizate după ora Romei (17.00-18.00) și vor fi în comuniune cu papa în rugăciune. Inițiativa la care a aderat și Conferința Episcopilor din România și implicit catedrala din Iași se realizează pentru prima dată în istoria Bisericii.
În Iași, înainte de anul 1948, procesiunea pornea de la catedrală pentru a ajunge la capela surorilor "Notre-Dame de Sion", unde se află acum Filarmonica. Interzisă de regimul comunist, procesiunea a fost reluată după anul 1989 pe traseul de mai sus.
Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, la început numindu-se "Corpus Domini" (Trupul Domnului), a fost instituită în anul 1246 la Liège (Belgia). Procesiunea din această sărbătoare, în Biserica Catolică, este menționată pentru prima dată la Köln între anii 1274 și 1279. Din secolul al XIV-lea s-a răspândit în marea majoritate a țărilor catolice; în timpul procesiunii, ostia consacrată (Sfânta Împărtășanie) este purtată într-un ostensor prețios (este vorba de un obiect de cult, numit și monstranță, în formă de soare cu raze în care se așază ostia sfântă spre a fi expusă credincioșilor spre adorație).
Dincolo de manifestarea de credință și de cinstire a prezenței lui Cristos în Sfânta Împărtășanie, procesiunea devine o posibilitate de a înțelege mai bine că omul de azi - în pelerinajul său pământesc - nu este părăsit, ci este susținut de această prezență reală a lui Cristos.
După procesiune, începând cu ora 19.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în colaborare cu TVR Iași, va avea loc spectacolul caritabil "Picătura de apă de la Maikona". În cadrul spectacolului vor fi interpretate melodii din repertoriul internațional, clasic și tradițional kenyan. Printre invitații speciali va fi și pr. Eugen Blaj, misionar de 14 ani în Kenya. Fondurile strânse vor fi destinate construirii unei grădinițe pentru copiii din Kenya.
Biroul de presă
Pr. Cornel Cadar
Persoane de contact:
- pr. Cornel Cadar (tel. 0745/850844; e-mail: cornel@ercis.ro)
- pr. Iosif Dorcu (tel. 0741/223160; e-mail: dorcu_iosif@yahoo.com)
lecturi: 20.