Vizita papei la casa de primire "Darul Mariei": întâlnirea cu Misionarele Carității, cu săracii asistați și cu voluntarii (marți, 21 mai 2013)
Iubiți frați și surori, bună seara!
Adresez un salut afectuos vouă tuturor; în mod cu totul special vouă, dragi oaspeți ai acestei Case, care este mai ales a voastră, deoarece pentru voi a fost gândită și instituită. Le mulțumesc celor care, în diferite moduri, susțin această frumoasă realitate din Vatican. Prezența mea în această seară vrea să fie înainte de toate o mulțumire sinceră adresată Misionarelor Carității, întemeiate de Fericita Tereza de Calcutta, care lucrează aici de 25 de ani, cu numeroși voluntari, în favoarea atâtor persoane care au nevoie de ajutor. Mulțumesc din inimă! Voi, dragi surori, împreună cu Misionarii Carității și colaboratorii, faceți vizibilă iubirea Bisericii față de cei săraci. Cu slujirea voastră zilnică sunteți - așa cum spune un psalm - mâna lui Dumnezeu care satură foamea oricărei ființe vii (cf. Ps 145,16). În acești ani, de câte ori v-ați aplecat asupra celui care are nevoie, asemenea samariteanului milostiv, l-ați privit în ochi, i-ați dat mâna pentru a-l ridica! Câte guri ați săturat cu răbdare și dedicare! Câte răni, în special spirituale, ați pansat! Astăzi, aș vrea să mă opresc asupra a trei cuvinte care vă sunt familiare: Casă, dar și Maria.
1. Această structură, voită și inaugurată de Fericitul Ioan Paul al II-lea - dar acesta este un lucru între sfinți, între fericiți! Ioan Paul al II-lea, Tereza de Calcutta; și sfințenia a trecut; este frumos acest lucru! - este o "casă". Și când spunem "casă" înțelegem un loc de primire, o locuință, un ambient uman unde ne simțim bine, ne regăsim pe noi înșine, ne simțim inserați într-un teritoriu, într-o comunitate. Și mai profund, "casă" este un cuvânt ce are gust tipic familial, care amintește căldura, afectul, iubirea care se pot experimenta într-o familie. "Casa", așadar, reprezintă bogăția umană cea mai prețioasă, aceea a întâlnirii, aceea a relațiilor dintre persoane, diferite prin vârstă, prin cultură și prin istorie, dar care trăiesc împreună și care împreună se ajută să crească. Tocmai pentru aceasta, "casa" este un loc decisiv în viață, unde viața crește și se poate realiza, pentru că este un loc în care fiecare persoană învață să primească iubire și să dăruiască iubire. Aceasta este "casa". Și asta încearcă să fie de 25 de ani această casă! La granița dintre Vatican și Italia, ea este o chemare puternică pentru noi toți, pentru Biserică, pentru orașul Roma de a fi tot mai mult familie, "casă" în care suntem deschiși la primire, la atenție, la fraternitate.
2. Este apoi un al doilea cuvânt foarte important: cuvântul "dar", care califică această casă și îi definește identitatea tipică. De fapt, este o casă care se caracterizează prin dar și prin darul reciproc. Ce anume vreau să spun? Vreau să spun că această casă dăruiește primire, sprijin material și spiritual vouă, dragi oaspeți, care proveniți din diferite părți ale lumii; dar și voi sunteți un dar pentru această casă și pentru Biserică. Voi ne spuneți că a-l iubi pe Dumnezeu și pe aproapele nu este ceva abstract, ci este ceva profund concret: înseamnă a vedea în fiecare persoană fața Domnului care trebuie slujit, și a-l sluji în mod concret. Și voi sunteți, iubiți frați și surori, fața lui Isus. Mulțumesc! Voi "dăruiți" posibilitatea celor care lucrează în acest loc să-l slujească pe Isus în cel care este în dificultate, în cel care are nevoie de ajutor. Această casă este, așadar, o transparență luminoasă a carității lui Dumnezeu, care este un Tată bun și milostiv față de toți. Aici se trăiește o ospitalitate deschisă, fără deosebire de naționalitate sau de religie, conform învățăturii lui Isus "gratuit ați primit, gratuit să dați" (Mt 10,8). Trebuie să recuperăm cu toții sensul darului, al gratuității, al solidarității. Un capitalism sălbatic a învățat logica profitului cu orice preț, logica lui a da pentru a obține, a exploatării fără a privi la persoane... și rezultatele le vedem în criza pe care o trăim! Această casă este un loc care educă la caritate, o "școală" de caritate, care învață să mergem în întâmpinarea oricărei persoane, nu pentru profit, ci din iubire. Muzica acestei case - s-o spunem așa - este iubirea. Și acest lucru este frumos! Și îmi place că seminariști din toată lumea vin aici pentru a avea o experiență directă de slujire. Viitorii preoți pot astfel să trăiască în mod concret un aspect esențial al misiunii Bisericii și să facă din asta o comoară pentru slujirea lor pastorală.
3. În sfârșit, este o ultimă caracteristică a acestei case: ea se califică drept un dar "al Mariei". Sfânta Fecioară a făcut din existența sa un neîncetat și prețios dar oferit lui Dumnezeu, pentru că îl iubea pe Domnul. Maria este un exemplu și un stimulent pentru cei care trăiesc în această casă, și pentru noi toți, să trăim caritatea față de aproapele nu dintr-un soi de obligație socială, ci pornind de la iubirea lui Dumnezeu, de la caritatea lui Dumnezeu. Și - așa cum am auzit de la Maica superioară - și Maria este aceea care ne duce la Isus și ne învață cu să mergem la Isus; și Mama lui Isus este a noastră și face familie, cu noi și cu Isus. Pentru noi creștinii, iubirea față de aproapele se naște din iubirea lui Dumnezeu și este cea mai limpede exprimare a ei. Aici se caută să se iubească aproapele, dar și să se lase iubiți de aproapele. Aceste două atitudini merg împreună, nu poate exista una dacă nu există și cealaltă. Pe frontispiciul Misionarelor Carității sunt tipărite aceste cuvinte ale lui Isus: "Tot ceea ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Mt 25,40). A-l iubi pe Dumnezeu în frați și a-i iubi pe frați în Dumnezeu.
Dragi prieteni, mulțumesc iarăși fiecăruia dintre voi. Mă rog pentru ca această casă să continue să fie un loc de primire, de dar, de caritate, în inima orașului nostru Roma. Fecioara Maria să vegheze mereu asupra voastră și să vă însoțească binecuvântarea mea. Mulțumesc.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 11.